Ανασκόπηση του 2017

Ανασκόπηση του 2017

Το 2017 τελειώνει και η Δημοτική Αρχή κλείνει τρία χρόνια Διοίκησης στο Δήμο μας έχοντας στο ενεργητικό της θετικά και αρνητικά γεγονότα που επηρέασαν τη ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Θα προσπαθήσουμε και αυτή τη χρονιά να κάνουμε μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων, συλλέγοντας ειδήσεις όπως καταγράφηκαν στα φύλλα της εφημερίδας μας

Ιανουάριος

* Ο δικός μας Γιάννης Αντετoκούνμπο ο ΕΛΛΗΝΑΣ με καταγωγή από τη Νιγηρία, από την απόλυτη φτώχεια, το περιθώριο και το φόβο, βρέθηκε από το μικρό γυμναστήριο του Ζωγράφου στα μεγάλα σαλόνια του NBA.

* «Δεν θα μπορούσα να αποκλείσω μια κοινή διαπαραταξιακή κάθοδο στις τοπικές εκλογές στη βάση συμφωνίας αξιών και αρχών» σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» Θεόδωρος Μετικαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.

* Ο πρώην Έφορος Γιώργος Αρβανίτης που τοποθετήθηκε μετ’ επαίνων στη θέση αυτή από τη Δήμαρχο, δηλώνει ότι είναι «Άρρωστος ο αθλητισμός μας» σε μια επιστολή καταπέλτη για το Κολυμβητήριο και το κλειστό μπάσκετ στα Ιλίσια, ανταπαντώντας η Διοίκηση ότι το Κολυμβητήριο ανακατασκευάζεται χρηματοδοτούμενο με 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια.

* Η Δημοτική Αρχή και οι Σύλλογοι του Δήμου κόβουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες τους.

Φεβρουάριος

*  Ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Καλλίρης με αφορμή το κόψιμο της βασιλόπιτας στην κατάμεστη αίθουσα του cafeé AVEC δηλώνει ότι «μόνο ενωμένοι και παρακάμπτοντας τις κομματικές προτιμήσεις μπορούμε να δουλέψουμε για το καλό της πόλης μας»

* «Έδωσαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρώην Έφορος στο ΕΑΚ Ιλισίων Γιώργος Αρβανίτης.

* Α-ταξί-α Δημάρχου γιατί δύο χρόνια η Διοίκηση του Δήμου από την «αριστερή» παράταξη, ξεκάθαρα ακολουθεί μια αλλαγή στάσης απέναντι στον Τοπικό Τύπο, προσπαθώντας να διασπάσει τη συνοχή ανάμεσα στις τέσσερις εφημερίδες, διαχωρίζοντας τες σε δικές μας και σε άλλες, γιατί η κριτική ενοχλεί τους «αριστερούς». Τη στάση της αυτή στηλιτεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

 * Εκλέγεται και πάλι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Χρήστος Κλαδευτήρας, Αντιδήμαρχος ο Χαράλαμπος Κρανιώτης, με εκκολαπτόμενες συμφωνίες για τη θέση του Γραμματέα.

Μάρτιος – Απρίλιος

* Αντιφατικές απόψεις ακούγονται από τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό κατασκευής του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί, μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Δημάρχου Αθηναίων.

* Επειδή όλες οι Διοικήσεις του Δήμου ασχολήθηκαν με το μείζον θέμα «Βίλα Ζωγράφου» τίθεται το ερώτημα «Θα γίνουν πράξεις οι υποσχέσεις για τη βίλα;» αφού μετά την ανάκληση της δωρεάς η υπόθεση παραμένει ως είχε.

* Ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Χριστιάς μας εξομολογείτε ότι «Θέλω να συμβάλω στην πρόοδο του Ζωγράφου» γιατί πιστεύει ότι η πρόοδος ενός τόπου απαιτεί πίστη, πολύ δουλειά, αξιοκρατία, ρεαλισμό.

Μάϊος

* Η διέλευση του Μετρό στου Ζωγράφου είναι πλέον γεγονός. Η ΓΡΑΜΜΗ 4  θα ξεκινήσει το 2019 θα ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια, με τρείς σταθμούς Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί.

* Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρεφών και νηπίων διαμαρτύρεται γιατί η Διοίκηση δεν υλοποιεί τα αιτήματά τους και τα προβλήματα μεγαλώνουν.

* Στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ δημιουργούνται κόντρες γιατί η παράταξη «Ζωγράφου Μπροστά» προτείνει στη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου του τον Νίκο Κοσπεντάρη, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει πολλές καταγγελίες στο προηγούμενο Δ.Σ. και ως εκ τούτου προέκυπτε πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

* Κόντρα ανάμεσα στη Διοίκηση και στη Λαϊκή Συσπείρωση ποιο ψήφισμα θα επικρατήσει για το ξεκίνημα των πλειστηριασμών, αγνοώντας την αγωνία των πολιτών για τις κατασχέσεις που ξεκίνησαν.

* Στο πάρκο Γουδί ξεκίνησε η γιορτή των λουλουδιών.

* Δικάστηκε ο πρώην Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Καντιώτης για απλή δυσφήμιση, γιατί οι καθηγητές του Ωδείου αρνούνται να χαρακτηριστούν «δημοτικοί υπάλληλοι» και τον μηνύουν.

ΙΟΥΝΙΟΣ

* «Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να αγαπήσουν το σχολείο από τα πρώτα τους βήματα» μας λέει η Αντιδήμαρχος των Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης κ. Έφη Αλεξανδρή στην πρώτη της συνέντευξη.

* «ΜΗΔΕΝ από ΜΗΔΕΝ=ΜΗΔΕΝ ήταν το αποτέλεσμα της όλης συζήτησης για την επιστολή Βούρτση που είχε καταθέσει στο Δ.Σ. με την οποία κατηγορούσε αόριστα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος κάποιον …. για κάποιες προσλήψεις στο Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού.

* Ο Σύνδεσμος των Παλαιών Ζωγραφιωτών κλείνει 30 χρόνια προσφοράς από την ίδρυσή του και ο Πρόεδρός του Δημήτρης Μπίτσικας μας μιλάει για τη βοήθεια και τη στήριξη που προσφέρει ο Σύνδεσμος όχι μόνον υλικά αλλά και ψυχικά στους συνδημότες μας ιδιαίτερα  στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

* Η Διοίκηση του Δήμου αποφασίζει να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο για το αν συμφωνεί ή όχι να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί και εμμέσως πλην σαφώς ο εισηγητής Χάρης Σταματάκης εν κατακλείδι επικροτεί την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Η Δήμαρχος μετά από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων συμβούλων συμφωνεί και εκδίδεται ψήφισμα ότι το χρόνιο αίτημα για ένα μεγάλο και ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, είναι αδιαπραγμάτευτο.

* Δεν έχει τελειωμό η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια μα πάνω απ’ όλα η κοροϊδία που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων συμβασιούχων στην καθαριότητα στο Δήμο, από τους «αριστεροδεξιούς» κυβερνώντες, αφού και στο δημοτικό συμβούλιο Διοίκηση και Λαϊκή Συσπείρωση ερίζονται για ποιο ψήφισμα θα επικρατήσει.

ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

* 235 κολωνάκια επί της Γεωργίου Ζωγράφου ανεβοκατεβαίναν με διαλείμματα. Αιτία η διαχωριστική γραμμή επί του οδοστρώματος που έβαλε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και οι πολλές αντιδράσεις με τους οδηγούς του ΟΑΣΑ.

* Ανοχύρωτη Πόλη: «Τα παιδιά σου όταν τα χαϊδεύεις να τι σου ανταποδίδουν». Ο λόγος για την επονομαζόμενη ομάδα «Ρουβίκωνες» που μπήκαν στη ζωή μας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις «παρεμβατικές» τους πράξεις που έφτασαν και μέχρι το Δήμο μας.

* Η εταιρεία που είχε τοποθετήσει τα φωτοβολταϊκα στο πάρκο Γουδί και στο Κλειστό Γυμναστήριο επί εποχής Καζάκου καταγγέλλει τη σημερινή διοίκηση για έκπτωσή της από τη συνέχιση συντήρησης. Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ αντικρούσει με πλήρη σαφήνεια τις καταγγελίες ως ανυπόστατες, και δηλώνει: τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες μετά από διαγωνισμό όπου και αναδείχτηκε ο νέος πλειοδότης.

* Ένα δημοσίευμα καταγράφει όλη την ιστορία των Άνω Ιλισίων και του Ζωγράφου από το παρελθόν στο μέλλον.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

* «Πιστεύουμε στο δημιουργικό διάλογο» μας λέει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων-Υποδομών και Παιδείας Νίκος Κικάκης σε συνέντευξή του και αναλύει τους βασικούς στόχους της Διοίκησης.

* Ακυρώθηκε το Π.Δ/γμα Προστασίας του Υμηττού και δικαιώθηκαν οι Δήμοι που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Η «κατεδάφιση» του νομοσχεδίου ξεκίνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Δ/ρίου που αποφάσισε ότι με βάση την κοινοτική Οδηγία έπρεπε να είχε προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μαζί με το Π.Δ/γμα «κατεδαφίστηκε» και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

* Η «επαναστατική» απόφαση της Δημάρχου να μη δεχτεί τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ, έγινε παραπομπή στο Γ΄ Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών τη 1η Νοεμβρίου.

* Με μια λιτή τελετή έπεσε η αυλαία των 31ων Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου.

* «Η ζωγραφική δίνει απαντήσεις, δημιουργεί σκέψεις και εικόνες για προβληματισμούς» μας λέει σε συνέντευξή του ο Ζωγραφιώτης Γιώργος Πίτσιος, ένας μεγάλος ζωγράφος που με τα έργα του περνάει τα δικά του μηνύματα και νοήματα στη σύγχρονη εποχή.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

* Μια ιστορική φυσιογνωμία ο παλαίμαχος κομουνιστής και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου Λάζαρος Κυρίτσης μας μιλάει για «Μια ζωή μια ιστορία». Μια συνέντευξη «ποταμό» από έναν άνθρωπο που κουβαλάει στις πλάτες του περίπου έναν αιώνα αγωνίες, φτώχεια, εξορίες, βάσανα, αγώνες για τη δημοκρατία, αλλά ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν πρόδωσε τις αρχές του και τα πιστεύω του.

* Για το Λάζαρο Κυρίτση μιλάνε η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Καλλίρης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Ανδρέας Καραβίδας και από το Κίνημα στην Πόλη η Ράνια Νενεδάκη.

* Ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης η μείωση 5% των δημοτικών τελών για το 2018, και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

* Η Δήμαρχος με ανακοίνωσή της μιλάει για την «αθωωτική απόφαση» του Δικαστηρίου που είχε παραπεμφθεί για άρνηση επανέλεγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Στην ουσία εφαρμόστηκε η τροπολογία Σκουρλέτη που έπαυε την ποινική δίωξη για την παράλειψη αυτή των 4 Δημάρχων που είχαν παραπεμφθεί.

* Ο Δήμος Ζωγράφου γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του με κόμικς που σχεδίασε ο ζωγραφιώτης κομίστας Νικόλαος Στεφαδούρος και παρουσιάζονται στο Μουσείο «Γουναρόπουλου»

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου