Έκκληση στην Αυτοδιοίκηση για μικρούς χώρους φιλοξενίας

Έκκληση προς τους δημάρχους απηύθυνε το Υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμουν άμεσα σε φαγητό, καταλύματα και κοινωνική πρόνοια προς τους πρόσφυγες/μετανάστες, και ζήτησε να αποστείλουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα όλους τους πιθανούς διαθέσιμους χώρους (συνεδριακά κέντρα, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κλπ) των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όπως ειπώθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες (25% μετανάστες και 75% πρόσφυγες), ενώ αναμένονται ακόμα 70.000.

Η εκτίμηση λοιπόν είναι ότι ο συνολικός αριθμός που θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ανέρχεται στους 120.000.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στο όργανο αυτό θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», εξ ου και ζήτησαν την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν άμεσα και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί μικροί προσωρινοί χώροι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού έτσι ώστε να υπάρξει μεγάλη διασπορά και τα κέντρα να είναι διαχειρίσιμα και από τους δήμους.

Σε διάστημα ενός μηνός επίσης θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη» δήλωσε και ο Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας θα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τις 20 ημέρες που χάθηκαν λόγω της «αντιευρωπαϊκής» στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που έκλεισαν τα σύνορα, χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έχουν «βουλιάξει» τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά.

Πηγή: MyOTA.gr

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου