Δήμος Μπουλούκος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού “Μου δίνει χαρά η προσωπική επαφή με τους Δημότες”

Δήμος Μπουλούκος	 Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού  “Μου δίνει χαρά η προσωπική επαφή με τους Δημότες”

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμος Μπουλούκος εξιστορεί τις σκληρές προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες εξαιτίας της χιονόπτωσης  στο Δήμο μας, επαινώντας τους υπάλληλους του Δήμου που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία, οι οποίοι, όπως τόνισε, υπερέβαλαν εαυτόν και με αυταπάρνηση κράτησαν όρθιο τον Δήμο παρά τα λιγοστά μηχανικά μέσα που διαθέτει.

Αναφέρθηκε στο καυτό θέμα «καθαριότητα» λέγοντας ότι  έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα ,γιατί  και στον πιο οργανωμένο Δήμο, μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν γίνεται να δοθούν, εάν δεν συνεργαστούν και οι πολίτες»,

Τον βλέπουμε πάντα στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους γιατί όπως μας εκμυστηρεύτηκε, είναι μια ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με τους δημότες,  κάτι που του δίνει πολύ χαρά, και γιατί «εμείς οι αιρετοί δεν καταλαμβάνουμε τις θέσεις που μας εμπιστεύονται οι Δημότες και ο Δήμαρχος, για να καθόμαστε στο γραφείο».

Ας αρχίσουμε με την επικαιρότητα κύριε Μπουλούκο. Εκτός από Αντιδήμαρχος Καθαριότητας είστε και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας. Πως αξιολογείτε την αντίδραση του Δήμου Ζωγράφου στην πρόσφατη κακοκαιρία;.

Χάρη στις σκληρές προσπάθειες των εργαζόμενων, πιστεύω ότι το πρόσημο είναι θετικό και παρά τα λιγοστά μηχανικά μέσα που διαθέτει ο Δήμος, είχαμε σημαντικά αποτελέσματα κύριε Ραυτόπουλε. Δεν θα σταθώ στο ιδιαίτερα δύσκολο ανάγλυφο της Πόλης μας με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, ούτε και στο γεγονός ότι ήταν η μεγαλύτερη χιονόπτωση στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, των τελευταίων 40 ετών. Θα πω, όμως, ότι παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση, οι κεντρικοί δρόμοι της Πόλης, η Παπάγου, η Κουσίδου,  η Αυξεντίου, η Ούλωφ Πάλμε, η Γεωργίου Παπανδρέου, η Γεωργίου Ζωγράφου, έμειναν συνεχώς ανοιχτές, την ίδια στιγμή που σε γειτονικούς Δήμους, έκλεισαν βασικοί οδοί, όπως στην Καισαριανή η Εθνικής Αντιστάσεως και στο Βύρωνα η Καραολή και Δημητρίου. Και την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας, πετύχαμε να ανοίξουμε και τους μικρούς δρόμους. Το βράδυ της Δευτέρας με δικά μας Μέσα, ελευθερώσαμε τέσσερα λεωφορεία του ΟΑΣΑ που είχαν κολλήσει, ενώ από το πρωί της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχιζόταν, γίνονταν κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων. Παράλληλα μαζεύαμε και τα δέντρα που έπεφταν και έκλειναν τους δρόμους, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην κυκλοφορία. Κι όλα αυτά χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, γιατί εκτός από την Περιφέρεια Αττικής με το αλάτι, κανείς άλλος δεν συνέδραμε στις προσπάθειες μας. Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ξαναδώσω και από το βήμα που μου δίνετε, συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του Δήμου που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία, που υπερέβαλαν εαυτόν και με αυταπάρνηση κράτησαν όρθιο τον Δήμο Ζωγράφου.

Μιλάτε για τους εργαζόμενους, αλλά για τα μέλη της Διοίκησης έχετε να πείτε κάτι;

 Χωρίς τους εργαζόμενους, δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα, άρα σε αυτούς ανήκει ο πρώτος λόγος. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω πολλούς για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Ο Δήμαρχος μας Βασίλης Θώδας ήταν συνεχώς στους δρόμους. Ο Αντιδήμαρχος Εμπορικής Ανάπτυξης Λεωνίδας Κουφός ήταν συνεχώς μέσα στην αλατιέρα και  γυρνούσε όλους τους δρόμους, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιάννης Βούρτσης είχε την ευθύνη της κοπής των κλαδιών που κρέμονταν επικίνδυνα και της συγκέντρωσης τους, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δήμας μαζί με τους ηλεκτρολόγους προχωρούσε στην αποκατάσταση των βλαβών, ενώ και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Χαλκιαδάκη, φρόντιζε να πηγαίνει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα που χρήζουν βοηθείας.

Είπατε νωρίτερα, λιγοστά μηχανικά μέσα που διαθέτει ο Δήμος… Τι εννοείτε;

Παρότι δεν μου αρέσει να μιλάω για τα πεπραγμένα των προηγούμενων, ούτε να μιλάω για διοικήσεις που τις έκρινε ο λαός του Ζωγράφου με την ψήφο του, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην παντελή αδιαφορία για Πολιτική Προστασία. Θα σας πω ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν διαθέτει ούτε ένα όχημα 4Χ4! Πρέπει να είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα που δεν διαθέτει ένα τέτοιο όχημα, το οποίο φυσικά είναι απολύτως αναγκαίο, όχι μόνο για το χιόνι, αλλά για όλες τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό και θα προχωρήσουμε στην αγορά του ώστε να έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στην Πόλη μας. Και δεν είναι μόνο το όχημα 4Χ4, αλλά υπάρχουν και άλλες σημαντικές ελλείψεις. Ο Δήμος μας για παράδειγμα, δεν διαθέτει ούτε ένα «μαχαίρι», το ειδικό εργαλείο που προσαρμόζεται στο μπροστινό μέρος των οχημάτων και βοηθά στον εκχιονισμό. Εξοπλισμός που δεν είναι ακριβός και είναι απαραίτητος για κάθε Δήμο…

Να αφήσουμε την κακοκαιρία και να πάμε στην Καθαριότητα κύριε Μπουλούκο. Γίνατε Αντιδήμαρχος το καλοκαίρι του 2020. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στην Πόλη του Ζωγράφου και ποια είναι αυτά;

Νομίζω ότι αρχικά με τις ενέργειες του Δημάρχου Βασίλη Θώδα που είχε αναλάβει την καθαριότητα και στη συνέχεια με τις δικές μου προσπάθειες, γίνονται θετικά βήματα στον τομέα της καθαριότητας κύριε Ραυτόπουλε.  Η Πόλη είναι πιο καθαρή, κάτι που αντιλαμβάνονται οι πολίτες και μας το εκφράζουν καθημερινά. Και αναλογιστείτε ότι αυτό επετεύχθη μέσα στον τελευταίο χρόνο που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κόσμος μένει σπίτια του και παράγει περισσότερα σκουπίδια. Αυξήσαμε τα απορριμματοφόρα που βγαίνουν το Σαββατοκύριακο από δύο σε τέσσερα, με τη σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων μας, τους οποίους και πάλι ευχαριστώ. Εγκαινιάσαμε τις στοχευμένες δράσεις καθαρισμού, σε πλατείες, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους, όπου περνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα για πρώτη φορά καθαρίστηκαν όλα τα παρτέρια και οι χώροι πρασίνου στην Γεωργίου Παπανδρέου σε μία γιγαντιαία για δεδομένα του Δήμου επιχείρηση. Οργανώσαμε καλύτερα την υπηρεσία και προχωρήσαμε στη μηχανογράφηση των αιτημάτων των Δημοτών για τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της απομάκρυνσης του. Αναβαθμίσαμε τη χρήση της εφαρμογής Novoville για αιτήματα προς το Δήμο και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να την χρησιμοποιούν γιατί είναι εύκολη στη χρήση και αποτελεσματική. Όταν παραλάβαμε η ικανοποίηση των αιτημάτων για την Καθαριότητα ήταν σε ποσοστό 60% και εμείς την φτάσαμε στο 90%. Οργανώσαμε καλύτερα και τον οδοκαθαρισμό και πλέον ακόμα και με μικρά στενά, θα συναντήσετε τους οδοκαθαριστές μας να σκουπίζουν τους δρόμους.

Έχετε κάτι άλλο στο σχεδιασμό σας για το μέλλον;

Ευελπιστώ ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη με έναν ακόμα πιο καθαρό Δήμο. Από το καλοκαίρι και μετά θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τα νέα απορριμματοφόρα που έχουμε παραγγείλει μέσω leasing ανανεώνοντας ριζικά τον στόλο που είναι παλιός και ξεπερασμένος. Επίσης μέσω του Φιλόδημος ΙΙ θα πάρουμε επιπλέον τέσσερα απορριμματοφόρα ανεβάζοντας ακόμα περισσότερα τα ποσοστά ανανέωσης του στόλου. Εγκρίθηκε ο διαγωνισμός και προχωράμε άμεσα στην τοποθέτηση έξι νέων υπόγειων ηλεκτρικών κάδων σε κομβικά σημεία, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ άμεσα θα παραγγείλουμε άλλους 30! Μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του δικτύου των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα, με την προσθήκη κι ενός ακόμα ειδικευμένου απορριμματοφόρου για τη συλλογή τους, ώστε να εναρμονιστούμε κι εμείς με την πανελλαδική οδηγία για τη χρήση τους. Στον επόμενο μήνα θα έρθουν και 340 νέοι πράσινοι κάδοι ανανεώνοντας τους κατεστραμμένους και παλιούς που υπάρχουν στο Δήμο μας. Και φυσικά παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ώστε να προμηθευτούμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για το Δήμο Ζωγράφου.

Είσαστε και υπεύθυνος για τον Μηχανολογικό Εξοπλισμό. Πριν από λίγες ημέρες ξεκινήσατε και πάλι την κυκλοφορία της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Για πείτε μας γι’ αυτό;

Εδώ και κάποιες ημέρες τα δύο λεωφορεία είναι ξανά στους δρόμους του Ζωγράφου, με τη σύνδεση για πρώτη φορά του Δήμου με το Σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη. Η κυκλοφορία της συγκοινωνίας είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας, αλλά αποφασίσαμε να την επαναλειτουργήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στόχος είναι να βάλουμε σε λειτουργία και την εσωτερική γραμμή Ζωγράφου – Ιλίσια, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, καθώς δεν έχουμε οδηγούς. Έχουμε ζητήσει οδηγούς για λεωφορεία από την κεντρική εξουσία και ελπίζω κάποια στιγμή να τους έχουμε.

Βλέπουμε ότι απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα οχήματα από τους δρόμους, θα το επιταχύνεται περαιτέρω;

 Από την πρώτη στιγμή έριξα ιδιαίτερο βάρος στην απομάκρυνση των παρατημένων οχημάτων γιατί όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα στο πάρκιννγκ που έχει ο Δήμος, ενώ παράλληλα αποτελούν και εστία μόλυνσης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αποσύραμε 40 αυτοκίνητα και 55 μηχανάκια, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του Δήμου καθώς προχώρησα σε νέα διαπραγμάτευση με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε και πολλές φορές σηκώσαμε 4 αυτοκίνητα την εβδομάδα, αντί 2 που ήταν η συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή λαμβάνω πολλά αιτήματα, θέλω να διευκρινίσω ότι ο νόμος μας δένει τα χέρια και εμείς μπορούμε να αποσύρουμε μόνο εγκαταλελειμμένα οχήματα που πληρούν συγκεκριμένες προυποθέσεις σχετικά με την ακινησία και το χρόνο της εγκατάλειψης τους. Δεν είμαστε τροχαία, ούτε αστυνομία να επεμβαίνουμε σε κάθε στιγμή…

Που πιστεύετε ότι χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις;

Πρωτίστως πρέπει να βρω λύσεις για τα σκουπίδια του Σαββατοκύριακου. Όπως σας είπα, ήδη από δύο απορριμματοφόρα που έβγαζε η προηγούμενη διοίκηση, εμείς ανεβήκαμε στα τέσσερα, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά για να τα μαζεύουμε όλα. Τις καθημερινές, έχουμε στην αποκομιδή των σκουπιδιών 12 οχήματα και τα μαζεύουμε όλα. Σίγουρα, σε πρώτη φάση θα προσθέσουμε νέους κάδους στα σημεία που μαζεύονται πολλά, ώστε να μην βλέπουμε το φαινόμενο των ξεχειλισμένων κάδων. Και αναζητώ και άλλες λύσεις, αλλά λύση οριστική δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τη βοήθεια των Δημοτών.

Τελειώνοντας θα θέλαμε κύριε Μπουλούκο να σας ρωτήσουμε μετά από όλα αυτά που μας εξιστορήσατε τι συμβουλεύετε να κάνουν οι Δημότες;

Και στον πιο οργανωμένο Δήμο, μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν γίνεται να δοθούν, εάν δεν συνεργαστούν και οι πολίτες. Επειδή γυρίζω καθημερινά στους δρόμους, κύριε Ραυτόπουλε παρατηρώ πολλές φορές φαινόμενα που είναι λυπηρά. Βλέπω σακούλες παρατημένες δίπλα από άδειους κάδους, βλέπω σακούλες πάνω στο καπάκι των κάδων, βλέπω σακούλες σε ξεχειλισμένους κάδους, ενώ στα 15-20 μέτρα υπάρχει άλλος άδειος κάδος και πολλά άλλα τέτοια περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μπάζα και ογκώδη απορρίμματα που αρκετοί εγκαταλείπουν στους δρόμους, δίχως να ειδοποιήσουν την υπηρεσία στο 2107770383. Το αποτέλεσμα είναι στο Δήμο μας, που είναι από τους μεγαλύτερους της Αττικής και ο πιο πυκνοκατοικημένος, να μην έχουμε πολλές φορές την ενημέρωση που χρειάζεται για παρατημένα απορρίμματα. Παρακαλώ λοιπόν τους συμπολίτες μας, να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν κατεβάζουν τα σκουπίδια τους και παράλληλα, για μεγάλα αντικείμενα να ενημερώνουν τον Δήμο. Πρόβλημα έχουμε και με τη στάθμευση, μπροστά από κάδους αλλά και σε στροφές με αποτέλεσμα να μην χωρούν τα απορριμματοφόρα και να μην γίνεται η περισυλλογή τους. Ζητάω λοιπόν τη βοήθεια όλων…

Σας έχουμε δει πολλές φορές, κύριε Μπουλούκο να είστε στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους στα συνεργεία. Βοηθάει αυτό;

Αυτή είναι η αντίληψη που έχω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κύριε Ραυτόπουλε. Εμείς οι αιρετοί δεν καταλαμβάνουμε τις θέσεις που μας εμπιστεύονται οι Δημότες και ο Δήμαρχος, για να καθόμαστε στο γραφείο. Η δουλειά μας είναι εκεί έξω, να μιλάμε με τους πολίτες, να καταγράφουμε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις. Αν δεν έχω ως Αντιδήμαρχος ιδία άποψη για τα μεγάλα ζητήματα, πως θα βρω λύσεις; Για να είμαι ειλικρινής, μου δίνει και χαρά αυτή η επαφή με τους Δημότες. Είτε δια ζώσης, είτε μέσω της ιστοσελίδας μου στο Facebook «Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζωγράφου» ακούω τα παράπονα, προβλήματα και απόψεις του κόσμου και πάντα προσπαθώ να δώσω απαντήσεις.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου