Άγης Παπακωνσταντίνου Πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ Εάν δεν καταψήφιζε η αντιπολίτευση την «αφή των κανδηλίων» τα έσοδα σε βάθος 3τίας θα ήταν πάνω από 1.200.000 ευρώ

Άγης Παπακωνσταντίνου                 Πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ Εάν δεν καταψήφιζε η αντιπολίτευση την «αφή των κανδηλίων» τα έσοδα σε βάθος 3τίας θα ήταν πάνω από 1.200.000 ευρώ

Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο  της Μονομετοχικής Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου (ΜΑΞΙΑΔΗΖ)  Άγη Παπακωνστανίνου να μας αναλύσει τους λόγους που σήμερα στερείται η επιχείρηση έσοδα από το κυλικείο, τα γκαράζ και γενικά από ακίνητα που διαχειρίζεται, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί  οικονομικό πρόβλημα γιατί ως γνωστόν η δημοτική επιχείρηση δεν επιχορηγείται ούτε από το Κράτος, ούτε από το Δήμο αλλά και ούτε από κάποιον άλλον μηχανισμό.

Επίσης επειδή πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το θέμα διαχείρισης της αφής των κανδηλίων, ζητήσαμε να μας σχολιάσει για ποιους λόγους αρνήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση την ψήφιση της εισήγησης για το θέμα αυτό, γιατί από διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στoν ηλεκτρονικό Τοπικό Τύπο καταγράφηκαν σκληρές κόντρες.

 Γνωρίζουμε ότι λόγω Covid-19 και γενικά της όλης κατάστασης που επικρατεί, κύριε Παπακωνσταντίνου η εταιρεία έχει σημαντική υστέρηση εσόδων από το κυλικείο του Κοιμητηρίου, το γκαράζ της Ιοκάστης και γενικά από άλλες δραστηριότητές σας.

Μπορείτε να μας αναφέρετε σε συντομία τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί;

Δυστυχώς κ. Ραυτόπουλε αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Και δεν είναι μόνο οι τομείς που αναφέρεστε στους οποίους παρατηρήθηκε – και παρατηρείται ακόμη – υστέρηση εσόδων.

Γνωρίζω ότι η οικονομική δυσπραγία λόγω της πανδημίας είναι φαινόμενο που απαντάται παντού, εμείς όμως στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ το αντιμετωπίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Καταρχήν να κάνουμε γνωστό κάτι που έχω διαπιστώσει ότι δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι.  Η δημοτική μας επιχείρηση – σε αντίθεση με το δήμο Ζωγράφου αλλά και το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού και Πολιτισμού – δεν επιχορηγείται από πουθενά. Δεν επιτρέπεται πχ ακόμα και σε εποχή κρίσεως να μας επιχορηγήσει ο δήμος Ζωγράφου ακόμα και μ’ ένα ευρώ. Ούτε το κράτος, ούτε κάποιος άλλος μηχανισμός.

Άρα κάθε ευρώ που χάνουμε λόγω της πανδημίας, δεν αντικαθίσταται με τις παραδοσιακές κλασσικές μεθόδους και εργαλεία που οι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Αναφερθήκατε στην απώλεια εσόδων που είχαμε στον υπαίθριο σταθμό στάθμευσης Ιοκάστης και Μακρυγιάννη όπου θα κατασκευασθούν νηπιαγωγεία. Ουδείς εχέφρων πολίτης προφανώς μπορεί να εναντιωθεί σε αυτό. Όμως κ. Ραυτόπουλε δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που η διοίκηση της κ. Καφατσάκη δεν είχε τη διορατικότητα ή τη στοιχειώδη λογική, αν θέλετε, να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή υπόγειου σταθμού στάθμευσης, κάτι που ο νόμος το επιτρέπει. Ο δήμαρχος κ. Θώδας έχει αναφερθεί πλειστάκις στο πρόβλημα που ήδη έχει δημιουργήσει στους κατοίκους της γύρω περιοχής αυτή η έλλειψη προγραμματισμού της προηγούμενης διοίκησης.

Από εδώ λοιπόν έχουμε απώλεια εσόδων περίπου 30.000 ευρώ ετησίως.

Υστέρηση εσόδων έχουμε όμως και από το κυλικείο του κοιμητηρίου ποσού ύψους    περίπου 150.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί ήταν κλειστό ή υπολειτουργούσε λόγω της πανδημίας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2020. Προσθέστε κι εδώ την επακόλουθη απώλεια εσόδων στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του κοιμητηρίου ύψους περίπου 20.000 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον υστέρηση εσόδων είχαμε και από την είσπραξη μισθωμάτων ακινήτων που εκμισθώνει η ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Λόγω έκδοσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες επέβαλαν υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, η απώλεια εσόδων για την εταιρεία μας ήταν της τάξης των 41.000 ευρώ.

Άρα αν αθροίσετε τα ποσά που ανέφερα παραπάνω θα διαπιστώσετε συνολικά ετήσια απώλεια εσόδων πάνω από 240.000 ευρώ, ποσοστό πάνω από 20% επί των εσόδων.

Αντιλαμβάνεστε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πως σκέπτεστε να προχωρήσετε στο θέμα της αφής των κανδηλίων και  φροντίδας μνημάτων, αφού το θέμα αυτό προσέκρουσε στην αντίδραση της αντιπολίτευσης. Σχολιάστε μας τι προηγήθηκε αλλά και πως εξελίχθηκε σε κόντρες, αρνήσεις και σε διάφορες δημοσιεύσεις η ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

Το θέμα της αφής κανδυλίων, φροντίδας και περιποίησης μνημάτων στο δημοτικό κοιμητήριο Ζωγράφου έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε λυθεί.

Δυστυχώς, ακατανότητες, περίεργες, τριτοκοσμικές – για να μη χρησιμοποιήσω άλλον όρο – αντιλήψεις όσων είχαν την ευθύνη για να τακτοποιήσουν οριστικά αυτό το θέμα είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη στυγνή κι απάνθρωπη εκμετάλλευση των συγγενών των νεκρών από κυκλώματα που λυμαίνοντο – και λυμαίνονται ακόμα και τώρα – το χώρο του κοιμητηρίου, αφετέρου στερούσε από τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ ΑΕ ΟΤΑ (Μονομετοχική Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου) πολύ μεγάλα έσοδα, τα οποία θα επενδύοντο στην πόλη για το καλό όλων μας. Μία άθλια παραοικονομία των εμπόρων του ανθρώπινου πόνου στο κοιμητήριο του δήμου Ζωγράφου.

Όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο 2010 όταν το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση η οποία παραχωρούσε το δικαίωμα στις δημοτικές επιχειρήσεις αφής κανδηλίων και δικαιώματος καταβολής εγγυήσεων για τις εργασίες μαρμάρινων κατασκευών. Άρα το λογικό θα ήταν να αρκούσε μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης για την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε αυτήν την απόφαση του 2010 – για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω – ο τιμοκατάλογος όσων ανέφερα ανωτέρω έπρεπε να εγκριθεί  απ’ το δημοτικό συμβούλιο.

Πέρασαν από τότε 11 περίπου χρόνια και στο ενδιάμεσο, δυστυχώς, ουδεμία διοίκηση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ έκανε το παραμικρό για το θέμα αυτό.

Αστείες δικαιολογίες περί μη ύπαρξης ή ασαφούς νομοθετικού πλαισίου παρέπεμπαν το θέμα στις καλένδες. Προσχήματα για να μην αναπτύξει νέες δραστηριότητες η εταιρεία.

Στα μέσα του 2020 η δική μας διοίκηση αποπειράθηκε να βάλει ένα τέλος. ΓΙΑΤΙ ήταν απώλεια εσόδων, ΓΙΑΤΙ ο τρόπος λειτουργίας ήταν ποικιλοτρόπως αμφιλεγόμενος, αλλά κυρίως ΓΙΑΤΙ έπρεπε να μπει ένα ΤΕΛΟΣ στο ΗΘΙΚΟ ΤΕΛΜΑ της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο κοιμητήριο του δήμου Ζωγράφου.

Για να μην σας κουράζω με ημερομηνίες, νόμους κλπ. έχω να σας πω ότι τόσο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης τον Ιούλιο 2020, όσο και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου το Νοέμβριο 2020, σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντιώθηκε στην προσπάθεια της διοίκησής μας για να ασκήσουμε εμείς δραστηριότητες αφής κανδυλίων, φροντίδας και περιποίησης μνημάτων.

Αστεία επιχειρήματα ότι η απόφαση του 2010 χρειάζεται επικαιροποίηση, εξίσου αστεία επιχειρήματα ότι από το 2010 έως σήμερα έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο άσχετα εάν σήμερα το επιτρέπει, οβιδιακές μεταλλαγές θέσεων όπου μέσα σε 4 μόλις ημέρες δημοτική παράταξη έκανε στροφή 180 μοιρών κι εκεί που ήταν θετική για το θέμα ξαφνικά ψήφισε κατά, προτάσεις άλλων παρατάξεων που στην ουσία ζητούν το κλείσιμο της ΜΑΞΙΑΔΗΖ αδυνατώντας ν’ αντιληφθούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό, οδήγησαν την κατάσταση στο σημείο που αναφέρετε στο ερώτημά σας.

Θέλετε να σας πω με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς τι προσδωκόμενα έσοδα θα είχε η ΜΑΞΙΑΔΗΖ εάν οι κυρίες κι οι κύριοι της αντιπολίτευσης δεν καταψήφιζαν την αφή κανδηλίων και φροντίδας τάφων; Σε βάθος τριετίας η ΜΑΞΙΑΔΗΖ θα διαχειριζόταν τουλάχιστον την ολοκληρωμένη  φροντίδα 3.000 μνημείων με έσοδα πάνω από 1.200.000 ευρώ!!!

Αυτά μας στέρησαν με τη μυωπική αντιπολιτευτική νοοτροπία που τους χαρακτηρίζει.

Κάποιοι δηλώνουν εκπρόσωποι της πρόοδου ενώ συνταυτίζονται με την υποκρισία και τα συμφέροντα παλιών συντηρητικών κατεστημένων στην πόλη μας. Μια παρωδία που οδηγεί στην ταύτισή της με τις χειρότερες όψεις και πρακτικές του παρελθόντος – ποιοι άραγε έχουν ξεχάσει το περιβόητο παγκάρι;

Δυστυχώς, κάποιοι εμπόδισαν και εμποδίζουν να πέσουν τίτλοι τέλους στην άθλια παραοικονομία των εμπόρων του ανθρώπινου πόνου στο κοιμητήριο του δήμου Ζωγράφου.

Το πως θα προχωρήσουμε για το θέμα της αφής κανδυλίων και το τι θα γίνει δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή για λόγους που είναι προφανείς.

Αν η αντιπολίτευση – ή τμήμα αυτής – βάλει τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης πάνω από τα δικά της μικροπολιτικά “παιχνίδια”, θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Με τον άλφα ή το βήτα τρόπο.

Όμως λόγω Κλεισθένη αντιλαμβάνεστε ότι πλέον αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Ο καθείς αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες του.

Σε συντομία μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για τα parking και το Ρυθμό;

Οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης στην πλατεία Τερζάκη στα Άνω Ιλίσια &της οδού Γεωργίου Ζωγράφου δυστυχώς δεν είχαν άδεια λειτουργίας όλα αυτά τα χρόνια. Με ότι αυτό σημαίνει. Εμείς, από τον Οκτώβριο 2019 ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος για να τακτοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι κοιμόντουσαν ήσυχοι. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν συνέβαινε κάποιο σοβαρό ατύχημα εντός των χώρων αυτών;

Όσον αφορά το Ρυθμό σύντομα ολοκληρώνουμε την υπαγωγή του στο Ν. 4495/2017 που ανεξήγητα δεν είχε φροντίσει να το κάνει η διοίκηση της κ. Καφατσάκη. Μετά θα παραδώσουμε στους κατοίκους της πόλης μας ένα σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού σε συνδυασμό με εμπορική εκμετάλλευση, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η διοίκηση της κ. Καφατσάκη δυστυχώς αντιμετώπισε τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ ως αναγκαίο κακό. Χωρίς να παραγνωρίζω ότι κάποια θέματα τακτοποιήθηκαν, αυτό ως γεγονός από μόνο του δεν μπορεί ν’ αποτελεί λόγο πανηγυρισμών. Το αυτονόητο ποτέ δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία.

Ενώ δήλωναν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα. Δεν πρόσθεσαν ούτε ένα ευρώ εσόδου από νέες δραστηριότητες.

Δυστυχώς κ. Ραυτόπουλε η αντιπολίτευση στο δήμο μας νομίζει ότι ασκεί υψηλή πολιτική επιπέδου πχ. εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής πολιτικής, ασφάλειας, διεθνών σχέσεων κλπ, όπου όντως υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές, άλλες προσεγγίσεις κλπ. Στην αυτοδιοίκηση όμως και ειδικά στον 1ο βαθμό, τα χρόνια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν μπορούν να γίνουν αφορμή για να βρεθούν κοινοί τόποι αντιμετώπισής τους.

Εμείς – ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που περιληπτικά σας περιέγραψα – όχι μόνο θα τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες δεκαετιών, αλλά θα δρομολογήσουμε και την επέκταση της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου