ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ "Το Διαμάντι της Ανατολής"

Οι εκδόσεις "ΩΚΕΑΝΟΣ"  η "Ένωση Ποντίων Ζωγράφου" και ο ορθοδοξος χριστιανικός σύλλογος "η Ελπίς"  στις 11 Μαίου 2016 στην αίθουσα του Συλλόγου "Η Έλπίς" παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου "Τραπεζούντα Το διαμάντι της Ανατολής" από τον ερευνητή, λαογράφο και συγγραφέα Γεώργιο Χατζηελευθερίου.

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα βιώσει μια συγκλονιστική  πραγματική ιστορία και θα μεταφερθεί  από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Ν. Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμ, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.

Η δυνατή πένα του κ. Δεύτου πλέκει μια συγκλονιστική ιστορία, μέσα από την οποία περνάει όλο το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού, που συγκινεί, ξαναθυμίζει σε κάποιους αφηγήσεις του παππού και της γιαγιάς, αλλά κυρίως μαθαίνει σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, την πραγματική ιστορία και όπως ο ίδιος δηλώνει "δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι είχαμε, τι χάσαμε, αλλά κυρίως γιατί το χάσαμε".

 
Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου