Να καταρρεύσουν με πάταγο!

Μου λένε φίλοι να μην είμαι τόσο επιθετικός με τη συγκυβέρνηση, γιατί αν αποτύχουν, θα καταστραφεί η χώρα και επαναλαμβάνουν τη μόνιμη επωδό, πως μόνον αυτοί μπορούν να εφαρμόσουν τα απαιτούμενα σκληρά μέτρα.

Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα και η διαφορετική οπτική που βλέπουμε την κατάσταση. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απόλυτη αποτυχία του μοντέλου ανάπτυξης του συμβατού με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και της ανάλογης οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανένα επαναστατικό κόμμα, με επαναστατική θεωρία, που προσπαθεί να αλλάξει τις κοινωνικές δομές. Όπως είπε και ο Βαρουφάκης, είναι ένα τσούρμο, που αν μάθουμε τι πραγματικά έκαναν και έλεγαν θα τους πάρουμε με τις πέτρες, όπως τον συμπλήρωσε ο Βούτσης σε έναν ιδιόμορφο μεταξύ τους διάλογο.

Αυτοί οι άνθρωποι, απεναντίας, εκφράζουν το πιο συντηρητικό και αποστεωμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει παρασιτικά σε βάρος των υπολοίπων που παράγουν και ιδρώνουν, ενώ ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει όλα τα προνόμια που απέκτησε λόγω των προνομιακών του δεσμών με την πολιτική εξουσία.

Συγχρόνως, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την πολιτική της επιβίωση με τη συντήρηση, κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, του οποίου προσπαθεί να αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπηση. Γι’ αυτό μένουν παγερά αδιάφοροι σε αναπτυξιακά μέτρα, σε επενδυτικά σχέδια, σε πολιτικές εξόδου από την οικονομική κρίση. Δεν είναι μόνον πως δεν ξέρουν, είναι πως δεν θέλουν να μάθουν. Αδιαφορούν.

Άρα, η μόνη περίπτωση να ορθοποδήσει η χώρα είναι να καταρρεύσει με πάταγο το μεταπολιτευτικό μοντέλο ανάπτυξης, να πεισθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού πως η Ελλάδα των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει θέση στις προηγμένες οικονομίες και κοινωνίες.

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις δείχνουν σε πόσο λάθος δρόμο είμαστε. Οι απεργοί διαμαρτύρονται, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις γνωστές υποσχέσεις του. Δεν τον εγκαλούν γιατί δεν ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια και δεν απελευθερώνει τα επαγγέλματα, ούτε γιατί δεν επισπεύδει τις επενδύσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής τους, αδιαφορώντας πλήρως για το πώς θα γίνει αυτό. Και βέβαια, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει πως η διατήρηση των προνομίων τους οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να ισοπεδωθεί το σύστημα που αυτήν τη στιγμή το εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που τα πλοκάμια του αγκαλιάζουν όλη την πολιτική τάξη, καθώς χέρι – χέρι ανδρώθηκαν. Αν υπήρχε ορατή και συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση, ίσως η λύση να μην ήταν τόσο επώδυνη.

Πηγή: Liberal – Σάκης Μουμτζής

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου