Οι ανεφάρμοστες υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζωγράφου

Οι ανεφάρμοστες υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζωγράφου

12 μήνες …… Τίποτα…..

12 μήνες πέρασαν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Δήμου, που παρά το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει και  πάνω στο οποίο οι δημότες την εμπιστεύτηκαν και της έδωσαν τα ινία του Δήμου γιατί πίστεψαν ότι θα φέρει νέες πολιτικές, νέα ήθη και πρακτικές, δυστυχώς άρχισαν να νοιώθουν προδομένοι, αφού τίποτα δεν επαληθεύεται. 

Οι πρώτοι  μήνες, λογικά,  αναλώθηκαν στην ενημέρωση, στην προσαρμογή και στο σχεδιασμό,  αφού τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ακολουθούσε ρόλο καταθέσεως ανέφικτων προτάσεων και άσκοπης κριτικής, γιατί δεν γνώριζε τη διαφορετικότητα των καταστάσεων και των προβλημάτων και καλέστηκε να τα αντιμετωπίσει από άλλη οπτική γωνία. 
Με την είσοδο του 2015 όλοι περίμεναν η Δήμαρχος να αρχίσει να εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα, ξεκινώντας πρώτα από τα απλά και καθημερινά γιατί αυτά έχουν αντίκτυπο στην ζωή του δημότη.
Η προηγούμενη διοίκηση, παρ’ όλη την οικονομική κρίση που είχε αρχίσει να πλήττει και τους Δήμους,  της παρέδωσε ένα Δήμο οικονομικά εύρωστο, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, απαλλαγμένο από χρέη και οικονομικές άλλες υποχρεώσεις, γενικά έναν νοικοκυρεμένο Δήμο έτοιμο να ξεκινήσει μια πορεία ανάπτυξης με τα προγράμματα που είχε δρομολογήσει.
Αντί της αναπτυξιακής πορείας ένα χρόνο τώρα βλέπουμε μια ανύπαρκτη Δημοτική Αρχή, κατώτερη των προσδοκιών, άπειρη, άνευρη, χωρίς δυναμική στελεχών, χωρίς στόχους, άτολμη αφού ήδη έχει χάσει προγράμματα μεγάλων έργων αξίας πολλών εκατομμυρίων, γιατί δεν «πρόκαναν»  τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μένει στάσιμος, χωρίς βασικές υποδομές που θα έκαναν καλύτερη την πόλη μας.
Από τους πρώτους κιόλας μήνες βασικό στέλεχος της παράταξης της Δημάρχου, πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων της και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Υποδομών, παραιτείται από τη θέση αυτή αλλά και από δημοτική σύμβουλος, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για το μοντέλο διοίκησης, μια παραίτηση-αποχώρηση με νόημα που ήγειρε πολλούς προβληματισμούς έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης, ενώ άλλα βασικά στελέχη της εκφράζουν την διαφωνία τους με την καταψήφιση αποφάσεών της ή καταθέτουν προτάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της και μετά «αδειάζοντε».
Μη έχοντας κάποιο άλλο στέλεχος της Διοίκησης να πληροί τα κριτήρια τεχνογνωσίας του αντικειμένου για αρκετό χρονικό διάστημα η θέση αυτή καλύπτεται από την ίδια τη Δήμαρχο για να ορίσει πρόσφατα Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κικάκη, Διευθυντή του ΕΠΑΛ.
Αυτό το επισημαίνουμε γιατί ως γνωστόν το τεχνικό πρόγραμμα κάθε Δήμου βρίσκεται στον πυρήνα των ουσιαστικών παρεμβάσεων που μπορεί η Διοίκησή του να κάνει, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της πόλης, να συνεισφέρει στην ανάπτυξή της, να διευκολύνει τη ζωή των δημοτών και ο εκάστοτε ορισθείς Αντιδήμαρχος πρέπει να είναι γνώστης του συγκεκριμένου αντικειμένου, χωρίς να θεωρηθεί η επισήμανσή μας αυτή ότι αποδίδουμε οποιαδήποτε αιχμή στο νέο Αντιδήμαρχο.
Το τελευταίο διάστημα όμως οι παρεμβάσεις αυτές, που έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένες, εμφανίζουν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από δημότες γιατί οι κάδοι των απορριμμάτων ξεχειλίζουν από σκουπίδια και γιατί η δυσοσμία είναι ανυπόφορη, αφού οι κάδοι δεν έχουν πλυθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν τα προβλήματα αυτά με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, με τις πολλές ελλείψεις, τις οποίες κάλλιστα η Διοίκηση θα μπορούσε να καλύψει από το αποθεματικό του Ταμείου που βρήκε από την απερχόμενη Διοίκηση.
Αντ’ αυτού προτίμησε να μεταφέρει τα διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκτελώντας Κυβερνητική απόφαση. 
Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα είχε αντικρίσει κάποιος τα δένδρα και τα λουλούδια στα παρτέρια και στις πλατείες να μαραίνονται όλο το καλοκαίρι γιατί κανένας δεν βρέθηκε να τα ποτίσει, καίτοι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κάλλιστα θα μπορούσε να είχε καλύψει όλους τους χώρους με αυτόματο πότισμα, αντί να περιμένει να ….. βρέξει!!!!!!
Και όχι μόνον αυτό, αλλά μας προέκυψε και το πρόβλημα των κουνουπιών αφού η αρμόδια υπηρεσία δεν ράντισε επαρκώς ή καθόλου τις περιοχές που υπάρχει συνήθως το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα τα καθημερινά καλοκαιρινά δικαιολογημένα παράπονα των δημοτών.
Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους κάποιος θα σκοντάψει στις λακκούβες, κάποιος άλλος δεν θα μπορέσει να περπατήσει με ασφάλεια βράδυ στους παράδρομους αφού ο φωτισμός είναι από ελάχιστος μέχρι ανύπαρκτος. 
Είχε υποσχεθεί μετά την επιχωμάτωση της λιμνούλας στο πάρκο Γουδί  που είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, ότι άμεσα θα φυτευόντουσαν στο χώρο αυτό καλλωπιστικά φυτά και δένδρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε κατατεθεί και οι περίοικοι ακόμα περιμένουν.
Πέρασε το καλοκαίρι χωρίς ο γονιός που παρέμεινε στην πόλη να μπορέσει  να πάει τα παιδιά του στις παιδικές χαρές, γιατί αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες και παρέμειναν κλειστές, δείχνοντας η Διοίκηση και οι αρμόδιοι, ολιγωρία για την ευταξία του χώρου. 
Η Δήμαρχος είχε ξεκινήσει τις λαϊκές συγκεντρώσεις μετά την εκλογή της (!!!) στις τρείς βασικές περιοχές του Δήμου για να αφουγκραστεί τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και υποσχέθηκε ότι αυτή την τακτική θα την παγιώσει.
Σήμερα απ’ ότι φαίνεται όχι μόνον δεν έδωσε λύση στα προβλήματα των δημοτών που της είχαν παρουσιάσει, αλλά σταμάτησαν τελείως και οι λαϊκές συγκεντρώσεις.
Οι περίοικοι ακόμη περιμένουν να γίνει η αντιστήριξη του τοίχου στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, φοβούμενοι για τα χειρότερα τώρα που μπαίνουμε πάλι στο χειμώνα, αλλά η δημοτική διοίκηση «ψάχνει» ακόμη τον κατάλληλο μηχανικό να κάνει τη μελέτη, αφού ο προηγούμενος που του είχε ανατεθεί, δεν πληρούσε τα τυπικά και νόμιμα προσόντα. 
Το λεωφορείο της γραμμής 235 που κατεβαίνει τη Γεωργ. Ζωγράφου με μεγάλη δυσκολία από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ακόμη περιμένουν οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ να τηρήσει τη δέσμευσή της την οποίαν τους είχε δώσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι θα τοποθετηθούν κορίνες και το πρόβλημα θα αποκατασταθεί «εγκαίρως»!!!!
Ακόμη βέβαια οι κάτοικοι περιμένουν τη νέα δημοτική λεωφορειακή γραμμή που θα συνδέει το Δήμο με το σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη, όπως και αυτό είχε εξαγγελθεί. 
Κανένας δεν γνωρίζει τι έχει γίνει με την Επιτροπή για την καταγραφεί τίτλων της δημοτικής περιουσίας που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Διοίκηση και συνεχίστηκε από άλλους δημοτικούς συμβούλους της σημερινής Διοίκησης.
Αυτό το επισημαίνουμε γιατί προέκυψε θέμα εισροής χρημάτων για τις επισκευές του Κολυμβητηρίου και των Σχολείων, αλλά ανεστάλη η καταβολή γιατί δεν υπήρχαν στα συγκεκριμένα κτίσματα τίτλοι ιδιοκτησίας.
Υπάρχει η προεκλογική υπόσχεση-δέσμευση του ασύρματου δικτύου για ελεύθερη πρόσβαση στο Internet, κάτι που θα διευκολύνει πάρα πολύ τους πολλούς φοιτητές που διαμένουν στο  Δήμο μας και που θα έπρεπε να ήταν πρώτη προτεραιότητα της Διοίκησης.
Για να μην ξεχάσουμε και την δημιουργία δημοτικού ιατρείου για άτομα  που χρήζουν άμεση ανάγκη λόγω και της οικονομικής κρίσης τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν το 5άευρω στα Νοσοκομεία, άσχετα αν αυτό μπαινοβγαίνει.
Στη μοναδική συνέντευξή που έχει δώσει η Δήμαρχος από την ανάληψη των καθηκόντων της και αυτή δεν ήταν άλλη από τη συνέντευξη στην εφημερίδα μας (φύλλο 128/Φεβρουάριος 2015) μας είχε διαβεβαιώσει ότι «όλα τα προηγούμενα έργα θα συνεχιστούν» και παράλληλα μας ανακοίνωσε μια σειρά άλλων έργων στα οποία θα προβεί η νέα Διοίκηση όπως «Θα εξελιχθεί σύντομα ένα καινούργιο έργο που έχουμε πάρει από την Περιφέρεια και αφορά την ασφαλτόστρωση των δύο λεωφόρων Γεωργ. Ζωγράφου, Παπάγου, των κάθετων δρόμων της Γεωργ. Ζωγράφου που έχουν την κατωφέρεια.
Από τα νέα έργα που έχουν ενταχθεί στο καινούργιο Τεχνικό Πρόγραμμα ενδεικτικά σας λέω ότι είναι:
 ο καινούργιος παιδικός σταθμός στο χώρο που είναι στο Παλαιό Τέρμα Ζωγράφου, 
η ανέγερση δημοτικού Ωδείου στον απαλλοτριωμένο χώρο Σμύρνης –Ανδρούτσου – Ηρ.Πολυτεχνείου, (ο Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει δηλώσει ότι θα μεταφερθεί στη βίλα Ζωγράφου, αλλά φαίνεται υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι καταληψίες και γι’ αυτό παρατηρείται μια κωλυσιεργία) 
η επισκευή των κατασκηνώσεων της Ραφήνας για να μπορέσουν να πάνε και πάλι οι δημότες  όπως τη δεκαετία του 90 φιλοξενούσε άπορους δημότες μας ανά 15νθήμερο για τις εκεί διακοπές του,
 η κατασκευή πράσινης διαδρομής από το Τέρμα της Γεωργ. Ζωγράφου έως την οδό Αμμοχώστου, δηλαδή με δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας κλπ. στην οδό Γαλήνης,
Θα λύσουμε το πρόβλημα της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων, που πολλά περίπτερα στην περιοχή μας έχουν γίνει super market και γι’ αυτό στην απόφαση που πήραμε στα πλαίσια των δημοτικών τελών, τελών καταλήψεως πεζοδρομίων κλπ, αποφασίσαμε το κάθε περίπτερο να έχει μόνον δύο ψυγεία.. Προχωρούμε σ’ ένα εφαρμοστικό κανονισμό ώστε να έρθουμε σε διαβούλευση με τα περίπτερα και να επιβάλουμε την απόφασή μας αυτή, για να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια, όπως επίσης και από τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μέσω ειδικών διαδικασιών επιτρέπονται στις πρασιές και κάποιες ειδικές κατασκευές που δεν είναι σταθερές, αλλά δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση στα πεζοδρόμια, ούτε πάγκοι, ούτε σκαμπό.  Σκοπεύουμε σύντομα να φέρουμε στο συμβούλιο για ψήφιση ένα τέτοιο κανονισμό και να προχωρήσουμε στην απαγόρευση όλων των παραπάνω εμποδίων στα πεζοδρόμια».

Αυτά είναι τα σχέδια της Δημάρχου για την ανάπτυξη της περιοχής μας, από τα οποία βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει σε εφαρμογή και παραμένουν σχέδια.
Υπάρχουν όμως και άλλα τεχνικά έργα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία αφ’ ενός είναι σημαντικά για την καθημερινότητα του δημότη, αφ’ ετέρου υπάρχουν οι πιστώσεις που είναι διαθέσιμες για να συνεχιστούν, εκτός και αν αυτές συμπεριελήφθησαν στα ταμειακά αποθέματα  που δόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.  
Ενδεικτικά καταγράφουμε μερικές από αυτές που κρίνουμε ότι είναι άμεσες, όπως 
Επισκευές Σχολείων (και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων),
Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αναθεώρηση του παλαιού, 
Ηλεκτροφωτισμός και ανακατασκευή παλαιού δικτύου, 
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων. 
Κατασκευή πράσινης διαδρομής (τέρμα Γ. Ζωγράφου έως Αμμοχώστου), 
Η Αντιστήριξη και ενίσχυση τοιχίου στην πλατεία Αγίου Γερασίμου 
Διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον πρώην κινηματογράφο «Αθηνά».
Επιτέλους η Δημοτική Αρχή πρέπει να ξυπνήσει και να λειτουργήσει για το καλό του Δήμου μας, αν μπορεί φυσικά και έχει τη θέληση.
Να διοικήσει και αυτή, όπως και η Κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα κυβερνήσει, αλλά αυτό να γίνει στην πράξη και να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών που μπορεί να φαίνονται «μικρά» αλλά για το δημότη είναι «τεράστια»
Να επιταχύνει  την επίσπευση της κατασκευής των μεγάλων έργων που  ενέταξε σε προγράμματα η προηγούμενη διοίκηση (αν και μερικά από αυτά έχουν χαθεί  λόγω ολιγωρίας της).
Ας μη χαθεί κι άλλος χρόνος.
Η 4ετία που απομένει είναι μικρός χρόνος και ας φαίνεται μεγάλος.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου