Ο Μετροπόντικας πέρασε από Γουδί. Επόμενος σταθμός Ζωγράφου

Ο Μετροπόντικας πέρασε από Γουδί. Επόμενος σταθμός Ζωγράφου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μετροποντικας “Αθηνά” πέρασε χωρίς τυμπανοκρουσίες από το σημείο που θα κατασκευαστεί ο μελλοντικά τερματικός σταθμός ΓΟΥΔΙ και πλέον κατευθύνεται προς τον επόμενο σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Το ΤΒΜ καθημερινά διανοίγει 13-15 μέτρα και με την ταχύτητα αυτή υπολογίζεται ότι θα περάσει και από τον σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ προς τα τέλη Φθινοπώρου. Στόχος είναι στα τέλη του 2025, αρχές του 2026 να έχει φτάσει μέχρι το σημείο στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ από όπου και θα εξέλθει.

Παράλληλα ο δεύτερος μετροπόντικας “Νίκη” στο φρέαρ ΒΕΙΚΟΥ, προετοιμάζεται για να ξεκινήσει την διάνοιξη καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του. Στόχος είναι το μηχάνημα να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και να ολοκληρώσει την πορεία του μέχρι τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Μετρό, μέχρι τα μέσα του 2026.

Το έργο για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας με προϋπολογισμό που αγγίζει με τον ΦΠΑ τα 1,8 δισ. ευρώ. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την πρωτεύουσα και την μάχη ενάντια στο κυκλοφοριακό.

Παραλαμβάνει σταθμούς η AVAX

Εξελίξεις όμως έχουμε και στο πεδίο κατασκευής των σταθμών. Μέχρι και πρόσφατα το σχήμα AVAX – GHELLA – ALSTOM είχε παραλάβει 5 σταθμούς από την ΕΡΕΤΒΟ που εκτελεί τις πρόδρομες εργασίες. Το τελευταίο διάστημα με ένα μπαράζ, ο βασικός εργολάβος παρέλαβε ακόμα πέντε σταθμούς και πλέον μπορεί να εκτελεί εργασίες σε 10 από τους 15 σταθμούς της γραμμής.

Πιο συγκεκριμένα πλέον έχει παραλάβει τους σταθμούς ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΙΛΙΣΙΑ. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα δούμε να εξελίσσονται οι εργασίες εκσκαφής και διάνοιξης των χώρων για την κατασκευή των σταθμών της γραμμής 4.

Οι 5 σταθμοί που ακόμα δεν έχουν παραληφθεί από το σχήμα με leader την AVAX, είναι οι: ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔI. Πρακτικά αν εξαιρέσουμε τον σταθμό στα Εξάρχεια, όλοι οι σταθμοί στη δυτική πλευρά και μέχρι το Κολωνάκι είναι πλέον διαθέσιμοι ως εργοτάξια για να υλοποιηθεί η κατασκευή.

Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα θα παραδοθούν και οι άλλοι 4 σταθμοί με εξαίρεση τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΜΟ που μένει να λυθεί το θέμα του σταθμού.

Μια διαφορετική γραμμή

Η νέα γραμμή 4 θα είναι μια διαφορετική γραμμή από αυτή που έχουν συνηθίσει οι Αθηναίοι. Σε αυτήν, θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα είναι μια γραμμή από το μέλλον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 15 σταθμοί θα είναι πλευρικοί, όπως άλλωστε είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών Μετρό της Αθήνας και στις 3 γραμμές.

Οι σταθμοί της γραμμής 4 θα διαθέτουν στις αποβάθρες θύρες ασφαλείας οι οποίες θα ανοίγουν ταυτόχρονα με την έλευση του συρμού. Αυτή την τεχνολογία στη χώρα μας θα την γνωρίσουμε με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης τους προσεχείς μήνες.

Στον σχεδιασμό της γραμμής 4 η Ελληνικό Μετρό, προέβλεψε την κίνηση συρμών αυτόματων που θα κινούνται μέσω του Κέντρου Ελέγχου της γραμμής. Οι αποβάθρες και οι συρμοί θα είναι μικρότεροι σε μήκος από τις γραμμές 2 και 3. Θα έχουν μήκος 90 μέτρα και την δυνατότητα να εκτελούν δρομολόγια ανά 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή πολύ συχνότερα από όσο έχει σχεδιαστεί για τις άλλες γραμμές Μετρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι 20 συρμοί που θα προμηθευτεί η Ελληνικό Μετρό, θα κινούνται αποκλειστικά στην γραμμή 4, καθώς είναι διαφορετικής τεχνολογίας από αυτούς που κινούνται σήμερα οι Αθηναίοι. Η γραμμή θα έχει πορτοκαλί χρώμα και σε αυτή την πρώτη φάση θα συνδέεται στον σταθμό ΑΚΑΔΗΜΙΑ με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2 και στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν καθυστερήσεις όπως σχεδόν σε όλα τα έργα μετρό της Αθήνας. Ο επίσημος χρόνος ολοκλήρωσης της βασικής εργολαβίας είναι για τον 12ο του 2029, αλλά πλησιάζοντας προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα διαπιστωθεί ποιος θα είναι ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί για να τεθεί αυτή η νέα γραμμή σε λειτουργία και στην διάθεση του επιβατικού κοινού.

Πηγή: Upodomes.com του Νίκου Καραγιάννη

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου