Η Δημοτική Κίνηση "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ Ζωγράφου" τίμησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

Η Δημοτική Κίνηση "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ Ζωγράφου" τίμησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

Η Δημοτική Κίνηση “Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη” με τον επικεφαλή της Χρίστο Τουλιάτο συμμετείχε στο μνημόσυνο που γίνεται κάθε χρόνο στο νεκροταφείο Ζωγράφου στους τάφους των νεκρών του Πολυτεχνείου  Διομήδη Κομνηνού, Δημήτρη Θεοδωρά και Μιχάλη Μυρογιάννη, καταθέτοντας κόκκινα γαρύφαλλα στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης ο Χρίστος Τουλιάτος παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου των Εργαζομένων του Δήμου και απήθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωσή σας. Να ευχαριστήσω επίσης την υπέροχη χορωδία των ΚΑΠΗ μας για τα ωραία τραγούδια που ξυπνούν αναμνήσεις. Και να σας συγχαρώ για αυτή την πρωτοβουλία γιατί οι συνδικαλιστικοί και οι πολιτιστικοί φορείς είναι πάντα σημαντικό να μην παραμένουν μόνο στις «στενά» συνδικαλιστικές ή πολιτιστικές παρεμβάσεις τους, αλλά να έχουν μία ευρύτερη παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Κάθε Νοέμβρη δεν γιορτάζουμε απλά μία εξέγερση σαν μία μακρινή ανάμνηση. Αλλά τιμάμε μία στιγμή που άλλαξε προς το καλύτερο την κοινωνία μας και συνδέουμε το νήμα εκείνου του αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία, για μία καλύτερη Ελλάδα, με τους αγώνες του σήμερα. Χωρίς εκείνη τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση ενάντια στη χούντα δεν θα ζούσαμε 46 χρόνια στη χώρα που ζήσαμε με τις όποιες κατακτήσεις και την όποια δημοκρατία είχαμε. Χωρίς εκείνη την εξέγερση θα ήμαστε σαν τη γειτονική Τουρκία όπου ο στρατός παρέδωσε «ομαλά» τη «δημοκρατία» στους πολιτικούς παραμένοντας στο παρασκήνιο, όπως ήταν κι εδώ στη μετεμφυλιακή περίοδο. Χάρη στην εξέγερση και τους αγώνες αυτούς εδώ μπήκε ξανά ο στρατός στους στρατώνες. Χωρίς την εξέγερση θα ήμαστε μία χώρα σαν την Ισπανία όπου το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ακόμα τιμά το δικτάτορα Φράνκο, που έχει πολλούς οπαδούς που μιλάνε ανοιχτά υπέρ του στην ισπανική κοινωνία. Χάρη στην εξέγερση σήμερα στη χώρα μας τη χούντα των συνταγματαρχών υποστηρίζουν μόνο περιθωριακοί ακροδεξιοί με ακραία μορφή τη δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής που είδαμε όλοι και όλες στην πράξη τι σημαίνουν τα πιστεύω της με τη δολοφονία μεταναστών και του Παύλου Φύσσα.

Και συνδέουμε το νήμα εκείνου του αγώνα με τους αγώνες του σήμερα σημαίνει ότι όπως ήμαστε υπέρ των φοιτητών και φοιτητριών που ξεσηκώθηκαν τότε παρακινώντας και τον υπόλοιπο λαό, έτσι ακριβώς ήμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ και των φοιτητών και φοιτητριών που προχθές μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ήμαστε υπέρ των φοιτητικών καταλήψεων που γίνονται σήμερα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στις σπουδές και την εργασία. Όπως ήμαστε με το λαό που ξεσηκώθηκε τότε, έτσι είμαστε και με το λαό που πάλεψε ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα. Και για αυτό ήμαστε και πρόσφατα ενάντια στις νέες ρυθμίσεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και ειδικά για τους δήμους που εργάζεστε κι εσείς δίνουν τη δυνατότητα εκχώρησης των υπηρεσιών πρασίνου, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες. Και για αυτό ήταν σημαντική η στιγμή σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όταν υπερψηφίσαμε και πέρασε πλειοψηφικά το ψήφισμα που κατέθεσε ο σύλλογός σας και έλεγε ότι ο δήμος μας δεν θα εφαρμόσει τις αντίστοιχες διατάξεις.

Και επειδή το τρίτο συνθετικό του συνθήματος ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ήταν το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα και στη Συρία γίνεται πόλεμος που οδηγεί στην προσφυγιά και το θάνατο εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Οι χούντες και οι πόλεμοι που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι ντόπιες ολιγαρχίες δεν είναι εικόνα από το παρελθόν, είναι εικόνα του παρόντος και δυστυχώς και του μέλλοντος. Μέχρι να τους ανατρέψουμε με τον τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν οι μεγάλοι λαϊκοί αγώνες, με τον τρόπο που μας δίδαξε η Εθνική Αντίσταση και μας παρουσίασε τόσο ωραία ο Λάζαρος ο Κυρίτσης στην μεστή ομιλία του. Για αυτό αγωνιζόμαστε και σήμερα, για αυτό θα είμαστε στις 17, στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Να είστε όλες και όλοι καλά!”

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου