Ιδού ο νέος εκλογικός νόμος – Γιατί επιβεβαιώνει πρόωρες εθνικές εκλογές

Ιδού ο νέος εκλογικός νόμος – Γιατί επιβεβαιώνει πρόωρες εθνικές εκλογές

O νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα εγκριθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».

Δηλαδή:

-Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α΄ γύρο αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω.

-Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.

-Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον α΄ γύρο, τότε, όπως και σήμερα, θα οδηγούμαστε σε β΄ γύρο με αντιπάλους τους δύο πρώτους. Εκεί νικητής θα αναδεικνύεται, βεβαίως, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.

-Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄ γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β, θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη», υποψήφιοι με 17 – 18% στον α΄ γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλων!

-Θα τεθεί πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

-Υπό συζήτηση είναι η μείωση του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους.

-Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα εκλέγονται, όπως στον «Κλεισθένη», μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Προσπάθεια σύγκλισης με ΚΙΝΑΛ

Αν και ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, απαιτεί την απόλυτη (151) και όχι αυξημένη (180) πλειοψηφία για να υπερψηφισθεί από την Βουλή, η κυβέρνηση θα αναζητήσει συγκλίσεις, κυρίως, προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Επιβεβαίωση για πρόωρες εκλογές

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η βιασύνη του πρωθυπουργού και τη κυβέρνησης να φέρουν τώρα, εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας ένα νόμο που θα ισχύσει για εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε 33 μήνες (Οκτώβριο 2023) από τώρα. Όταν μάλιστα, δεν έχουν προχωρήσει πολύ πιο σημαντικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, όπως ο νέος Κώδικας ή το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ENARXIKOSPOLITIS.BLOGSPOT.COM

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου