Οι συμβασιούχοι σε πρώτο πλάνο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου

Οι συμβασιούχοι σε πρώτο πλάνο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου

Με το ψήφισμα στήριξης που εισηγήθηκε η Διοίκηση και εγκρίθηκε ομόφωνα υπέρ των εργαζομένων συμβασιούχων, έληξε η έκτακτη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκεμε πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου,  με αφορμή της δημοσίευση της απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έφερε «τσουνάμι» στην Κυβέρνηση και ως απόδειξη της σύγχυσης που επικρατεί, είναι η ρήση του Πρωθυπουργού που πριν την καθαρογραφή της  μίλησε για εξεύρεση «οριστικής» λύσης και στο Υπουργικό Συμβούλιο για «βέλτιστη» λύση.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι όλες οι παρατάξεις και το σωματείο των εργαζομένων του Δήμου, συμφώνησαν ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Δήμο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι τα προβλήματα που  θα δημιουργηθούν από τυχόν απομάκρυνσή τους θα είναι μεγάλα,  με επίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Επίσης όλοι συμφώνησαν στην αναδρομική ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων γιατί  με το σύστημα της μερικής απασχόλησης εργαζομένων που καθιέρωσαν, κάλυπταν τις κομματικές τους υποχρεώσεις, αδιαφόρησαν όμως για τις συνέπειες που θα επέφεραν και τελικά επιφέρουν οι συνεχόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων, δίνοντας, ακόμη και σήμερα μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φρούδες ελπίδες στους 10.000 περίπου συμβασιούχους εργαζόμενους ότι θα βρεθεί κάποια φόρμουλα για τη νομιμοποίησή τους.

Η μόνη διαφοροποίηση ήταν από τη Λαϊκή Συσπείρωση με τον Ανδρέα Καραβίδα, ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι η παράταξη θα ψηφίσει την απόφαση, πλην όμως έστρεψε τα βέλη του προς τη Διοίκηση για να επισημάνει την «κωλοτούμπα» (όπως τη χαρακτήρισε) που κάνει σήμερα,  γιατί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πάλι η Λαϊκή Συσπείρωση με  ψήφισμα της ζητούσε να πάρει θέση το σώμα, αφού είχε διαρρεύσει το διατακτικό  της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ως απάντηση η Διοίκηση πρότεινε με δικό της ψήφισμα «να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη της συμβάσεώς τους και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα»,  ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την γραμμή της κυβέρνησης. Σήμερα όπως επισημαίνει ο κ. Καραβίδας, με την απόφαση που έφερε για ψήφιση, η στάση της δείχνει μεγάλη κυβίστηση ή αλλιώς «κολοτούμπα».  

Η εισήγηση της Διοίκησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου  Ζωγράφου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα τους.

Απαίτησή του είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στους συμβασιούχους των δομών του Δήμου και η καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους συμβασιούχους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Δήμο είναι άκρως απαραίτητοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της πόλης μας.

Πιθανή απομάκρυνση τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, γι’ αυτό ζητάμε τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έχουν παραταθεί με διαδοχικές διατάξεις νόμων.

Θεωρούμε ότι ειδικά στους νευραλγικούς τομείς της καθαριότητας, οι οποίοι καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να υπάρξει μόνιμο προσωπικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο Δήμος Ζωγράφου εμμένει στην πάγια θέση του για μόνιμες θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ ώστε να λήξουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο σε κάθε μεθόδευση που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Η υπηρεσία καθαριότητας πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και στελέχωση από μόνιμο προσωπικό.

Καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων και να διαφυλάξει εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου