Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο «το ΜΕΤΡΟ στου ΖΩΓΡΑΦΟΥ»

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο  «το ΜΕΤΡΟ στου ΖΩΓΡΑΦΟΥ»

Η διέλευση του ΜΕΤΡΟ από το Δήμο μας είναι πλέον γεγονός.
Μετά από πολλά χρόνια ήρθε η στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα που λέγεται ΜΕΤΡΟ και γενικότερα ΓΡΑΜΜΗ 4 που θα περάσει από το Δήμο Ζωγράφου και ασφαλώς είναι μια θετική εξέλιξη, μια σημαντική πρόοδο.
Για τους πολίτες του Ζωγράφου οι επιπτώσεις σίγουρα θα είναι θετικές,  παράλληλα βέβαια θετικές επιπτώσεις θα προκύψουν  και από τη σύνδεση που θα υπάρχει με τα δύο μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας, αφού  καθημερινά από το Δήμο Ζωγράφου διέρχεται αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών (60.000 περίπου)  ο οποίος επισκέπτεται τις Πανεπιστημιακές Σχολές, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, όπως δήλωσε η Δήμαρχος στην αρχική τοποθέτησή της.
Την παρουσίαση του έργου και ειδικότερα το πώς και από πού θα περάσει η Γραμμή 4 από το Δήμο μας, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Παπαδόπουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Νικόλαος Μπούσουλας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική Γραμμή γιατί συνδέει περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αλλά και πολλά σημεία ενδιαφέροντος όπως Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Δικαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάρα πολύ κόσμο.
Το έργο θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια, η αφετηρία της Γραμμής 4 ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου με τερματισμό στο Γουδί, η απόσταση είναι 33 χιλιόμετρα, θα δημιουργηθούν 14 σταθμοί, θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις, το κόστος του έργου συνολικά θα ανέλθει στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το βάθος της διαδρομής κάτω από την επιφάνεια της γης θα είναι από 19 μέχρι 28 μέτρα.
Το μεγαλύτερο βάθος είναι αυτό του σταθμού των Ιλισίων λόγω της υψομετρικής διαφοράς που παρουσιάζει το έδαφος και θα φτάσει στα 40 μέτρα περίπου για να έρθει στην ευθεία της εισόδου που θα είναι στην Πλατεία Κύπρου επί της οδού Μούσχου η οποία θα φτάνει στο σταθμό επιβίβασης κάτω από την Πλατεία Αόρνου.
Για τις ανάγκες δημιουργίας του σταθμού στου Ζωγράφου απαραίτητες είναι οι απαλλοτριώσεις του κινηματογράφου «ΑΛΕΚΑ»  και της Πλατείας Γαρδένια. Παρεμβάσεις δεν θα γίνουν στους κεντρικούς άξονες Παπάγου και Γεωργ. Ζωγράφου και κατά δήλωση των υπευθύνων θα λειτουργήσουν κανονικά.
Για τις ανάγκες δημιουργίας του σταθμού στο Γουδί απαραίτητη είναι η απαλλοτρίωση της  Πλατείας Ελευθερίας χωρίς τη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων.
Επίσης οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι προς όφελος του Δήμου και πάντα σε συνεργασία με την εταιρεία, ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν μικροπαρεμβάσεις, αλλά πάντοτε αυστηρά σε σχέση με το έργο.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και των φορέων μετά από την πλήρη ενημέρωση και διευκρινίσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, στην τοποθέτησή τους χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κορυφαία, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για την πόλη μας το οποίο καθυστέρησε πολύ να υλοποιηθεί, ένα έργο που μελλοντικά θα αναβαθμίσει το Δήμο μας, αλλά παράλληλα θα έχει και πολύπλευρη επίδραση στους κατοίκους. 
Επεσήμαναν την σπουδαιότητα που έχει η διεκδίκηση των  αντισταθμιστικών ωφελειών  που θα προκύψουν από τα έργα του ΜΕΤΡΟ για το Δήμο και ότι πρέπει να είναι ικανά να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της πόλης, όπως να δημιουργηθούν υπόγεια parking στους τρείς σταθμούς 400 θέσεων το λιγότερο, οι χώροι που θα είναι οι σταθμοί να δημιουργηθούν ωραίες πλατείες, να δημιουργηθούν πολιτιστικά κέντρα, χώροι πρασίνου, να αξιοποιηθούν οι υπόγειες διαβάσεις και άλλα.
Επισημάνθηκε ότι  πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση των δημοτών, γι’ αυτό η Διοίκηση θα πρέπει να προετοιμάζει τις παρεμβάσεις που θα δημιουργηθούν, να προχωρήσει με σχέδιο ικανό και πειστικό για  να αποκρούσει τις διαμαρτυρίες ορισμένων εξ αυτών, επειδή φυσικό είναι ότι  θα υπάρχουν επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων αλλά και η εμπορική ζωή της πόλης μας, θα αλλάξει, αν πραγματικά θέλουμε μελλοντικά να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη και πιο σύγχρονη πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκλεισε την συνεδρίασή του με την προοπτική μελλοντικά να στηρίξουν τη Διοίκηση στις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, με την προϋπόθεση να γίνονται δημοτικά συμβούλια σε τακτά διαστήματα για διάφορα θέματα που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου