Συμβασιούχοι: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τα δεδουλευμένα -Οριζόντια λύση για όλους

Συμβασιούχοι: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τα δεδουλευμένα -Οριζόντια λύση για όλους

Με την αγωνία να επιβεβαιωθούν οι ελπίδες τους μετρούν τις ημέρες χιλιάδες συμβασιούχοι, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της περίφημης ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ -το πλήρες κείμενο της οποίας έχει δημοσιεύσει σε προηγούμενο αναλυτικό ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr- για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους των ΟΤΑ και άλλων φορέων του Δημοσίου (υπουργεία, νοσοκομεία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΝΠΙΔ, ΦοΔΣΑ κλπ), αλλά και για όσο υπόλοιπο διάστημα παραμείνουν στην εργασία, των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί έως 31.12.2017.
Με την τροπολογία η οποία έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα λύνεται το πρόβλημα των δεδουλευμένων όλων των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί με τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη έως τις 31.12.2017.
Παράλληλα η τροπολογία θα ρυθμίζει ότι, ειδικά, οι συμβασιούχοι των δήμων θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα από το ανταποδοτικά τέλη. Σε περίπτωση όμως που οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από κάθε είδους έσοδα.
Στην προωθούμενη διάταξη καταγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, τόσο για την καθαριότητα των κτηρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου υπουργείων και ΟΤΑ, όσο και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ και Συνδέσμων ΟΤΑ (όπως οι ΦοΔΣΑ).
Στο νομοθετικό κείμενο θα υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση με την οποία οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις που παρατάθηκαν με μια σειρά ψηφισμένων νόμων θα θεωρούνται σύννομες και θα πιστώνονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.
Με τη διάταξη που προωθείται συμπληρώνεται, χωρίς μάλιστα να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών, το κενό που υπάρχει στον νόμο αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.
Η νέα διάταξη έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι είναι δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες. Ούτως ή άλλως, η λογική λέει ότι όσοι θα προσέφευγαν στα αρμόδια δικαστήρια θα δικαιώνονταν για τα δεδουλευμένα τους.
Εν κατακλείδι, διασφαλίζεται η ομαλή ροή της μισθοδοσίας όχι μόνο όσων παρατείνονται οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους με τη «ρύθμιση Βερναρδάκη» αλλά και εργαζομένων που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα των κτιρίων όλων των υπηρεσιών και νομικών προσώπων υπουργείων, νοσοκομείων κ.λπ. και ακόμη επιλύονται οι όποιες εμπλοκές έχουν προκύψει με τα εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων.

aftodioikisi.gr- 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου