Σε δεύτερη φάση η συζήτηση για την εκλογική αλλαγή των αιρετών στους Δήμους

Σε δεύτερη φάση η συζήτηση για την εκλογική αλλαγή των αιρετών στους Δήμους

Το απόλυτο ενδιαφέρον της συζήτησης συγκέντρωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ στην ενημέρωση που έκανε στο ΔΣ για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναθεώρηση του Καλλικράτη μαζί με τους άλλους εκπροσώπους τεχνοκράτες της ΚΕΔΕ, καθώς εκείνος συμμετέχει στην υποεπιτροπή που διαμορφώνει το εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Πάνου είπε ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή ένα αναλογικότερο σύστημα ή απλή αναλογική που μπαίνει ως δεδομένο, στην επιτροπή επεξεργασία. Ετσι ακριβώς το διατύπωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι τετελεσμένη επιλογή η απλή αναλογική.

Ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις και απόψεις που φτάνουν μέχρι τα δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια αλλά και εκλογή δημάρχου με μία μόνο Κυριακή και μετά η ανάδειξη του δημάρχου μέσα από τις πλειοψηφίες που θα δημιουργηθούν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Να λειτουργεί δηλαδή ο δήμος ως τοπική βουλή που θα αναδεικνύει εκτελεστική εξουσία.
Ο κ. Πάνου ανέφερε επίσης ότι δεν αποτελεί δεδομένο, αλλά σαφή πλειοψηφούσα άποψη κυρίως των υπηρεσιακών παραγόντων ότι η θητεία θα διαρκεί μέχρι δύο περιόδους για το Δήμαρχο και με απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

Για το Συμπαραστάτη του Δημότη ο κ. Πάνου ανέφερε ότι υπάρχει καθολική διαπίστωση όλων ότι ο θεσμός δεν λειτούργησε, δεν υπάρχει όμως σαφή άποψη για το άν θα πρέπει να καταργηθεί ή να βελτιωθεί.

Για τα υπόλοιπα θέματα που επεξεργάζεται η επιτροπή όπως Θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, Διοίκηση, Καταστατική θέση αιρετών, Νομικά πρόσωπα και Επιχειρηματική δραστηριότητα ΟΤΑ, ο κ. Πάνου ανέφερε ότι βρίσκονται σε πρωτόλειο στάδιο

Πηγή:MyOTA.gr

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου