Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Δήμου Ζωγράφου για το 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2024

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Δήμου Ζωγράφου για το 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2024

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγαπώ Ζωγράφου» Κωστής Παπαναστασόπουλος  έθεσε την εξης ερώτηση που αφορά τους Παιδικούς σταθμούς:

«Ποιες παρεμβάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στους παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για να παρέχουμε ως Δήμος ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και το προσωπικό».

Η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη  απαντά:

Προτεραιότητα για τους Παιδικούς Σταθμούς ήταν τα πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας. Το 2017 τροποποιήθηκε ο νόμος για την ίδρυση των παιδικών σταθμών. Προστέθηκαν νέες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των νέων που θα κτιστούν  και οι παλαιοί υφιστάμενοι πήραν μια 3ετή προθεσμία για να αποκτήσουν τα πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας τα οποία έπρεπε να είναι πιστοποιημένα  από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή η υπόθεση για όλους τους Δήμους συνολικά, πήρε έξι παρατάσεις από το 2020 μέχρι και το 2023. Την όλη υπόθεση ανέλαβε και διεκπεραίωσε ο εργολάβος του Δήμου κ. Εισαγγελέας και έτσι έχουν το πιστοποιητικό πυροπροστασίας  ο 1ος βρεφονηπιακός σταθμός στην Αρβηλών 15, ο 1ος βρεφονηπιακός σταθμός στη βίλα Νίνου και περιμένουμε τα πιστοποιητικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τους υπόλοιπους σταθμούς. Στα πλαίσια του διαγωνισμού όλες αυτές οι ενέργειες στοίχισαν 10.850 ευρώ. Είναι ένα μέρος των απολογιστικών δαπανών της μεγάλης εργολαβίας.

Οι υπόλοιπες ενέργειες που χρειάζονται για τους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς, θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε στη δύσκολη θέση γιατί πρέπει να κάνουμε επιλογή εργασιών επειδή όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με το κλείσιμο των σταθμών, τη μεγαλύτερη δε καθυστέρηση παρουσιάζει ο νεότερος παιδικός  σταθμός Αλκαίου και Κρατερού γιατί δεν είχαν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες για να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι υποδομές που χρειάζονται για να πάρει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, οι υπόλοιποι είναι σε ποιο προχωρημένο στάδιο.

Για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, ήδη άνοιξε αυτό της Πλατείας Κύπρου, προσέρχεται και το προσωπικό που προσελήφθη μετά την προκήρυξη που κάναμε, θα κάνουμε έναν έλεγχο για τι ελλείψεις υπάρχουν στο ΓΔΑΠ  γιατί έχει πολύ καιρό να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε και τα άτομα με voucher που φέτος ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα για τα ΓΔΑΠ-ΑΜΕΑ και ως ενταγμένη σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε και να πάρουμε ένα μέρος των δαπανών που θα γίνουν για τη λειτουργία του ΓΔΑΠ-ΑΜΕΑ.

Για τα υπόλοιπα ΓΔΑΠ που δεν έχει γίνει καμία επισκευή  θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και αυτά ομαλά.

Το αυτοκίνητο για το ΓΔΑΠ-ΑΜΕΑ επειδή δεν ξέρουμε ακριβώς τις αναπηρίες, γιατί τώρα ξεκινούν τα voucher των ατόμων που θα προσέλθουν, κάναμε μια έρευνα αγοράς και διαπιστώσαμε ότι ένα καινούργιο πουλμανάκι 12 θέσεων για να μεταφέρει άτομα με αναπηρία στοιχίζει 120.000 ευρω και θέλει περίπου 5 μήνες για να επισκευαστεί.

Είχαμε αγοράσει το 2018 δύο λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας και ένα πουλμανάκι το οποίο έχει προδιαγραφές για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και μπορεί να ενταχθεί στο ΓΔΑΠ-ΜΕΑ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία Δημιουργίας» Αλέξανδρος Γκούμας  έθεσε την παρακάτω ερώτηση  σχετικά με το πράσινο της πόλης:

«Τι μέριμνα έχει ληφθεί για το πότισμα του πρασίνου της πόλης μας, πότε έχει βγει τελευταία φορά η υδροφόρα του Δήμου ώστε να βοηθήσει επικουρικά το πότισμα και αν έστω την ύστατη ώρα υπάρχει στο πλάνο σας η πρόθεση να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός,  αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των περιόδων ξηρασίας προκειμένου να βοηθήσουμε το πράσινο να αναζωογονηθεί και να διατηρηθεί»

Την απάντηση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,  Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης Εξοπλισμού και Πρασίνου  Παναγιώτης Γκρέκας λέγοντας ότι «φέτος η περίοδος ξεκίνησε μ’ ένα «σοκ» απέναντι στο πάρκο στο Γουδί.

Το πότισμα γίνεται είτε αυτόματα είτε με βυτιοφόρο και όσον αφορά τα δύο πάρκα που έχουν γκαζόν αντιμετωπίσαμε έγκαιρα το πρόβλημα ιδιαίτερα στο πάρκο, δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στο γκαζόν της νησίδας Γεωργ. Παπανδρέου γιατί τόσο το αυτόματο πότισμα δεν είχε τη δυνατότητα, όσο και το ότι δεν τροφοδοτείτο με νερό ο χώρος  εξαιτίας μιας βλάβης που είχε το δίκτυο της γεώτρησης από τα έργα που γίνονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Όσον αφορά το πότισμα με το βυτιοφόρο  που κυρίως αυτό ποτίζει τις πρασιές και τα θαμνώδη, είχαμε τεράστιο πρόβλημα όλο το καλοκαίρι.

Δυο οδηγοί που ήταν στην πρωινή βάρδια έλειπαν, ο ένας τρεις μήνες νομίζω και ο άλλος ένα μήνα με άδεια και οι οποίοι επέστρεψαν,  και γι’ αυτό δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε καθημερινά υδροφόρα στο δρόμο, βέβαια τόσο η νησίδα της Ούλωφ Πάλμε, όσο και ένα μεγάλο μέρος της νησίδας της Παπάγου, ιδιαίτερα από το φανάρι της Γαρδένιας μέχρι επάνω δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με το αυτόματο πότισμα. Στο κάτω μέρος της νησίδας αυτής υπήρχαν προβλήματα λόγω παλαιότητας του δικτύου.

Όλα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα το να έχει η υπηρεσία επαρκές προσωπικό για να στηρίξει αυτή τη λειτουργία παρ’ ότι έχουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Το πότισμα στο γκαζόν είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον πολύ πιο έντονα ιδιαίτερα μετά την ανακατασκευή που θα γίνει στο πάρκο στο Γουδί, τόσο εκεί όσο και στην Παπανδρέου.

Από τον Οκτώβρη θα έχουμε τις νέες προμήθειες από τη σύμβαση που έχουμε για τις νέες φυτεύσεις και θα φροντίσουμε να γίνουν μέχρι της 10 Μαρτίου.

Οι φυτεύσεις σε θαμνώδη που έγιναν στην Παπανδρέου εκ των πραγμάτων ήταν καταδικασμένες να χαθούν, γιατί έγιναν Μάιο-Ιούνιο και όπως λένε και οι γεωπόνοι,  ότι φυτεύεται μετά το Μάιο ξεραίνεται.

Το βυτίο έχει ένα νόημα να ποτίζει τα θαμνώδη, τα χαμηλά, και τα δενδρώδη μέχρι της 15-20 Ιουλίου, υποστηρικτικά.

Εκκρεμεί η ανανέωση του εξοπλισμού, όπως τα λάστιχα και φυσικά η ανανέωση ολοκλήρου του δικτύου του αυτόματου ποτίσματος.

Γεγονός είναι ότι το πράσινο υπέφερε πολύ στα «μπράτσα» της πόλης, δηλαδή αν πάει κανείς στη Ρόδων ή στη Γαλήνης που είναι τα πιο χαμηλά σημεία της πόλης θα δει άλλη πρασινάδα, απ’ ότι θα δει ψηλά στην Αβύδου ή στην Κολοκοτρώνη ή στην Ηρώων Πολυτεχνείου γιατί είναι σε ύψωμα.

Όλα αυτά τα έχουμε υπόψη στο σχεδιασμό που θα κάνουμε, και δεν έχει καμία αξία η φύτευση αν δεν μπορείς να την υποστηρίξεις που πρέπει να γίνει από 15 Οκτώβρη έως το Μάη.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου