Παιδικοί Σταθμοί: Άλλα έλεγαν…… άλλα έκαναν

Παιδικοί Σταθμοί:    Άλλα έλεγαν…… άλλα έκαναν

Δεν είχε κανένα νόημα η ενημέρωση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Αυγούστου από τη Δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, για την διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση για την κάλυψη θέσεων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, αφού δεν πάρθηκε καμία απόφαση για εξεύρεση λύσης απορρόφησης των 250 περίπου παιδιών που μένουν εκτός δομών του Δήμου

Το ζητούμενο είναι η Δήμαρχος να είχε καταλήξει σε κάποια απόφαση και να είχε λύση το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Αντιδήμαρχος Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Έφη Αλεξανδρή πολλά παιδιά έμειναν εκτός σταθμού γιατί σύμφωνα με το Π.δ/γμα έπρεπε μέχρι τέλος Ιουλίου να υπάρχει άδεια λειτουργίας των υφισταμένων δομών και έτσι διαμορφώθηκε διαφορετικά η δυναμικότητα των υφισταμένων παιδικών σταθμών.

 Φέτος είχαν κατατεθεί νόμιμα  929 αιτήσεις. Από αυτές θα απορροφηθούν 775

Στην ενημέρωσε που έκανε η  Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη επεσήμανε ότι με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών οι δομές του Δήμου θα απορροφήσουν 674 παιδιά. Από 1η Οκτώβρη με τους εργαζόμενους της Κοινοφελούς και του ΑΣΕΠ μπορούν να απορροφηθούν ακόμα 110 παιδιά και να φτάσουν τον αριθμό της δυναμικότητας του Δήμου.

Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει δεν είναι καλή, για να συνεχίσει λέγοντας ότι  «Η δυναμικότητα του Δήμου ως προς την κάλυψη των θέσεων έχει πέσει στο 20% στους μικρούς σταθμούς.  Είχαμε εκφράσει την έντονη διαφωνία μας, διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις μας για αυτό το Προεδρικό Δ/γμα στον αρμόδιο Υπουργό, για τα προβλήματα που δημιουργούνται ως προς τη δυναμικότητα των υπαρχόντων παιδικών σταθμών. Ζητούσαμε παρατάσεις διότι δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε και όλοι ξέραμε ότι αυτό δεν γίνεται. Όλοι οι Δήμοι έχουν πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για μας, το λέω όμως για την επίπτωση που έχει αυτή η αλλαγή. Πρέπει να έχουμε πολύ σοβαρές προδιαγραφές, αλλά πρέπει να έχουμε τα κονδύλια και τους πόρους, γιατί χωρίς αυτά κανένας δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το πρόβλημα δεν είναι στους υφιστάμενους σταθμούς, αλλά στους χώρους που έχεις και δεν μπορείς να τους λειτουργήσεις αν δεν γίνουν οι τεχνικές αλλαγές.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που ήταν παρόντες στο Δ.Σ, επέκριναν τη σημερινή διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους παιδικούς σταθμούς και συγκεκριμένα είπαν:

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: Θα παραδώσετε τη διοίκηση και δεν θα αφήσετε ούτε μια υποδομή. Προσπαθείτε πολιτικά να διαχειριστείτε με λάθος τρόπο καταστάσεις. Πολιτικά δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ούτε τη ρουτίνα της καθημερινότητας, πόσο μάλλον τα μεγάλα προβλήματα που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε. Δεν προσθέσατε τίποτα στα τέσσερα χρόνια που διοικείται.

Μαρία Βαρσαμιδάκη: Η διοίκηση σήμερα έπρεπε να είχε φέρει εναλλακτικές προτάσεις. Οι διαβεβαιώσεις της Δημάρχου ότι κανένα παιδί δεν μείνει εκτός δομών, διαψευστήκαν. Όλοι ξέραμε ότι το θέμα των επανεγγραφών τουλάχιστον θα είχε λήξει παρ’ ότι η Διοίκηση είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Κάλλιστα η διοίκηση θα μπορούσε να δώσει τις τεχνικές μελέτες στο ΕΜΠ και να μας τις έκανε και δωρεάν. Υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν τα δίδακτρα σε ιδιωτικούς σταθμούς για φέτος των 200 παιδιά που μένουν εκτός

Ανδρέας ΚαραβίδαςΈχετε αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια τη στενή επαφή που έχετε με την κεντρική διοίκηση και με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της θητείας σας δεν φτιάξατε ούτε ένα παιδικό σταθμό, αντίθετα έχουν κλείσει 4.

Θεόδωρος Μετικαρίδης: Δεν λήφθηκε καμία μέριμνα όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε σήμερα να μην είμαστε στη δυσάρεστη αυτή θέση να συζητάμε για τα παιδιά που μένουν εκτός δομών. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για να αμβλυνθεί το πρόβλημα και να απορροφηθούν όλα τα παιδιά.

Θεοδώρα Λεοντοπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών Ζωγράφου «Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Ζωγράφου 2018-2019, 269 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών για φέτος. Παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου από την πλευρά της δημοτικής αρχής η σχολική χρονιά ξεκινά με εκατοντάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών, με σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, με ζητήματα ασφάλειας των κτιρίων που στεγάζονται οι δομές.

Βαγγέλης Καζάκος: εκπρόσωπος της Επιτροπή Αγώνα Γονέων Δημοτικών Παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Ζωγράφου

«Παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση του Δήμου, πάνω από 250 οικογένειες φαίνεται ότι δε βρίσκουν μια θέση στους Παιδικούς Σταθμούς.

Καταγγέλλουμε τη στάση της Διοίκησης του Δήμου που ενώ έχει συσσωρεύσει πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ!!! αποθεματικό από τα τέλη που εισπράττει από τους Δημότες, δεν κατευθύνει τα απαιτούμενα κονδύλια για το μείζον ζήτημα των παιδικών σταθμών».

 

Βέβαια σε πολλούς δήμους οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς είναι λιγότερες από πέρσι, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και τα vouchers τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση.

Στη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης δεν άκουσε τους αρμόδιους φορείς για τις αντιρρήσεις που είχαν και τις αμφιβολίες τους ως προς τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έβαζε το νέο νομοσχέδιο.

Και έτσι  η κυβέρνηση κατάφερε να μείνουν 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών αδυνατώντας και εδώ να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα που προκύπτει από τις δικές της επιλογές και που αγγίζει την καθημερινότητα και την ασφάλεια των παιδιών.

Η κ. Φωτίου διαρρηγνύει τα ιμάτιά της λέγοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός των δομών, γιατί «έχουμε τα vouchers», (τα οποία σημειωτέον, όπως καταγγέλλεται δεν τα διοχέτευσε αρχικά εκεί όπου υπήρχε πραγματική ανάγκη), αλλά πετάει το μπαλάκι στους Δημάρχους λέγοντας τους «βρέστε τους κατάλληλους χώρους και σας τα δίνω» καίτοι γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατον, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όσα κτίρια και να βρουν, εκτός και αν «κλείνει το μάτι» στους γονείς να στραφούν και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς……

Αποδεικνύεται τελικά  ότι τη μόνη σωστή διαχείριση που κάνει αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  χωρίς προβλήματα, είναι οι διορισμοί των ημετέρων, ενώ δείχνει την αναλγησία της προς την κοινωνία, αδιαφορώντας για τις οικογένειες κυρίως της μεσαίας τάξης, που βλέπουν να φορολογούνται άγρια και να μην έχουν τελικά ούτε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες.

 

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου