Αποσύρθηκε η τροπολογία για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας

Αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία παρατείνονται αυτοδικαίως  έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλες οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις των εργαζόμενων στη καθαριότητα στο δημόσιο.

Την τροπολογία απέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστοφόρος Βερναρδάκης, ο οποίος είπε ότι θα την επαναφέρει μέσα στις επόμενες μέρες σε άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος υπουργός, σημείωσε ότι θα υπάρξει πρώτα «συννενόηση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης» και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Είχε κατατεθεί  στο νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, περί διασυνοριακής  αστυνομικής συνεργασίας».Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, ωστόσο η συγκεκριμένη τροπολογία δεν συμπεριλήφθηκε. Πάντως πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι θα έρθει πολύ σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει ότι «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012 (Α’250) αντικαθίσταται ως εξής: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.»

Περιλαμβάνει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. τις ανεξάρτητες  αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. ( μεταξύ άλλων τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολείων, τους εργάτες καθαριότητας, τους οδηγούς, τους χειριστές μηχανημάτων και τους τεχνίτες που εργάζονται στο τομέα καθαριότητας).

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία με την οποία παρατείνονταν έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας σε δημόσιο –ΟΤΑ αποσύρθηκε λόγω του «πλαφόν» που έχει θέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στα νομοσχέδια να μπορούν να ενταχθούν και να ψηφιστούν το πολύ τρεις τροπολογίες. Και, δυστυχώς, για τους συμβασιούχους η συγκεκριμένη ήταν, σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό της (669/52 8.9.2016), η τέταρτη. Πάντως, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την τρόικα και ότι η τροπολογία θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου