Τα τεχνικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη

Τα τεχνικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου περιλαμβάνει το σύνολο των συνεχιζόμενων έργων και μελετών, που έχουν ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν, καθώς και νέα έργα και μελέτες που προβλέπεται να υλοποιηθούν από τον Δήμο. Παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την προβλεπόμενη πίστωση, την πηγή της χρηματοδότησης και την κατάσταση του έργου ή της μελέτης.

Δημήτρης Δήμας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται αναφορά στο σύνολο των έργων τα οποία θα εκτελεστούν είτε από ιδίους πόρους, είτε από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως ο «Φιλόδημος», το «Πράσινο Ταμείο» κλπ.:

Ίδιοι πόροι

  1. Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού, προσθήκη φωτισμού τύπου LED (πλατεία Ελευθερίας, Μπότσαρη, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Γερασίμου, Αόρνου).

Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για αλλαγή όλου του δημοτικού φωτισμού της πόλης με φωτιστικά τύπου LED.

  1. Συντήρηση σχολικών κτιρίων

Α. κουφώματα στο 6ο γυμνάσιο και 6ο λύκειο με θερμομονωτικά και ηχομονωτικά κουφώματα,

Β. κατασκευή αντιολισθηρού δαπέδου σε δύο νηπιαγωγεία,

Γ. αλλαγή της μόνωσης στο 3ο δημοτικό σχολείο,

Δ. ειδική επίστρωση στους προαύλειους χώρους του 1ου βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Αλκαίου και Κρατερού και στο 4ο δημοτικό σχολείο.

Ε. βαψίματα σε:

  • Παιδικούς σταθμούς: 1ο παιδικός σταθμός στη Βίλα και 5ο παιδικός σταθμός στη συμβολή των οδών Αρβυλών και Μαρκάνδας εξωτερικά,
  • Bρεφονηπιακούς σταθμούς: 1ο βρεφονηπιακός σταθμός στη συμβολή των οδών Αλκαίου και Κρατερού μερικώς εσωτερικά και εξωτερικά, σε βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Κρίνων 24 μερικώς εσωτερικά,
  • Nηπιαγωγεία: 1ο και 18ο νηπιαγωγείο, 8ο και 14ο νηπιαγωγείο, 9ο νηπιαγωγείο, 13ο και 16ο εσωτερικά και εξωτερικά, 2ο και 10ο νηπιαγωγείο εξωτερικά, 12ο νηπιαγωγείο εσωτερικά,
  • Δημοτικά: 1ο και 19ο , 2o και 4o μερικώς εσωτερικά και εξωτερικά, 3ο δημοτικό σχολείο μερικώς εξωτερικά, 12ο δημοτικό σχολείο εσωτερικά,

Γυμνάσια-Λύκεια: 1ο γυμνάσιο, 3o γυμνάσιο, 4ο γυμνάσιο, 5ο γυμνάσιο και 5ο λύκειο μερικώς εσωτερικά και εξωτερικά, 6ο γυμνάσιο σχεδόν όλο εσωτερικά,

  • ΕΠΑΛ:1ο ΕΠΑΛ μερικώς εσωτερικά.
  • ΚΑΠΗ: εσωτερικά το ΚΑΠΗ στην οδό Γράμμου, το ΚΑΠΗ στην οδό Λιβύης εσωτερικά και εξωτερικά,
  • KHΦΗ: ΚΗΦΗ μερικώς εσωτερικά στην οδό Αθ. Διάκου,
  • Πλατείες: πλατεία Αλεξανδρή και την πλατεία Τερζάκη,
  • Υπαίθριος χώρος: υπαίθριο χώρο στάθμευσης στη διασταύρωση των οδών Μπισκίνη και Αδελφών Πιερράκου
  1. Συντήρηση οδών
  2. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων (αντικατάσταση των πεζοδρομίων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στην οδό Ιλισίων και σε παράπλευρες οδούς, κατασκευή συντριβανιού στην πλατεία Άνοιξης, ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία Ελευθερίας.
  3. Ασφαλτοστρώσεις (ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις της Περιφέρειας (Γ. Παπανδρέου, Κοκκινοπούλου κ.α.) και έχοντας ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ξεκινά την άνοιξη η εργολαβία ασφαλτοστρώσεων άλλων οδών του Δήμου Ζωγράφου)
  4. Τσιμεντόδρομους (ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπλαση δρόμων μεγάλης κλίσης)
  5. Διαγωνισμός Βίλα Αγλατζιά (παιδικός σταθμός 100 νήπια βρέφη), ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και σε περίπου ένα μήνα ξεκινά η κατασκευή. Θα φιλοξενήσει παιδιά το Σεπτέμβριο του 2021) – οικόπεδο 1.000.000 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Χρηματοδοτούμενα προγράμματα

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Α. Εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων που έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική τους διαδικασία

  • Ανακατασκευή του δαπέδου του στίβου του γηπέδου Γρ. Λαμπράκης και κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.
  • Ανακατασκευή του τάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου 11×11 στο Πάρκο Γουδί.

Β. Εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων που Σύντομα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία

  • Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του Δήμου.
  • Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες.
  • Κατασκευή ραμπών για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.

Γ.  Ξεκίνησε εργολαβία για αστικό εξοπλισμό, παγκάκια, εξοπλισμό παιδιών (Μερκάτη, Γαλήνης) 393.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (ανάπλαση και αναβάθμιση τριών υφιστάμενων παιδικών χαρών, αναβάθμιση προαύλιου χώρου και φυτεύσεις σε υφιστάμενο νηπιαγωγείο και τέλος εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους). Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της παιδικής χαράς στη Γαλήνης και η ανάπλαση προαυλίου χώρου στο 13ο και 16ο Νηπιαγωγείο. Τώρα γίνεται ανάπλαση της παιδικής χαράς στην πλατεία Μερκάτη.

Δ.  Βαψίματα σχολικών κτηρίων 98.000 προ ΦΠΑ

Έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά στο 8ο Δημοτικό

Έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο εξωτερικά στο 4ο Γυμνάσιο και στο 4ο Λύκειο εξωτερικά

Τώρα βάφεται το 5ο Γυμνάσιο εξωτερικά

Πράσινο Ταμείο

  • Έγκριση χρηματοδότησης για χώρους πρασίνου (270000 ευρώ) και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην οδό Ούλωφ Πάλμε και παρέμβαση για πρόσβαση ΑΜΕΑ σε υφιστάμενη παιδική χαρά
  • Μελέτη ΣΒΑΚ
  • Αίτηση χρηματοδότησης βραβείων αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Βίλας Ζωγράφου και σύνδεσή της με τους γειτονικούς δημοτικούς χώρους
  • Έγκριση Πρότασης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

Περιφέρεια

  • Έγκριση 1.500.000 Ευρώ για αναβάθμιση χώρων αναψυχής και άθλησης παιδιών και δημιουργία πάρκων γειτονιάς στον Δήμο Ζωγράφου (pocket parks). Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία.
  • Ανάπλαση πλατείας Σωτηρίου Ζωγράφου. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία.
  • Αίτηση για χρηματοδότηση το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για 750.000 ευρώ (ενεργειακή αναβάθμιση σχολείου, 12 Δημοτικό Ιοκάστης, 3ο Γυμνάσιο Λύκειο (Μακρυγιάννη)

ΥΠΕΝ

Πρόταση για χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ για δημιουργία Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Ζωγράφου.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αίτηση ένταξης στις ακόλουθες προσκλήσεις:

Πρόσκληση: «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος»

Προϋπολογισμός: 500.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ (620.000,00 ευρώ με ΦΠΑ)

Υποέργο 1:  Κυκλοφοριακή Μελέτη της οδού Κοκκινοπούλου από την Λεωφ. Αλίμου-Κατεχάκη έως την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (συμπεριλαμβανομένων 6 κυκλικών κόμβων) και των οδών πέριξ του σχολικού συγκροτήματος του Αγ. Θεράποντα και του Κόμβου Γρ. Αυξεντίου – Χ. Μούσκου (1 κυκλικός κόμβος)

Προϋπολογισμός: 200.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ (248.000,00 ευρώ με ΦΠΑ)

Περιλαμβάνονται:

  • η κυκλοφοριακή μελέτη της οδού Κοκκινοπούλου για την δημιουργία 6 κυκλικών κόμβων από την Λεωφ. Αλίμου-Κατεχάκη έως την οδό Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενοι κόμβοι είναι στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης, στην είσοδο της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, στη συμβολή με την οδό Δραχμής, στη συμβολή με την οδό Αλ. Παναγούλη, στη συμβολή με την οδό Αγήνορος και στην συμβολή με την οδό Καββαθά.
  • η κυκλοφοριακή μελέτη των οδών Δραχμής, Ηρώων Πολυτεχνείου (από την οδό Δραχμής έως την οδό Ωρίωνος) και Ωρίωνος, προκειμένου το τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ του σχολικού συγκροτήματος και του Ι.Ν. Αγ. Θεράποντα να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, διοχετεύοντας την κυκλοφορία από την οδό Δραχμής – Κοκκινοπούλου με την χρήση του κυκλικού κόμβου στην συμβολή τους.
  • Κυκλοφοριακή μελέτη κόμβου Γρ. Αυξεντίου – Μούσκου (μελέτη κυκλικού κόμβου)

Πρόσκληση: «Αστική Αναζωογόνηση»

Έργο: «Δημιουργία δικτύου διαδρομών πεζών και ανάπλαση παρακείμενων κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο Ζωγράφου»

Προϋπολογισμός: 10.000.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ (12.400.000,00 ευρώ με ΦΠΑ)

Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου διαδρομών για πεζούς και άτομα μειωμένης κινητικότητας, έτσι ώστε τα σημεία έλξης και υπαίθριας αναψυχής της πόλης να καταστούν προσεγγίσιμα με ευκολία και ασφάλεια, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων. Οι ίδιοι οι κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, πεζόδρομοι κλπ) που ο πεζός συναντά κατά την προτεινόμενη διαδρομή, αναπλάθονται επίσης με σύγχρονο σχεδιασμό και αστικό εξοπλισμό, με ένταξη νέων λειτουργιών και δραστηριοτήτων, αλλά και με μέριμνα για το περιβάλλον.

Πρόσκληση: «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων»

Έργο: «Προμήθεια και τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στο Ο.Τ. 343 (Βίλα Αγλατζιά)», για την κάλυψη των αναγκών στέγασης Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού με δυναμικότητα σαράντα (40) βρεφών και εξήντα (60) νηπίων (Ισόγειο προκατασκευασμένο κτίριο επιφάνειας 730,00 .τ.μ)

Προϋπολογισμός: 1.000.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ (1.240.000,00 με ΦΠΑ).

ΕΣΠΑ

Κτήριο Ποταμίτη, ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης των μελετών αναπαλαίωσής του

Υπουργείο Παιδείας

Τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Παιδείας για χρηματοδότηση κατασκευής νηπιαγωγείου με προκάτ βαρέως τύπου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αστερίου και Καλαβρύτων και για κατασκευή νηπιαγωγείου, επίσης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, με προκάτ ελαφρού τύπου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στη συμβολή των οδών Ιλισίων και Κερασούντος.

ΕΚΠΑ

Διαπραγματεύσεις για παραχώρηση έκτασης 6,5 στρεμμάτων πλησίον κολυμβητηρίου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου