Self test: Υποχρεωτικά από Δευτέρα για τους Yπαλλήλους των Δήμων

Self test: Υποχρεωτικά από Δευτέρα για τους Yπαλλήλους των Δήμων

Aπό τη Δευτέρα 19/4 θα είναι  υποχρεωτική, για μία φορά την εβδομάδα, η χρήση self test ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους.

Η χρήση του self test αφορά τους  Υπαλλήλους των ΚΕΠ, τους Υπαλλήλους  στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους Υπαλλήλους καθαριότητας

Η παροχή των self test θα γίνεται στους  εργαζόμενους δωρεάν από τα φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους.

Τo υπουργείο Εργασίας θα στείλει από την ΕΡΓΑΝΗ στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία εργαζομένων, τα οποία και θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εκεί θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε  καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο  εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Η  δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου.

Οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή  από τη Δευτέρα 19  μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου