ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Δ.Σ. Ζωγράφου Χρήστου ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Δ.Σ. Ζωγράφου Χρήστου ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ

Η «συμφωνία των Πρεσπών» δεν έφερε αναταραχή και ανακατατάξεις  μόνο στο πολιτικό σκηνικό, έφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου.Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 28ης Ιανουαρίου 2019 ο Πρόεδρος Χρήστος Κλαδευτήρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση που κατέχει, μια παραίτηση που αναμενόταν γιατί  εδώ και καιρό διαφαίνονταν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στη διοίκηση και στο Προεδρείο.

Το πλήρες κείμενο της παραίτησης  είναι το παρακάτω:

 «ΖΩΓΡΑΦΟΥ   28/1/2019

Σήμερα την 28/1/2019 υποβάλλω προς το Δ.Σ του Δήμου Ζωγράφου, σύμφωνα με τα άρθρα 54, παρ.4 και 64, παρ.7, την παραίτηση μου από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Στην 1η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ στο έτος 2019 και εν όψει της εισαγωγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», το Προεδρείο ομόφωνα, αποφάσισε να καταθέσει ψήφισμα προς συζήτηση, για το μεγάλο Εθνικό θέμα της Μακεδονίας! Μέχρι την ώρα κατάθεσης του ψηφίσματος από το Προεδρείο, κανένα άλλο ψήφισμα δεν είχε κατατεθεί για το μεγάλο Εθνικό Θέμα.

  Δυστυχώς, τόσο η Δήμαρχος, όσο και η Δημοτική Ομάδα της διοικήσεως δια της αποχής της, επέδειξαν απαξιωτική συμπεριφορά στην πρωτοβουλία του Προεδρείου.

  Η αποχή είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία και να αναβληθεί το ΔΣ της 21/1/19.

  Το εν λόγω γεγονός  με οδηγεί στην παραίτηση από την θέση του Προέδρου του ΔΣ. Πρόθεση του Προεδρείου ήταν ο Δήμος μας να πάρει θέση στο μείζον Εθνικό θέμα, να εκφράσει την αγωνία του για την πορεία των Εθνικών Θεμάτων, όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας έκαναν, με δημοκρατικά συλλαλητήρια σε όλη την Χώρα.

  Δυστυχώς η στάση της διοικήσεως απέτρεψε την έκδοση  ψηφίσματος. Θεωρώ ότι τα κριτήρια της ήταν καθαρά κομματικά χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν της, δημοκρατικούς κανόνες και την τεράστια σπουδαιότητα του θέματος.

  Ευχαριστώ την Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη της στα χρόνια της συνεργασίας μας!

  Ευχαριστώ την Δημοτική ομάδα της διοικήσεως, με την οποία συμπορευτήκαμε αυτά τα χρόνια και ζήσαμε τις αγωνίες  στα μικρά, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα των συνδημοτών μας, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε!

  Ευχαριστώ το σώμα του ΔΣ για την άριστη συνεργασία.

                                                 Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 

                                                                       ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑΣ

Ο Αντιδήμαρχος Χάρης Σταματάκης, ο οποίος αναπλήρωνε την απουσιάζουσα Δήμαρχο, στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση της συμπολίτευσης στο προηγούμενο συμβούλιο (θα διαβάσετε παρακάτω το τι διημείφθη) ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν διατεταγμένη ενέργεια, αλλά έγινε γιατί στο ψήφισμα υπήρχαν θέσεις, προτάσεις και λέξεις που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην ομαλή συζήτηση του Δ.Σ.» αγνοώντας βέβαια ότι έχουν γίνει συζητήσεις με σφοδρές κόντρες κατ’ επανάληψη στο συμβούλιο και έχουν συγκεραστεί οι απόψεις, όπως τόνισε και η Μαρία Βαρσαμιδάκη στη παρέμβασή της, όπως επίσης και ο Θοδωρής Μετικαρίδης ο οποίος θύμισε ότι και η παράταξή του είχε καταθέσει ψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Προέδρου, σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών από την πρωτοκόλληση της παραίτησης.

Η αιτία που οδηγήθηκε ο Πρόεδρος Χρήστος Κλαδευτήρας στην παραίτησή του είναι το ότι στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της 21ης Ιανουαρίου 2019, εκλογική μάλιστα χρονιά, απουσίασαν όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης γιατί  το Προεδρείο θα κατέθετε ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Επειδή δεν ήθελαν να πάρουν διαφορετική θέση από αυτή της Κυβέρνησης, μη μπορώντας ασφαλώς να δικαιολογήσουν την άποψή τους, ακολούθησαν «συνειδητή πολιτική πράξη αποχής» όπως ισχυρίστηκε σύμβουλος της Δημάρχου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η απαρτία  για τη συζήτηση, παρουσιάζοντας ένα θέαμα με αδειανά έδρανα.

Το ψήφισμα που θα κατέβαζε το Προεδρείο το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο Χρήστο Κλαδευτήρα, τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Κρανιώτη, τη Γραμματέα Αναστασία Μπότου είναι το παρακάτω:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, μετά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Σκοπίων, με απόφασή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».

Καλεί τα πολιτικά κόμματα και κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη «συμφωνία» αυτή, όταν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Η κυβέρνηση έχει οριακή στήριξη στο κοινοβούλιο 151 βουλευτών, που όλος ο Ελληνικός Λαός είδε με ποιο τρόπο πρόεκυψε.

Γι αυτό:

Είναι αδιανόητο και πληγώνει τη δημοκρατία να λάβει απόφαση για ένα τόσο σοβαρό Εθνικό Θέμα μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία!

Είναι αδιανόητο και πληγώνει τη δημοκρατία να εισάγεται το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ένα νομοσχέδιο Υπουργείου για να παρθεί απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση δε σέβεται το ιστορικό βάρος του θέματος, αλλά ούτε και το Σύνταγμα, που για υψίστης σπουδαιότητας θέματα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 Βουλευτών!

Οι εγχώριες εθνομηδενιστικές πολιτικές, επί δεκαετίες έχουν διακηρυγμένο στόχο και παλεύουν λυσσαλέα, να αποσυνδέσουν τους Έλληνες από την ιστορία, τη γλώσσα και την πολιτισμική τους κληρονομιά, χαρακτηρίζοντας την υπεράσπισή τους αναχρονιστική και εθνικιστική. Γι αυτό τώρα, που οι εθνομηδενιστές πολιτικές λειτουργούν σε επίπεδο εξουσίας, ανέλαβαν αυτοί, από τις ξένες πρεσβείες και ιδρύματα -τύπου Σόρος- το έργο της εκχώρησης της ιστορίας της Μακεδονίας.

Στόχος τους είναι οι Έλληνες να χάσουν οριστικά κάθε στοιχείο που τους συνδέει με τη μεγάλη τους παράδοση και να αποδεχτούν τη θέση τους, ως ένα θλιβερό βαλκανικό προτεκτοράτο της Δύσης και της νέο-οθωμανικής Τουρκίας, στο ίδιο επίπεδο με τα Σκόπια και την Αλβανία. Οι Έλληνες πρέπει να χάσουν αυτό που οι εθνομηδενιστές αποκαλούν «μεγαλοϊδεατισμό» τους και να γίνουν οριστικά «ρεαλιστές», δηλαδή πειθήνια όργανα των γεωπολιτικών σχεδιασμών των Μεγάλων Δυνάμεων.

Για ένα τόσο μεγάλο Εθνικό Θέμα, την απόφαση δεν πρέπει να πάρει μια ετερόκλητη, τυχαία και οριακή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο ΛΑΟΣ!

Η δημοκρατία απαιτεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!»

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου