1η ΜΑΗ 2015

1η ΜΑΗ 2015

 Αργία και απεργία
Η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν απόφαση της Δεύτερης (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς που έγινε στο Παρίσι το 1889. Τρία χρόνια νωρίτερα, την πρωτομαγιά του 1886, στο Σικάγο των Η.Π.Α. έγινε μεγάλη απεργία που δυο μέρες αργότερα είχε ως κατάληξη το θάνατο διαδηλωτών και την καταδίκη των υποκινητών της απεργίας σε θάνατο και σε ποινές ισόβιας κάθειρξης. Αυτή ήταν και η αφορμή για την καθιέρωση της πρωτομαγιάς ως παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα των εργατών.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε το 1893 που διοργανώθηκε από Σταύρο Καλλέργη στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αιτήματα: 
1. Την Κυριακήν καθ’ όλην την ημέραν να κλείνουν τα καταστήματα.
2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπό του κράτους και των συναδέλφων των. 

Το 1911 μετά από 17 χρόνια γιορτάζεται και πάλι με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού και με συνθήματα δανεισμένα από την εργατική πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο.

Το Μάιο του 1936 σε διαδήλωση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης σημειώνονται βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα το θάνατο διαδηλωτών-καπνεργατών. Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. 
Το Μάιο του 1944 εκτελούνται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής οι 200 που είχαν συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής

Το Μάιο του 2015 η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων 5χρόνων κατάργησε όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη, το 8ωρο,  τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, το δικαίωμα στην εργασία και στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Σήμερα διεκδικούμε και πάλι τα αυτονόητα.
Η αποφασιστικότητα από την πλευρά των εργαζομένων και ο διαρκής αγώνας που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της φτώχειας που έπληξε πολλές κοινωνικές ομάδες,  της ανεργίας που σήμερα έχει ξεπεράσει το 30% και έχει οδηγήσει πολλούς νέους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, στερώντας έτσι τη Χώρα μας από το νεανικό αυτό δυναμικό, και την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα είναι και πάλι δυναμικός για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών.

Γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης
Η πρωτομαγιά είναι και  ημέρα γιορτής των λουλουδιών, και έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα που γιορταζόταν ο ερχομός της Άνοιξης με την άνθηση της φύσης

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου