Αντιπαράθεση της Αντιπολίτευσης με τη Διοίκηση για τα Led στο Δήμο Ζωγράφου

Αντιπαράθεση της Αντιπολίτευσης με τη Διοίκηση για τα Led στο Δήμο Ζωγράφου

Διαπαραταξιακή κόντρα προέκυψε ανάμεσα στην Αντιπολίτευση  «Μαζί για την Πόλη μας» της πρώην Δημάρχου Τίνας Καφατσάκη και στη Διοίκηση  «Ζωγράφου Ώρα για δουλειά» του Δημάρχου Βασίλη Θώδα για την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες Led.

Η μεν παράταξη της κυρίας Καφατσάκη  διατείνεται ότι η σημερινή Διοίκηση «πέταξε την οικονομοτεχνική  μελέτη» που ομόφωνα είχε εγκριθεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και ότι η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτείτο με δάνειο που θα έπαιρνε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με 3% επιτόκιο.

Η δε παράταξη του Δημάρχου Βασίλη Θώδα  αναφέρει τους λόγους που  η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου προχώρησε σε επικαιροποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης και ότι το έργο της προηγούμενης διοίκησης ήταν «σχέδιο σε χαρτί».

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις και των δύο παρατάξεων:

«Μαζί για την Πόλη μας»

«Όταν η Τίνα Καφατσάκη ήταν  δήμαρχος, ξεκινήσαμε την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού (πχ  Ούλαφ Πάλμε) με νέα φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες Led.

Προχωρήσαμε σε καταμέτρηση και ψηφιακή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης όλου του δικτύου του κοινόχρηστου φωτισμού του Δήμου μας.

Πάνω σε αυτή στηρίχθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη που εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το δημοτικό συμβούλιο στις 20/06/2018, ήταν ΠΥ 3.629.563 ευρώ και αφορούσε την αντικατάσταση 3.844 φωτιστικών σωμάτων.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα γινόταν με χαμηλότοκο δάνειο (3%) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η μελέτη αυτή, επίσης, περιελάμβανε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Κεντρική τήλε-διαχείριση σε κάθε ένα φωτιστικό σώμα ξεχωριστά.
  • Αντικατάσταση του συνόλου των βραχιόνων στους υφιστάμενους ιστούς.
  • Αποξήλωση και αντικατάσταση όλων των συρματόσχοινων του αξονικού φωτισμού.

Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων μας εμπόδισαν να προχωρήσουμε τον διαγωνισμό και να ολοκληρώσουμε το έργο πριν τις εκλογές.

Η σημερινή διοίκηση πέταξε την μελέτη, την διακήρυξη και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα σκουπίδια και ξεκίνησε πάλι από την αρχή.

Έτσι :

Με απευθείας ανάθεση, στις 22/04/2020, χρέωσε το Δήμο με 11.848 ευρώ και έδωσε σε εταιρεία νέα καταγραφή και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, επίσης ο ιδιώτης θα βοηθούσε και στην αξιολόγηση των προσφορών του διαγωνισμού για την προμήθεια των LED.

Η μελέτη που έφερε τον Δεκέμβριο του 2020 είναι ΠΥ 2.952.687 ευρώ είχε δύο σημαντικές ελλείψεις:

  • Δεν περιλάμβανε το πιο σημαντικό, την κεντρική τηλεδιαχείριση, πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί παγκόσμια πρωτοτυπία
  • Δεν περιλάμβανε την αλλαγή των συρματόσχοινων του αξονικού φωτισμού

Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα γίνει από πόρους του Δήμου (με πιθανή αύξηση δημοτικών τελών για το 2022)

Είναι φανερό λοιπόν από τα παραπάνω, για ποιους λόγους η μελέτη μας το 2018 εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το δημοτικό συμβούλιο ενώ η μελέτη της διοίκησης Θώδα εγκρίθηκε ΟΡΙΑΚΑ με 5 υπέρ και 4 κατά, από την Οικονομική Επιτροπή.

Στη συνέχεια, προχώρησε ο διαγωνισμός (31/3/2021) όπου συμμετείχαν δύο εταιρείες, DASTERI SYSTEMS και ΑΝΑΞ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, η οποία, από την πρώτη φάση αποκλείστηκε.

Το έργο, φαίνεται ότι θα αναλάβει η DASTERI SYSTEMS με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

ΕΜΕΙΣ καταψηφίσαμε όλα τα στάδια του σχεδίου της διοίκησης».

Ζωγράφου Ώρα για δουλειά

«Μία οφειλόμενη απάντηση στην κυρία Καφατσάκη για τον οδοφωτισμό του Δήμου (που δεν κατάφερε να αλλάξει)

Επειδή  η κυρία Καφατσάκη και η παράταξή της αναρωτήθηκαν σε ανάρτησή τους «τι γίνεται με τα LED» παραθέτοντας διάφορα ανακριβή στοιχεία και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, οφείλουμε να παραθέσουμε ορισμένες διευκρινίσεις για να φρεσκάρουμε τη μνήμη της, αλλά και να ενημερώσουμε ορθά τους δημότες. 

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου προχώρησε σε επικαιροποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης γιατί:

α. Η μελέτη της κας Καφατσάκη δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου.

β.  Η μελέτη της κας Καφατσάκη οδηγούσε το Δήμο σε σύναψη Δανείου.

γ. Η μελέτη της κας Καφατσάκη χρέωνε το Δήμο με 1.5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τα οποία θα τα πλήρωνε ο ζωγραφιώτικος λαός (3.63 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,78% για 10 χρόνια, δηλαδή συνολικά 4.43 εκατομμύρια ευρώ).

δ. Η μελέτη της κας Καφατσάκη οδήγησε σε απροθυμία δανειοδότησης, τόσο από την αγορά, όσο και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στις 20/6/2018 και 1/11/2018 (Εκτός αν πέραν της μελέτης, υπήρξε και ανεπαρκής στοιχειοθέτηση του αιτήματος) και, συνεπώς, στη μή υλοποίηση του έργου.

Στην επικαιροποιημένη μελέτη (Α.Μ. 45/2020) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζωγράφου, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών φωτιστικών LED του ΥΠΟΜΕΔΙ (ΦΕΚ 4607/13-12-2019 υποχρεωτικής εφαρμογής),  περιλαμβάνονται η αντικατάσταση του συνόλου των βραχιόνων, των φωτιστικών σωμάτων, των στοιχείων του αξονικού φωτισμού και το σύνολο των στοιχείων στήριξης, συμπεριλαμβανομένων και των συρματόσχοινων που χρήζουν αντικατάστασης.

Σχετικά με την κεντρική τηλεδιαχείριση, αν και τα φωτιστικά είναι smart ready, δεν συμπεριλάβαμε την πλατφόρμα στη διαγωνιστική διαδικασία μιας και η εξ αρχής προσθήκη του λογισμικού θα οδηγούσε σε μειωμένο ανταγωνισμό, άρα σε κίνδυνο αύξησης του κόστους. Το λογισμικό θα προστεθεί εκ των υστέρων, φυσικά με χαμηλότερο κόστος, χρηματοδοτούμενο ως ψηφιακό έργο και με μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής προδιαγραφών, καθώς θα επικεντρωθούμε στο στοιχείο αυτόνομα.   

Το βασικό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι, ότι το «έργο» της κας Καφατσάκη είναι ένα «σχέδιο σε χαρτί» μιας και στα 5 χρόνια της θητείας της δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει.  Σήμερα, μας εγκαλεί, διότι προχωρούμε στην υλοποίηση ενός έργου που η διοίκησή της δεν στάθηκε ικανή να το πραγματοποιήσει μιας και οι διαδικασίες που ακολούθησε ήταν προβληματικές. 

Θα εκτιμούσαμε τη διασκέδαση που μας χαρίζει, μέρες καραντίνας που είναι, αλλά  έχουμε δουλειά. Μεταξύ των άλλων μεγάλων έργων, έχουμε να αντικαταστήσουμε και τον οδοφωτισμό.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου