Δήμος Ζωγράφου: Μία από τα ίδια ο Προϋπολογισμός του 2018

Δήμος Ζωγράφου: Μία από τα ίδια ο Προϋπολογισμός του 2018

Σε μια υποτονική ατμόσφαιρα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η δημοτική διοίκηση για το 2018.

Και αυτό γιατί είναι για άλλη μια χρονιά, ένας τυπικός προϋπολογισμός πλήρως προσαρμοσμένος στις προσταγές του παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και γιατί απέχει πολύ από το προεκλογικό πρόγραμμα της Διοίκησης, η οποία μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, κατάλαβε ότι όταν είσαι αντιπολίτευση μπορείς να προτείνεις πολλά, χωρίς ουσιαστική οικονομική ανάλυση αλλά όταν είσαι εξουσία οι δυνατότητές σου είναι περιορισμένες και άλλα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις όταν είσαι στην εξουσία.

Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις για την οικονομική διαχείριση της Χώρας μας τα τελευταία χρόνια, παίρνονται από εξωθεσμικούς παράγοντες που σε καθοδηγούν για το τι ακριβώς πρέπει εσύ να κάνεις, αγνοώντας τις κοινωνικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η πολιτική τους.

Γι’ αυτό και φέτος ο προϋπολογισμός  είναι υποχρεωτικά ισοσκελισμένος για να γίνει αποδεκτός και ως εκ τούτου είναι καθαρά μνημονιακός, αλλά ασφαλώς όχι ο τελευταίος, όπως διατείνεται η Κυβέρνηση, αφού και μετά το τέλος του προγράμματος η εποπτεία θα υπάρχει, αλλά και τα μέτρα που με τόση ευκολία ψήφισε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μνημονιακά και μας δεσμεύουν για αρκετά χρόνια ακόμα.

Είναι δεμένος στις κυβερνητικές οδηγίες, σε μια κατεύθυνση έξω και πέρα από τα προβλήματα  και τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου.

Άλλωστε και ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών Χάρης Σταματάκης ξεχνώντας τις αριστερές του καταβολές, ομολογεί ότι το φετινό προϋπολογισμό όπως τον συνέταξαν, τον εγκρίνει το Παρατηρητήριο, με δύο παρατηρήσεις που και αυτές θα τις ενσωματώσουν, όπως τους το επιβάλει, αλλά με διευκρινίσεις και επεξηγήσεις που θα υποβάλλει η Διοίκηση  για να συνεχίσει ότι

«Για μια ακόμη χρονιά ακολουθούμε την πεπατημένη. Τα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος είναι μειωμένα, οι περικοπές που έχουν γίνει δεν έχουν αντικατασταθεί, άρα μιλάμε ακόμη για μια στενή από άποψη οικονομίας χρονιά.

Είναι φανερό ότι η δικιά μας θητεία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης και μείωσης των πόρων της αυτοδιοίκησης. Στην κορύφωση αυτής της κρίσης εμείς έπρεπε να ανταποκριθούμε. Αυτό σημαίνει ρήξη με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και των δομών». (όντος «αριστερή» προσέγγιση!!!)

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και στα τεχνικά έργα που έγιναν από την πλευρά της Διοίκησης για το χρονικό διάστημα που διανύσαμε.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά» Παναγιώτης Αγγελόπουλος παρατήρησε ότι είθισται  στο προϋπολογισμό να καταγράφεται   η πολιτική βούληση της Διοίκησης, το όραμα και η προοπτική που θα ήθελε να δημιουργήσει στη δική μας πόλη, για να συνεχίσει ότι:

«Στο φετινό προϋπολογισμό βλέπουμε πολλές επαναλήψεις από τον περυσινό. Ο σχεδιασμός για το αύριο όπως παρουσιάζεται, είναι κάτι πολύ επιθυμητό και εφικτό.  Ελπίζω και εύχομαι τα όσα καταγράφονται στον προϋπολογισμό να υλοποιηθούν γιατί ο δημότης εκείνο που επιθυμεί είναι η παροχή της υπηρεσίας που όλοι μας πληρώνουμε προς το Δήμο μας,  να βελτιώνεται η καθημερινότητά του. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι η διαχείριση της καθημερινότητας δεν είναι τόσο ποιοτική.

Εμείς αν ψηφίζαμε κατ’ άρθρο τον προϋπολογισμό   θα ήταν αρκετά άρθρα τα οποία θα στηρίζαμε, όπως και πάρα πολλά στα οποία θα είμαστε απέναντι. Δεν θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, η παράταξή μας θα δηλώσει «παρών» με την ευχή αυτή τη χρονιά να τα καταφέρετε».

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανδρέας Καραβίδας  δηλώνει ότι ο φετινός προϋπολογισμός σε τίποτα δεν διαφέρει από τους προηγούμενους για να καταλήξει στην τοποθέτησή του λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι μια σειρά από προτάσεις που παρουσιάστηκαν με την εισήγηση μπορούνε να γίνουν και μάλιστα χθες, το θέμα είναι πως αντιλαμβανόμαστε τα όσα προτείνουμε, και για το λόγο αυτό επειδή «ο προϋπολογισμός βαδίζει σε μια αντιλαϊκή ρότα, σε τίποτα δεν διαφέρει από τους προηγούμενους και για το λόγο αυτό  δεν τον ψηφίζουμε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» Θεόδωρος Μετικαρίδης επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι πάντα το εργαλείο με το οποίο κινείται οικονομικά και διοικητικά ο Δήμος.

«Μελετώντας το φετινό προϋπολογισμό» είπε «παρ’ ότι διακρίνουμε μια προσπάθεια για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της Διοίκησης του Δήμου μας, εν τούτοις μπαίνοντας στην ουσία και αξιολογώντας έσοδα και δαπάνες λειτουργικές και επενδυτικές δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για να είμαστε αισιόδοξοι για καλύτερα αποτελέσματα στη νέα χρονιά και γι’ αυτό η παράταξή μας δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό»

 

Η επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» Ελένη Μπαρμπαλιά αφού επισημαίνει ότι στο φετινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα όραμα και μιλώντας περισσότερο με πολιτικούς όρους είπε ότι:

«Είναι γεγονός πλέον πως οι δημοτικοί προϋπολογισμοί συντάσσονται βάσει οδηγιών που απορρέουν από τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων και παρεπόμενα δεν μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε δήμου ξεχωριστά.

Αυτό σημαίνει πως τα όρια των εσόδων και των εξόδων, όπως αποτυπώνονται στον παρόντα προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξεπερνούν τα ποσά που έχουν καθοριστεί με το Μ.Π.Δ.Σ. και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται πιστά από την Κεντρικό Κράτος.

Εν κατακλείδι, καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος βασίζεται κυρίως στα έσοδα που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη, τα οποία πληρώνουν αδρά βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη οι φορολογούμενοι..

Γυρνώντας στα του οίκου μας θα δούμε ότι τα έσοδα βασίζονται κυρίως στα ανταποδοτικά τέλη. Εν’ ολίγοις εγκαθίσταται ένα νέο καθεστώς που βασίζεται στην εξής λογική «Δημότη εάν θέλεις παροχές τότε πλήρωσε»!

Για να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική θα πρέπει να χαρτογραφηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων του δήμου οι οποίες προφανώς, είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των μισθών, της τερατώδους αύξησης της ανεργίας που δεν κρύβεται πίσω από τις ελαστικές μορφές εργασίας που καθιερώνει η Κυβέρνηση κατ’ εντολή των θεσμών και αποδέχεται η Δημοτική Αρχή μας δια της πνιγηρής σιωπής της.

Η κοινωνική πολιτική είναι ανύπαρκτη, όταν οι δαπάνες προς άπορους δεν είναι ούτε το 1/100 των δαπανών περί εορτών δημοσίων σχέσεων και δεξιώσεων!!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους το «Κίνημα στην Πόλη» καταψηφίζει και τον φετινό Προϋπολογισμό που για ακόμη μια φορά απέχει από τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Ζωγράφου».

Με 21 ψήφους υπέρ, 5 κατά, 2 λευκά και 2 παρών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζωγράφου και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το 2018.

 «Υπέρ» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης,

 «Κατά» οι Ανδρέας Καραβίδας, Μάκης Μπαρμπέρης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αναστασία Μπότου από το «Ζωγράφου Ανθρώπινη πόλη» με το αιτιολογικό ότι και αυτό ο προϋπολογισμός κινείται στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους, η Ελένη Μπαρμπαλιά από το «Κίνημα στην Πόλη» και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παπακωνσταντίνου, γατί όπως δήλωσε υπάρχουν αποκλείσεις από τα προϋπολογισθέντα.

«Λευκό» ψήφισαν οι: Βασίλης Χασούρας από την «Συμπαράταξη Δημοτών Ζωγράφου» και ο Θεόδωρος Μετικαρίδης από την «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου».

«Παρών» ψήφισαν οι Παναγιώτης Αγγελόπουλος και  Χαράλαμπος Κρανιώτης από την παράταξη «Ζωγράφου Μπροστά – Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση».

Από τη συζήτηση του προϋπολογισμού απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Βαρσαμιδάκη και Πέτρος Μαρίνης, οι οποίοι ήταν εκτός Αθηνών, ο δε πρώην Δήμαρχος Κώστας Καλίρης για την απουσία του προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Απουσίασα  από την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018,

 Όπως απουσίασε από την αντίστοιχη Συνεδρίαση, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, που καλείται εκ του νόμου να εκφέρει άποψη επί του Προϋπολογισμού,

 Όπως απουσιάζουν,  εδώ και χρόνια, ΟΛΟΙ σχεδόν οι Δημότες του Ζωγράφου, από κάθε τέτοιας σοβαρότητας Συνεδρίαση.

 Και δηλώνω πως η απουσία και η ΑΠΟΧΗ μου από τέτοιες διαδικασίες στο μέλλον θα συνεχιστεί, και θα είναι η ουσιαστική μου απάντηση, σε μια λειτουργία  του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, που δεν δίνει  απαντήσεις στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας.

Μια στάση της Δημοτικής Αρχής, που έχει καταστήσει τον Δήμο "ξένο" και απόμακρο προς τους δημότες και έχει εμμέσως επιβάλλει μια αίσθηση ματαιοπονίας και μια  απραξία στην πλειοψηφία των συνδημοτών μας και έχει απονευρώσει τις  δημοτικές πολιτικές λειτουργίες.

 Σε ένα τέτοιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας, η πιθανή καταψήφιση του Προϋπολογισμού εκ μέρους μου ή εναλλακτικά η Αποχή μου μόνο από την ψηφοφορία, δεν θα είχε κατά την γνώμη μου καμία ιδιαίτερη σημασία!

Απουσία και αποχή εξ αρχής λοιπόν, και για λόγους ΑΡΧΗΣ !»

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου