Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα ζητούν εξηγήσεις από τη Δήμαρχο Ζωγράφου

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα ζητούν εξηγήσεις από τη Δήμαρχο Ζωγράφου

Στην πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας με την οποία ενημερώνουν τους κατοίκους για τις συνθήκες δουλειάς τους,  μιλούν για την μεθοδευμένη απαξίωση της καθαριότητας από την κεντρική διοίκηση με τη σύντμηση των τομέων της που σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός των εργαζομένων αναλαμβάνει να καθαρίσει μεγαλύτερο κομμάτι περιοχών από αυτό που ήταν πριν και με το ίδιο ωράριο, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία και για την έλλειψη προσωπικού η οποία  είναι μεγάλη και ότι η κατάσταση  πηγαίνει προς το χειρότερο.

Αυτούσια η ανακοίνωση των εργαζομένων:

 «Πριν από 2,5 χρόνια, οι κάτοικοι του Ζωγράφου ενημερώνονταν από τον Σύλλογο των Εργαζομένων για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στις υπηρεσίες του Δήμου εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, που οφειλόταν στην κινητικότητα, τις συνταξιοδοτήσεις και κυρίως στην απαγόρευση – ουσιαστικά – νέων προσλήψεων προσωπικού που έφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και που τήρησαν και τηρούν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας σε φυσική και ψυχολογική εξόντωση τους εναπομείναντες εργαζόμενους μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας.

Οι διοικήσεις του Δήμου διαδοχικά συμμορφώνονταν στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και στην μετέπειτα διάταξη του 2022, που έκλεινε οριστικά την πόρτα στην παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους.

Σήμερα, 2,5 χρόνια αργότερα, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αντιθέτως πηγαίνει προς το χειρότερο. Αυτή τη στιγμή, για ένα δήμο άνω των 100.000 κατοίκων (συμπεριλαμβάνουμε τους φοιτητές) βγάζουμε καθημερινά 7 απορριμματοφόρα για πάνω από 1,5 εκατ. τόνους σκουπιδιών το μήνα και 1-2 για την ανακύκλωση.

Στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζονται 9 απορριμματοφόρα για τα σκουπίδια και 4 απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση. Για να λειτουργεί απρόσκοπτα η υπηρεσία, χρειάζεται προσωπικό σε σταθερή και μόνιμη βάση, που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και σε περίπτωση ασθενειών και ειδικών αδειών.

Η απαξίωση της καθαριότητας είναι ένα μεθοδευμένο γεγονός τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τη συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των δήμων.

 Τελευταίο επεισόδιο στο έργο αυτό για το δικό μας δήμο, είναι η νέα σύντμηση των τομέων της καθαριότητας, πράγμα που με λίγα λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων αναλαμβάνει να καθαρίσει μεγαλύτερο κομμάτι περιοχών απ’ όσο πριν μέσα στο ίδιο ωράριο με πριν. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ακόμα μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία!

Η Διοίκηση του Δήμου λοιπόν βρήκε τη χρυσή τομή! Θεωρεί ότι η τακτική «κρύβω το πρόβλημα όπως – όπως κάτω από το χαλάκι» της δίνει χρόνο για να κάνει… τι άραγε;

 

Να σερβίρει σαν ώριμο φρούτο τον εργολάβο – «σωτήρα» στην αποκομιδή;

Ή έχει κάποιο άλλο σχέδιο; Κι αν ναι, γιατί δεν το κοινοποιεί;

Θεωρούμε ότι η υποχρηματοδότηση, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η με μαθηματική ακρίβεια πορεία προς την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά θα αποβεί και σε βάρος τους, σε βάρος όλων μας.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργολάβοι, που ενδιαφέρονται μόνο για το μέγιστο δυνατό κέρδος προσφέροντας τις λιγότερες δυνατές υπηρεσίες, κάτι που θα επιβαρύνει τις τσέπες μας χωρίς αντίκρισμα.

Ως εργαζόμενοι στην αποκομιδή αλλά και ως κάτοικοι του Δήμου, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να έχουμε μια πόλη καθαρή για εμάς, τις οικογένειές μας και όλους τους κατοίκους.

Όμως η συσσωρευμένη κούραση από την εντατικοποίηση και η αδυναμία να αναπληρώσουμε την εργατική μας δύναμη, έχει επιβαρύνει σημαντικά την αποδοτικότητά μας.

Προβαίνουμε σε αυτή την ενέργεια δημοσιοποίησης, επειδή πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει για οτιδήποτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.

Ζητάμε από τους συμπολίτες μας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου με κάλυψη των αναγκών τόσο σε προσωπικό όσο και σε ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), ώστε να εργαζόμαστε με ασφάλεια παρέχοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους.»

 Η απάντηση της Δημάρχου Τίνας Καφατσάκη είναι ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς το «ως το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» κάνει μια γενική ανάλυση για το πως ακριβώς έχει η κατάσταση, ότι δηλαδή πρέπει να γίνουν προσλήψεις, πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση που αφορά στους τομείς, μέτρα για τη μεταφορά των κάδων,

καταλήγοντας ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί και «επειδή εγώ δεν θέλω να υπόσχομαι φύκια για μεταξωτές κορδέλες,  το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι  ο Δήμος θα προσπαθήσει να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους με αυτές τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχουμε πάρει, και θα μεταφέρουμε τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έχουν προσληφθεί για την καθαριότητα»

 

Η μόνη λύση επίσης, κατά τη γνώμη της, η Διοίκηση με την Κεντρική Ένωση ή με την ΠΕΔΑ ή με τις Ενώσεις των Δήμων να διεκδικήσουν «κάποια πράγματα»

Αυτή είναι η αλήθεια, είπε.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης Εξοπλισμού και Πρασίνου  Παναγιώτης Γκρέκας ο οποίος φαίνεται από τις  πολλές αρμοδιότητες που η Διοίκηση του έχει αναθέσει, έχει  πολλά προβλήματα να διαχειριστεί .

Διαπιστώνει και ο ίδιος ότι: «Το φλέγον ζήτημα είναι η αποκομιδή των κάδων και η ενίσχυση με ικανό αριθμό εργαζομένων. Η υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί μ’ ένα συγκεκριμένο ωράριο, μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη είναι η παραλαβή των σκουπιδιών.

Να φέρω ένα παράδειγμα για να δείτε το μέγεθος της καθημερινότητας των εργαζομένων οι οποίοι μέσα σε μια βδομάδα συγκέντρωσαν  336 τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 106 τόνοι ήταν μιας ημέρας. Έχουμε τεράστια παραγωγή σκουπιδιών στην πόλη μας. Το 60% της παραγωγής σκουπιδιών γίνεται Παρασκευή,  Σάββατο, Κυριακή. Την ίδια εβδομάδα είχαμε 67 τόνους στην ανακύκλωση, και είχαμε 9 τομείς στα σκουπίδια, 4 τομείς στην ανακύκλωση, συν τα ογκώδη που είναι τουλάχιστον 18 τόνοι την εβδομάδα. Απ’ όλα αυτά βλέπει κανείς τι παραγωγή σκουπιδιών έχουμε και τι όγκο δουλειάς έχουν οι εργαζόμενοι.

Σαφώς υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση του προσωπικού και πρέπει να τα συζητήσουμε με τα παιδιά που δουλεύουν στην αποκομιδή των κάδων για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα».

Οι εργαζόμενοι αφού άκουσαν τις τοποθετήσεις και των επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι αναγνωρίζουν και αυτοί το πρόβλημα, έφυγαν με την αίσθηση ότι δεν γίνεται τίποτα και ότι η ουσία είναι «μια από τα ίδια»!!!!

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου