Τις κρίσεις να τις κάνουμε σκαλοπάτι για να πάμε σε καλύτερες θέσεις

Τις κρίσεις να τις κάνουμε σκαλοπάτι για να πάμε σε καλύτερες θέσεις

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου Χρήστος Κλαδευτήρας, εκτός από την αγάπη του για την ενασχόληση με τα κοινά, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι και ένας εξαίρετος επιστήμονας γιατρός-αγγειοχειρούργος με μεγάλη προσφορά.

Στην πρώτη του συνέντευξη που μας παραχώρησε από την ανάληψη των καθηκόντων του, βλέπει κανείς την ευαισθησία που τον διακρίνει, το ελεύθερο πνεύμα που τον διακατέχει εμπλουτισμένο με τις δημοκρατικές καταβολές του, πιστεύει ότι η Χώρα μας σήμερα εκτός από την οικονομική κρίση που βιώνει, βιώνει και μια κρίση ταυτότητας, μια κρίση πνευματικού προσανατολισμού, αλλά ταυτόχρονα και  μια θεσμική και εθνική κρίση.

Από την πρώτη στιγμή με τη στήριξη του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου έχει ως motto του ότι η λειτουργία αυτού του οργάνου θα είναι ένα κύτταρο δημοκρατίας, αλλά θα πρέπει να είναι και ένα κύτταρο αποτελεσματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να υπερτονιστεί  το ένα σε βάρος του άλλου.

Από τις εκλογές του 2014 κύριε Πρόεδρε διανύσατε ως νέα δημοτική αρχή  ενάμιση περίπου χρόνο. Πως εκτιμάτε αυτό το χρόνο;

Γνωρίζετε κύριε Ραυτόπουλε, ότι η νέα δημοτική αρχή η οποία ανέλαβε ουσιαστικά από το Φθινόπωρο του 2014 βρέθηκε μπροστά σε πολλά σημαντικά και επείγοντα προβλήματα αναγκάζοντάς την, τουλάχιστον τους πρώτους τέσσερις πέντε μήνες, να τρέχει πίσω από αυτά τα σωρευμένα και επείγοντα προβλήματα. Θυμάστε πολύ καλά ότι υπήρχε ένα θέμα με τα καύσιμα. Αυτό είχε επιπτώσεις σε πολλές δραστηριότητες του Δήμου και η κυριότερη είχε να κάνει με τα σκουπίδια,  γιατί τα απορριμματοφόρα συχνά έμεναν από καύσιμα και κατά συνέπεια η αποκομιδή των σκουπιδιών ήταν τέτοια, που δε μπορούσε να υλοποιηθεί στο μέτρο το δυνατό που θέλαμε.

Άλλο γνωστό πρόβλημα ήταν τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Είχε καθυστερήσει ο διαγωνισμός με αποτέλεσμα τα παιδιά  να μείνουν χωρίς φαγητό, αναζητούσαμε χορηγούς για να λύσουν το πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού ο οποίος για κάποιους τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους είχε καθυστερήσει.

Έτσι λοιπόν η νέα δημοτική αρχή προσπάθησε να λύσει αυτά τα  προβλήματα και νομίζω ότι σε πρώτη φάση αυτό το κατόρθωσε.

Στη συνέχεια άρχισαν τα πράγματα να μπαίνουν σε μια σειρά και έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα ποιο χαλαρά πια να μπούμε στη φάση υλοποίησης  του προγράμματός μας. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε και με την ψήφιση του καινούργιου προϋπολογισμού, γιατί στην ουσία ο πρώτος προϋπολογισμός ήταν ένας προϋπολογισμός σχεδόν υπηρεσιακός, δηλαδή ψηφίστηκε εντελώς τυπικά για να μπορέσουμε να περάσουμε το 2015 μέσα από αυτόν.

Στην ουσία ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε με τη σφραγίδα τη δική μας είναι αυτός, του 2016.

Συναντάτε ως Πρόεδρος του Δ.Σ. αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον τρόπο λειτουργίας του κορυφαίου δημοτικού οργάνου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ακούστε κύριε Ραυτόπουλε, εγώ από την πρώτη στιγμή έχοντας τη τιμή και την στήριξη του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου γιατί ψηφίστηκα ως Πρόεδρος από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων, είπα ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου από τη μια μεριά  θα είναι ένα κύτταρο δημοκρατίας, αλλά θα πρέπει να είναι και ένα κύτταρο αποτελεσματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να υπερτονίσουμε το ένα σε βάρος του άλλου.

Ναι δημοκρατία, ναι δημοκρατικές λειτουργίες και αυτό το αποδείξαμε γιατί ψηφίσαμε ένα καινούργιο κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου σε πλήρη αρμονία και συμπαράταξη με όλες τις παρατάξεις. Δεχτήκαμε όλες τις παρεμβάσεις και τις παρατηρήσεις που έγιναν από το σύνολο των παρατάξεων και έτσι κάναμε ένα κανονισμό λειτουργίας με βάση τον οποίον το Προεδρείο, όχι μόνον εγώ, αλλά και ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η Γραμματέας έχουμε πει ότι πάνω σε αυτόν τον άξονα, πάνω σε αυτές τις ράγες θα κινείται η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Βεβαίως όμως γνωρίζετε ότι από την άλλη μεριά υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Η Χώρα μας ζει πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Αυτά τα προβλήματα είναι φυσικό να μεταφέρονται και στο ανώτατο όργανο του Δήμου Ζωγράφου που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία μας, με τους εργαζόμενους, με τις κοινωνικές δομές, προβλήματα που πραγματικά σε πάρα πολλά σημεία κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός να διαρραγεί.

Αυτή λοιπόν η ένταση περνάει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και επόμενο είναι να υπάρξουν αντεγκλήσεις, συγκρούσεις, παράπονα, τα οποία ως ένα βαθμό τα καταλαβαίνω. Όμως και το Προεδρείο είναι αποφασισμένο να κρατάει τη φωνή, να ακούγεται η φωνή των κατοίκων του Ζωγράφου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικό όργανο. 

Θεσμικά τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει στο Δ.Σ. ώστε να μην έχει τόση μεγάλη διάρκεια και να είναι περιεκτικό στις αποφάσεις του;

Εκείνο το οποίο θα μπορέσει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο πιο αποτελεσματικό, σαν το κεντρικό όργανο της διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου, είναι να υπάρχει μια σωστή κατανομή στην ημερήσια διάταξη και ένας σωστός καταμερισμός όσον αφορά τη δουλειά την οποία έχει να βγάλει. Δυστυχώς όμως αυτό στην πράξη πολλές φορές δεν το πετυχαίνει και όχι μόνον με ευθύνη της διοίκησης. Σε αυτή τη δυσαρμονία  και δυσκολία συμμετέχει και η αντιπολίτευση. Γιατί πραγματικά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα  τα οποία παρουσιάζονται είτε την ίδια ημέρα είτε τις ημέρες που τρέχουν κάποια σημεία της ημερήσιας διάταξης και έτσι φορτώνεται με τεράστια ζητήματα τα οποία ορισμένα εξ αυτών (δύο ή τρία) θα μπορούσαν να αποτελούν μόνον ένα δημοτικό συμβούλιο και έτσι κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται και το Προεδρείο να είναι πιο σφικτό στη διαδικασία και να δημιουργεί κάποια εύλογα παράπονα, που πραγματικά πιστέψτε με δεν το κάνω για να περιορίσω φωνές, να βουλώσω στόματα ή να μην αφήσω απόψεις να ακουστούν. Όμως πρέπει και η διαδικασία να προχωράει.

Σε  ανάρτησή  σας στο face book αναφέρεστε στο θεατρικό έργο του Καζαντζάκη «Καποδίστριας». Αναλύστε μας λίγο περισσότερο τις σκέψεις σας συσχετίζοντας τη σημερινή κατάσταση με την τότε, πως θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί.

Πράγματι όπως και εσείς θα ξέρετε κύριε Ραυτόπουλε, η κρίση που βιώνει σήμερα ο Ελληνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ σημαντική, ξεπερνάει τα όρια μιας απλής οικονομικής κρίσης.

Εγώ πιστεύω ότι είναι μια κρίση και ταυτότητας, μια κρίση πνευματικού προσανατολισμού, αλλά ταυτόχρονα θεσμική και εθνική κρίση. Τέτοιες κρίσεις ο Ελληνισμός από τότε που δημιουργήθηκε το νεώτερο Ελληνικό Κράτος έχει περάσει αρκετές. Δηλαδή από τον καιρό του Καποδίστρια που πιστεύω ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος θέλησε να βάλει το καράβι σε μια άλλη ρότα, να στηριχτεί στα δικά του πόδια ακολουθώντας μια δική του πορεία. Έχουμε περάσει τουλάχιστον άλλες τρείς με τέσσερες τέτοιες κρίσεις.

Ιδιαίτερα η κρίση με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897, η χρεοκοπία με τον Χαρίλαο Τρικούπη, η κρίση του 1922 και η ελληνική καταστροφή, συρρίκνωση του ελληνισμού. Τέτοιες κρίσεις περάσαμε πολλές και κοινωνικές και οικονομικές και εθνικές.

Δυστυχώς όμως επειδή ο ξένος παράγοντας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρός κατορθώνει και ελέγχει την ελληνική πορεία, όποια και αν είναι αυτή. Είτε είναι οικονομική, πολλές φορές είναι και εθνική και έτσι υπάρχει πάντα μια διχόνοια μέσα μας. Μια διχόνοια η οποία δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που δεν μπορούμε τις κρίσεις να τις κάνουμε εφαλτήριο, να τις κάνουμε σκαλοπάτι για να πάμε σε καλύτερες θέσεις.

Αυτό καταγράφει το έργο του Καζαντζάκη. Δυστυχώς. Τον καημό του Καποδίστρια.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται  στο Δήμο μας το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης  με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν;

Νομίζω ότι αυτό που λείπει στην τοπική αυτοδιοίκηση από το Δήμο Ζωγράφου είναι η περισσότερη και μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά. Αν εξαιρέσουμε αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και συλλογικότητες στο Δήμο μας, δυστυχώς δεν βλέπω σε άλλο επίπεδο και σε άλλο τομέα  να υπάρχει συλλογική και κοινή δράση.

Αυτό εν τέλει και κυρίως η μη ύπαρξη επαγγελματικών ενώσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο του εμπορίου δεν υπάρχει ένας σύλλογος που να εκφράζει το εμπόριο στο Δήμο του Ζωγράφου. Όλοι ξέρουμε πόσα πολλά μαγαζιά υπάρχουν, πόσα πολλά συμφέροντα υπάρχουν, τα οποία ζουν απροστάτευτα και κατά «μόνας» ο καθένας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Θα μπορούσε λοιπόν, εκφράζοντας συλλογικότερα οράματα ο λαός του Ζωγράφου μέσα από τα κλαδικά τους σωματεία, μέσα από τις επί μέρους ενώσεις του, να μπορέσει να έχει δυνατότερη φωνή, δίπλα από το Δήμο Ζωγράφου, ο οποίος βεβαίως δημοκρατικά εκλέγεται κάθε φορά, αλλά θα πρέπει να έχει σταθερές φωνές και των φορέων του Δήμου Ζωγράφου.

Με όλη αυτή την  κατάσταση της αμφισβήτησης που επικρατεί γενικά για την Κυβέρνηση αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζετε ότι επηρεάζει και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως πρωτοκλασάτο στέλεχός του θα παίξετε ενεργό ρόλο  κομματικά και δημοτικά;

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε Ραυτόπουλε κλείνει ένα χρόνο στη διακυβέρνηση της Χώρας, όλοι ξέρουμε ότι πέρασε δια πυρός και σιδήρου αυτό το χρόνο.

Κατ’ αρχήν η σύγκρουση μέσα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν νομίζω ότι μας αφορά, είναι ένα πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα κριθεί νομίζω σε άλλους χώρους και όχι εκφράζοντας εγώ τι γνώμη μου σαν Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου.

Με ρωτάτε σαν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η όλη διαδικασία σε επίπεδο εσωτερικής δομής, δεν έχει ολοκληρωθεί. Έπρεπε οι αποφάσεις οι οποίες παρθήκανε να μπουν κάτω από την κρίση και κάτω από την κριτική και έγκριση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς αυτές οι αποφάσεις που παρθήκανε από πάνω, στη βάση ακόμα δεν έχουν έρθει. Ειπώθηκε ότι θα μπούνε στη διαδικασία ενός προσυνεδριακού και συνεδριακού διαλόγου και αποφάσεων, αλλά δυστυχώς και αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Νομίζω σε αυτό τον τομέα υπάρχει προς το παρόν ένα έλλειμμα  δημοκρατίας.

Σαν στέλεχος  που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο ποιος ο ρόλος σας από δω και πέρα;

Εγώ κατ’ αρχήν δεν εκφράζω στο δημοτικό συμβούλιο το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο καθένας να έχει   τις δικές του απόψεις, εγώ αυτή τη στιγμή είμαι Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Διευκρινίζω  με μια παράταξη που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ

Όχι απαραίτητα. Εξελέγην με μια παράταξη η οποία στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ. Το «Μαζί» όμως είναι μια παράταξη  εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ έχει και άλλους κοινωνικούς χώρους, όπως τους οικολόγους, ανεξάρτητες φωνές οι οποίες ενδεχομένως δεν πρόσκεινται και φιλικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Μαζί» ήταν ένας οργανισμός πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, Βεβαίως κυριαρχεί το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο «Μαζί». Δεν είναι όμως όλο το «Μαζί» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν διαφωνίες στην παράταξη του «Μαζί»

Νομίζω ότι μετά την αποχώρηση της κυρίας Παπαγεωργίου, αυτή τι στιγμή προς το παρόν δεν βλέπω να υπάρχουν διαφωνίες.

Αυτό σας το ρωτάω γιατί βλέπω αρκετά στελέχη της δημοτικής διοίκησης να μην έρχονται συχνά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και εκτός αυτού (του συμβουλίου εννοώ) εκφράζουν τις διαφωνίες τους και για τα δημοτικά αλλά και για τα κομματικά πεπραγμένα.

Μέσα σε μια δημοτική ομάδα  η οποία αποτελείται από εμάς τουλάχιστον πάνω από 20 άτομα, είναι λογικό να υπάρχουν και προσωπικές και πολιτικές διαφωνίες, όμως οι διαφωνίες αυτές δεν παίρνουν το χαρακτήρα εκείνο που να δημιουργούν εντός, ένα συγκρουσιακό κλίμα. Δίνει μια ζωντάνια. Υπάρχει μια αντιπαράθεση για διάφορα θέματα και νομίζω ότι αυτό είναι μια ένδειξη ζωντάνιας και δημοκρατίας,

Τώρα αν κάποιοι συνάδελφοι δεν εμφανίζονται στο δημοτικό συμβούλιο, δεν γνωρίζω αν αυτό αποτελεί πολιτικό μήνυμα ή προσωπικό κώλυμα.

Δεν έχει εκφραστεί όμως αυτό εντός της δημοτικής ομάδας και έτσι όπως τη ζω εγώ σ’ ένα κλίμα συγκρουσιακό και διαφωνίας.

Κύριε Κλαδευτήρα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε. Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.

Κι εγώ κ. Ραυτόπουλε σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω στους συνδημότες μου μέσω της εφημερίδας σας

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου