Η θετική πορεία της Διοίκησης θα μας οδηγήσει στον τελικό μας στόχο

Η θετική πορεία της Διοίκησης θα μας οδηγήσει στον τελικό μας στόχο

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης στη συνέντευξη του που ακολουθεί, κρίνει θετική την πορεία της σημερινής διοίκησης αυτά τα δύο χρόνια, γιατί όπως ισχυρίζεται ακολουθήθηκε πολιτική εξορθολογισμού των δαπανών  και η συνετή εφαρμογή στην οικονομική πολιτική, θα τους οδηγήσει στον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την πλήρη εφαρμογή του προεκλογικού τους προγράμματος.

Ως προς τα θέματα της καθημερινότητας μας λέει ότι επετεύχθησαν αρκετά γιατί εκμεταλλεύτηκαν τα   Ευρωπαϊκά προγράμματα  αλλά και τα προγράμματα  της Περιφέρειας Αττικής, με τα οποία  χρηματοδοτήθηκαν αρκετά έργα, θεμελιώνοντας έτσι ένα κλίμα  αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας.

Επίσης ελπίζει ότι με την πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση για την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, είναι πολύ πιθανόν να δοθεί αυτή η αύξηση η  οποία θα δώσει στους Δήμους βαθιά οικονομική ανάσα.

Και κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τους δημότες είναι ότι θα επιδιώξουν και στον προϋπολογισμό του νέου  έτους, να αποφύγουν την αύξηση των τελών, αποβλέποντας στη βελτίωση των συνθηκών, στην αρωγή της πολιτείας και στην προσδοκώμενη αύξηση των ΚΑΠ.

Με όλα αυτά και όσα ακόμη παραθέτει, η σημερινή Διοίκηση θα οδηγηθεί  στον τελικό στόχο της που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Η Δημοτική Αρχή κλείνει δύο χρόνια θητείας. Σύμφωνα με την εμπειρία σας κύριε Μετικαρίδη και ως μέλος της Διοίκησης, ποια η πορεία της από δω και πέρα;

 Καταρχήν ευχαριστώ κύριε Ραυτόπουλε για τη φιλοξενία στις στήλες της εγκρίτου εφημερίδας σας.

Η διοίκησή μας, η διοίκηση Θώδα ολοκληρώνει τη διετία στο τιμόνι του Δήμου μας και η πορεία της από εδώ και πέρα σηματοδοτείται και καθορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από την  αποτελεσματικότητά της, τα δύο αυτά  χρόνια διοίκησης που πέρασαν και νομίζω ότι καταδεικνύουν και την συνέχειά της στο μέλλον.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συναντήσαμε λόγω  της οικονομικής κρίσης αρχικά και κυρίως λόγω της πανδημίας στη συνέχεια, κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας, που προεκλογικά είχαμε εξαγγείλει.

Θεμελιώσαμε ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας, μετά το σοκ της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη αξιοποιώντας στο έπακρο τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, και προγραμματίσαμε μια σειρά από έργα πνοής που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης μας.

Με βάση τα ανωτέρω και με την πεποίθηση ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες σε οικονομικό-κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο, κρίνω  ότι η πορεία μας  από εδώ και πέρα θα είναι ακόμη πιο θετική και θα μας οδηγήσει στον  τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Αυτό βέβαια απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας, εργατικότητα, επιμονή και προσήλωση στους στόχους μας.

Ως Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών πως θα βαθμολογούσατε τη Δημοτική Αρχή στα θέματα της καθημερινότητας

 Όπως ανέφερα παραπάνω,  κύριος στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας που είναι συνυφασμένη  με την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Επιδιώξαμε  και πετύχαμε το ριζικό ανασχηματισμό του Δήμου μας, σ’ ένα Δήμο πράσινο, ψηφιακό, παραγωγικό και καινοτόμο.

Προγραμματίσαμε και υλοποιούμε έργα, που αλλάζουν  το χαρακτήρα της πόλης μας.

Μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και προγράμματα  της Περιφέρειας Αττικής, όπως το «Φιλόδημος», το «Τρίτσης» και του Πράσινου Ταμείου χρηματοδοτήθηκαν έργα όπως ανακατασκευή παιδικών χαρών, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους, χρηματοδότηση πράσινων διαδρομών στην πόλη μας, αναβάθμιση στάσεων των αστικών λεωφορείων, κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ και στις σχολικές μονάδες, ανακατασκευή προαυλίων χώρων των Σχολείων καθώς και μέτρα πυροπροστασίας αυτών.

Με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» χρηματοδοτήθηκαν μια σειρά έργων όπως η Αστική αναζωογόνηση για τη ριζική αλλαγή της πόλης μας, με ανακατασκευή κοινοχρήστων χώρων, πλατειών, πεζοδρομίων κλπ.

Έχει ξεκινήσει η κατασκευή του νηπιαγωγείου στην οδό Μακρυγιάννη  και Ιοκάστης, χρηματοδοτείται η δημιουργία νέου Παιδικού  Σταθμού  στη Βίλα Παυλίνα.

Διατίθενται 3 οικόπεδα για κατασκευή νέων νηπιαγωγείων για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο  οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ιλισίων και Κερασούντος, Αστερίου και Καλαβρύτων (Καράντζα) και  στα 6 στρέμματα στην οδό Ταξίλου, έργο που πήρε σάρκα και οστά μετά την υπογραφή  προγραμματικής σύμβασης με το ΕΚΠΑ. Συνολικά προγραμματίζονται 7 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων ως παραρτήματα των ήδη υφιστάμενων.

Αλλάζουμε, με  ιδίους πόρους, όλο το φωτισμό του Δήμου μας με φωτιστικά τύπου LED, δημιουργούμε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συντηρούμε όλο το  οδικό δίκτυο της πόλης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της Πλατείας Σωτηρίου Ζωγράφου, με στόχο την ενοποίησή της με το πάρκο της Βίλας Ζωγράφου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω την αναφορά μου σε έργα που προγραμματίστηκαν και γίνονται αλλά κλείνω εδώ  τονίζοντας ότι για  πρώτη φορά στα χρονικά του  Δήμου μας, παρατηρείται οργασμός έργων που μπήκαν σε τροχιά εκτέλεσης κατόπιν ωρίμων μελετών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το πρόσημο είναι θετικό, δε λέω ότι είμαστε τέλειοι, όμως προσπαθούμε για το καλύτερο.

Χρειάζεται ακόμη να τονίσω ότι προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών και δομών, ώστε  να διευκολύνονται οι δημότες μας στις συναλλαγές τους με το  Δήμο.

Ποιο θα είναι το αποτύπωμά σας στα ανταποδοτικά τέλη στον προσεχή προϋπολογισμό μιας και πλησιάζει ο χρόνος υποβολής τους.

 Όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη κ. Ραυτόπουλε θα επισημάνω τα εξής:

Από την αρχή της θητείας μας καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό με τις οικονομικές υπηρεσίες, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει δυσκολία στην ισοσκέλιση των ανταποδοτικών δηλαδή, στα έσοδα και στις δαπάνες της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Όπως γνωρίζετε το κύκλωμα αυτό των ανταποδοτικών είναι κλειστό. Αποτελεί τρόπον τινά ξεχωριστό προϋπολογισμό ο οποίος πρέπει βάση νόμου, να είναι ισοσκελισμένος. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει αντιστοιχία εσόδων και δαπανών, που σημαίνει ίδια έσοδα και ίδιες δαπάνες. Κλειστό σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσθέσεις έσοδα προερχόμενα από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, ούτε το ανάποδο. Επομένως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι εάν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα, τότε υφίσταται αδυναμία ισοσκέλισης και δημιουργείται πρόβλημα.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή τα τελευταία 10 χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις μείωναν συνεχώς τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ οι δαπάνες έβαιναν αυξανόμενες  λόγω επενδύσεων, αύξηση του εργατικού κόστους, προσθήκη εργαζομένων των 3Κ, παρατάσεις εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας κτλ.

Εμείς παρόλα αυτά μετά και τις οδηγίες του Δημάρχου κ. Θώδα, προχωρήσαμε στην ισοσκέλιση των ανταποδοτικών κόβοντας ποσά από κωδικούς που δεν ανήκουν στις ανελαστικές δαπάνες, αποφεύγοντας την αύξηση των τελών, συναισθανόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ταλαιπωρεί τους Δημότες μας.

Το ίδιο θα επιδιώξουμε και στον προϋπολογισμό του νέου  έτους, δηλαδή θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την αύξηση των τελών, αποβλέποντας στη βελτίωση των συνθηκών, στην αρωγή της πολιτείας και στην προσδοκώμενη αύξηση των ΚΑΠ.

 Αφού δεν μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του ο Δήμος, σύμφωνα με αυτά που έχετε κοστολογήσει, πως μπορεί να ανακάμψει;

Μήπως περιμένετε κάποια έκτακτη επιχορήγηση ή διαγραφή χρεών;

 Είναι γεγονός ότι λόγω της πανδημίας που επικρατεί από την αρχή της θητείας μας, υστερούμε σε έσοδα και αυτό επειδή υπάρχει απαλλαγή ή αναστολή πληρωμών σε τέλη ανταποδοτικά, κοινόχρηστων χώρων, απαλλαγή ενοικίων επιχειρήσεων που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου κλπ.

Εμείς ως Διοίκηση επιλέξαμε να ακολουθήσουμε πολιτική εξορθολογισμού των δαπανών, εφαρμόζοντας συνετή οικονομική πολιτική και κατορθώσαμε έτσι να εξοικονομήσουμε πόρους για κάλυψη ανελαστικών δαπανών και δαπανών που στοχεύουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας.

Πέραν αυτού, να σημειωθεί ότι είχαμε τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών που λόγω της πανδημίας και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, μας επιχορήγησε μέχρι σήμερα με το σημαντικό ποσό των 1.800.000 ευρώ.  Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε ο Υπουργός απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων λόγω covid, και σε εμάς αναλογούν άλλα 203.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πιέζεται  η Κυβέρνηση να προβεί σε αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, πράγμα που θεωρούμε πολύ πιθανόν, και θα δώσει στους Δήμους βαθιά οικονομική ανάσα.

Το Υπουργείο ανέλαβε να πληρώνει, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, απλήρωτες υποχρεώσεις παλαιότερων ετών, υποχρεώσεις που προέρχονται από διάφορες αιτίες συμπεριλαμβανομένων αυτών από δικαστικές αποφάσεις.

Διαγραφή χρεών δεν υφίσταται, επειδή δεν υπάρχουν χρέη του Δήμου μας .Υπάρχουν δάνεια για τα οποία είμαστε ενήμεροι και έχουν συναφθεί από προηγούμενες διοικήσεις.

Έτσι ευελπιστούμε ότι θα πάμε σε αύξηση εσόδων και θα λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη άνεση εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας, όπως το έχουμε καταρτίσει προεκλογικά, με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη.

Μιας που μιλάμε για τα έσοδα του Δήμου κύριε Μετικαρίδη ποια είναι η πρόβλεψή σας για το επόμενο διάστημα;

 Όπως ανέφερα παραπάνω, με συνετή και ορθολογική πολιτική και με στοχευμένες παρεμβάσεις θα επιδιώξουμε την αύξηση των εσόδων μας κύριε Ραυτόπουλε.

Ήδη προβαίνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών των Οικονομικών Υπηρεσιών ώστε να ολοκληρωθούν οι χρηματικοί κατάλογοι που συμπεριλαμβάνουν οφειλέτες τόσο του Κοιμητηρίου, όσο και του τμήματος των Εσόδων (οφειλές ΤΑΠ, δημοτικών τελών, κοινόχρηστων χώρων το 0,5 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπολογισμός-διόρθωση τετραγωνικών μέτρων κλπ).

Έτσι θα έχουμε σημαντική αύξηση των ίδιων εσόδων και αν συνυπολογιστεί και η βοήθεια από την κεντρική Κυβέρνηση και δη η προσδοκώμενη αύξηση των ΚΑΠ, θα είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε και να εκτελέσουμε έργα τα οποία θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης μας και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου