Έχουμε πόλεμο γενεών και προς το παρόν ηττώνται οι νέοι

Στην ανάγκη να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συναίνεση όλων και με στόχο το συμφέρον της νέας γενιάς, στάθηκε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός» που διοργάνωσε το Friedrich Ebert Stiftung και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πόλεμο γενεών που βρίσκεται σε εξέλιξη και σ’ αυτόν μέχρι στιγμής έχουν ηττηθεί οι νέες γενιές». Για να υπάρξει συνολική λύση χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία που θα αποδέχεται τη συλλογική αναγνώριση λαθών, συλλογική αντίληψη για τις νέες επιλογές και πάντως με ορίζοντα όχι δυο -τρία χρόνια, αλλά περισσότερο βάθος χρόνου», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υπηρεσιών (2000-01), είχε καταθέσει πρόταση βασισμένη στη μελέτη (1997) του καθηγητή Γιάννη Σπράου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, η δυσμενής κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής κρίσης του 2009. Τόνισε δε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανάπτυξή της. «Όπως είναι σήμερα μπλοκάρει τη μεγέθυνση της οικονομίας», σημείωσε. Χαρακτήρισε δε απλουστευτικές τις απόψεις ότι «η ανάπτυξη και απασχόληση θα λύσουν το ασφαλιστικό». «Απαιτείται σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί ο σεβασμός ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ασφαλισμένους» εξήγησε.

«Το ασφαλιστικό με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο και οι τρόποι για να ξεπεραστεί δεν είναι ξεκομμένοι από την παραγωγική διαδικασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Πηγή: Parapolitiki.com

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου