Ο Βασίλης Βαλασόπουλος Δήμαρχος Ηλιούπολης δίνει τη δική του άποψη για το πλαίσιο ευθυνών και συνεισφοράς της Τ.Α.
Με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί η άποψη και ενός άλλου αρμόδιου φορέα του Προέδρου του ΣΠΑΥ αλλά και Δημάρχου Ηλιουπόλεως Βασίλη Βαλασόπουλου για το ρόλο που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Σε επικοινωνία που είχαν οι εκδότες των τοπικών εφημερίδων «Ζω2» και «η άλλη άποψη στου ζωγράφου» με τον παραπάνω Δήμαρχο και στην ερώτηση
«Ποιά είναι η δική σας άποψη για το πλαίσιο ευθυνών και συνεισφοράς της Τ.Α. στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων;» είπε ότι:
«Η τραγωδία στο Μάτι εκτός όλων των άλλων έδειξε με το πιο έντονο τρόπο την ανάγκη της πραγματικής Αποκέντρωσης σε όλους τους τομείς, την μεγάλη αξία της Αρχής της Επικουρικότητας και την ακόμη μεγαλύτερη αξία του άρθρου 102 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται από την μεταβίβαση των ανάλογων πόρων» και εξηγούμαι:
Για την ανάγκη της πραγματικής Αποκέντρωσης η τραγωδία στο Μάτι έδειξε ότι κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Τραγικά λάθη που έγιναν, για τους τοπικούς φορείς, ήταν αυτονόητα και γνωστά και αναφέρομαι στο πιο απλό: την διοχέτευση της κυκλοφορίας.
Στην συνέχεια όμως και μετά την τραγωδία οι Δήμοι έδειξαν ότι ήταν οι μοναδικοί φορείς που μπόρεσαν να οργανωθούν και να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου το ίδιο κιόλας βράδυ.
Από εκεί και πέρα όμως έχουμε και την Περιφέρεια και τον Κρατικό Μηχανισμό που έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες πέραν από τις δυνατότητες των Δήμων. Η σωστή Αποκέντρωση λοιπόν είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Αυτό ακριβώς ορίζει η Αρχή της Επικουρικότητας. Ο καθένας είναι ισότιμα υπεύθυνος στο επίπεδο που μπορεί να λειτουργήσει. Στα τοπικά θέματα ο Δήμος, συνεπικουρούμενος από τα ευρύτερα της Περιφέρειας και αυτή με τη σειρά της από τους κεντρικούς μηχανισμούς του κράτους. Θεμελιώδης αρχή στην Χάρτα των τοπικών Αυτονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το ψάχνουμε ακόμη στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά έχουν έννοια όταν εφαρμοστεί το άρθρο 102 διότι δεν μπορείς να μεταβιβάζεις αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να τους δίνεις τους πόρους και το προσωπικό για να λειτουργήσουν. Δεν μπορεί να μειώνεις κατά 60% τους πόρους των Δήμων και ταυτόχρονα να ζητάς πλήρες και αποτελεσματικό Τμήμα Πολιτικής Προστασίας επί 24ώρου βάσεως.
Αυτά όλα δεν είναι καινούργια. Αν ψάξετε θα δείτε ότι σε κάθε μας παρέμβαση τα σημειώνουμε. Μέχρι που έρχεται μια τραγωδία όπως το Μάτι, για να αποτελέσουν μια δυσάρεστη επιβεβαίωση.»
Επίσης ρωτήθηκε με την ιδιότητα του Προέδρου του ΣΠΑΥ «εάν είναι ικανοποιημένος από την επάρκεια μέσων και το επίπεδο ετοιμότητας του ΣΠΑΥ»
«Να διευκρινίσουμε κατ’ αρχήν ότι ο ΣΠΑΥ δεν εμπλέκεται τυπικά και νομικά στους νόμους της Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχει καμία ευθύνη στο σχέδιο «Ξενοκράτης». Όμως η έλλειψη του Κράτους και κυρίως ενός αξιόπιστου Δασαρχείου, οδήγησε τους όμορους Δήμους στον Υμηττό να ιδρύσουν το Σύνδεσμο για να προστατεύσουν και να αναβαθμίσουν το βουνό.
Η μεγάλη αγάπη και η ανησυχία όλων των δημοτικών αρχών διαχρονικά οδήγησε στην διαμόρφωση ενός υπερσύγχρονου και αποτελεσματικού οργανισμού με τον οποίο βολεύτηκε ο κρατικός μηχανισμός χωρίς όμως να του μεταβιβάσει αρμοδιότητες και δυνατότητες για να επιτελέσει το έργο του.
Σήμερα ο ΣΠΑΥ έχει αναλάβει οικειοθελώς ένα τεράστιο έργο. Καθαρισμούς από τα ξερά χόρτα, καθαρισμούς ρεμάτων και φραγμάτων, διάνοιξη δρόμων, εγκατάσταση υδραυλικών συστημάτων και δεξαμενών, απομάκρυνση μπαζών, εγκατάσταση παρατηρητηρίων, προμήθεια εξοπλισμού πυρόσβεσης και οχημάτων, συντήρηση του εξοπλισμού, μελέτες αναδασώσεων κλπ. Ουσιαστικά δηλαδή συνεπικουρεί αρμοδιότητες των Δήμων και της Περιφέρειας με μια τεράστια οικονομία κλίμακος διότι αλλιώς οι Δήμοι με τα πενιχρά έσοδα τους δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Ενώσαμε δηλαδή τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις για να μπορέσουμε να πούμε ότι το βουνό είναι προστατευμένο και πρώτα από όλα χωρίς αυτόνομο Δασαρχείο. 70.000 στρέμματα δάσους σε μια περίμετρο 62 χιλιομέτρων με πέντε υπαλλήλους. Θα έπρεπε να έχουμε τις δεκαπλάσιες δυνάμεις. Γι αυτό ενισχύουμε όσο μπορούμε την περιβαλλοντική συνείδηση και τον εθελοντισμό. Για να καλύψουμε όσο μπορούμε τα κενά.
Αυτό που έχουν καταφέρει οι διοικήσεις του ΣΠΑΥ διαχρονικά είναι άθλος. Αν δεν είχαμε τους εθελοντές και μια χρηστή και έξυπνη διαχείριση, θα λέγαμε ότι θα βρισκόμασταν στο έλεος του Θεού.
Από εκεί και πέρα κάθε καλοκαίρι τρέμουμε και σε 24ωρη βάση είμαστε εν εγρηγόρσει για να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση.
Αν βέβαια συγκρίνουμε την ετοιμότητα μας με τον γενικό κρατικό μηχανισμό που είδαμε, είμαστε σε άριστο επίπεδο. Πέρσι το αποδείξαμε αντιμετωπίζοντας όλα τα περιστατικά που εκδηλώθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλα τα τμήματα των εθελοντών δασοπυρόσβεσης που συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς της Καλλιτεχνούπολης. Όπως θα διαβάσατε στο πόρισμα που βγήκε στην δημοσιότητα το όχημα του ΣΠΑΥ της Καισαριανής ήταν το πρώτο που έφτασε και επιχείρησε στην πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου στις 17:20 ακριβώς και σ’ αυτό το μέτωπο την έκοψε την φωτιά. Αυτό δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας των εθελοντών μας και θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς. Τους θεωρώ ήρωες και τους τιμώ με όλη μου την ψυχή.»