Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού

Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού

Χάρης Καστανίδης Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης  Υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές Χάρης Καστανίδης βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της παράταξης του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να αναδείξει και πάλι τις διαφορές ανάμεσα στις συντηρητικές  και προοδευτικές  πολιτικές που θα ξαναδημιουργήσουν μια κοινωνία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ο αυθεντικός εκπρόσωπος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ως προς τις συνεργασίες με άλλα κόμματα δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας για τους λόγους που εξηγεί παρακάτω:

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο κύριε Καστανίδη. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία;

Θα ήθελα να είμαστε από την αρχή μέχρι το τέλος παρόντες όλοι οι υποψήφιοι στον κοινό αγώνα κύριε Ραυτόπουλε. Αδυνατώ να συμβιβαστώ όμως με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας η Φώφη Γεννήματα.

Σύμφωνα με την εντολή που άφησε καμιά συνθήκη, καμιά ιδιοτροπία προσώπου, κανείς εξωγενής παράγοντας δεν θα διαταράξει την ενότητα του χώρου.

Οι διαδικασίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή και όλα θα πάνε καλά.

Είσαστε ένας από τους υποψήφιους που θα επιδιώξει να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ όπως ακριβώς το ήξεραν οι ψηφοφόροι του. Πόσο εφικτό είναι αυτό και τι θα αλλάξει εάν εκλεγείτε, θα επιστρέψει στη θέση που του αρμόζει είτε ως ΚΙΝΑΛ είτε ως ΠΑΣΟΚ.

Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε και πάλι τις διαφορές ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές και στις προοδευτικές πολιτικές. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης. Οι προοδευτικές ιδέες θα ξαναδημιουργήσουν μια κοινωνία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα μεταμορφώσουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε συμμετοχική δημοκρατία, θα στηρίξουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις στην οικονομία, με κίνητρα για την ανάπτυξή της και με κανόνες για τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Στο συνέδριο, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού, θα ζητήσω την οργανωτική επανίδρυση της παράταξης, στηριγμένη σε πρωτοβουλίες βάσης και σε ένα εντελώς νέο και καινοτόμο καταστατικό χάρτη του Κινήματος.

Είναι δυνατόν κύριε Καστανίδη να πραγματοποιηθεί  συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων  ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με άλλο κόμμα;  Και πως είναι εφικτή η αυτονομία του Κινήματος όπως ακούγεται.

Συμφωνείτε με κάποια από τις δύο θέσεις;

Το καθήκον μου δεν είναι να αναζητώ συμμαχίες, αλλά να βοηθήσω το κόμμα μου να ξαναβρεί τον βηματισμό του κύριε Ραυτόπουλε, την ταυτότητά του και να νικήσει, στο όνομα της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας, στο όνομα της αυτονομίας της πολιτικής, στο όνομα της πλειοψηφίας ενός λαού που δικαιούται πολύ περισσότερα στην τροχιά του μέλλοντος.

Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Δεξιά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι  το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο 2012-2015. Ο δεύτερος, ότι τα δύο κόμματα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους ιδεών και αξιών.

Όσον αφορά την κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σας απαντώ ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί ελλείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών. Υπενθυμίζω τις ακραίες επιθέσεις που καθοδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης χρέους. Τα θέματα συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας,

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εμφανίσει εαυτόν ως εκφραστής του προοδευτικού χώρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλά από τα συνθήματα, τις θέσεις και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Αν εκλεγείτε Πρόεδρος ποια θα είναι η θέση σας και η αντιμετώπισή του;

Έκαστος έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, αρκεί να γνωρίζει τα όρια μεταξύ σοβαρότητας και ελαφρότητας.

Στην πολιτική υπάρχουν ιδέες και κόμματα που είναι οι αυθεντικοί εκπρόσωποί τους. Μπορεί μέσα στο χρόνο, κάποια στιγμή, να εμφανιστούν μιμητές των αυθεντικών εκπροσώπων μιας ιδεολογίας, αλλά πολύ γρήγορα η πλαστότητά τους αποκαλύπτεται από τη δύναμη της αλήθειας.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αναδιατάξει την τακτική του  ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην Κεντροαριστερά, το οποίο σήμερα εκμεταλλεύεται και οικειοποιείται  η Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Το Κίνημα Αλλαγής ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, για να χρησιμοποιήσω όρο της πολιτικής χωροταξίας. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών κομμάτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Θα καταλάβει και πάλι, ως κύρια πολιτική δύναμη, τον χώρο της Κεντροαριστεράς, με την ανάδειξη της νέας ιδεολογικής ταυτότητάς του και της δέσμης των προγραμματικών προτάσεών του.

Όταν ξέσπασε η δεκαετής δημοσιονομική κρίση και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε ως κόμμα πολιτικές επινοημένες από τους δανειστές, βαθύτατα συντηρητικές, πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης. Το μίγμα της πολιτικής που εμπνεύστηκαν οι δανειστές αποδείχτηκε λανθασμένο, όπως αργότερα ομολόγησαν οι ίδιοι. Τη νύφη την πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει σημασία ότι οι δεξιοί δημιουργοί της κρίσης δεν τιμωρήθηκαν, δεν έχει σημασία ότι οι ριζοσπάστες αριστεροί της αντιμνημονιακής «αντίστασης» εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές χωρίς να βραχούν. Σημασία έχει ότι ο κόσμος έχασε από το βλέμμα του εκείνες τις διαχωριστικές γραμμές που έκαναν το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίζει από τους άλλους.

Αυτή τη ζημία πρέπει να διορθώσουμε. Να ξαναμιλήσουμε στους πολίτες στο όνομα των προοδευτικών ιδεών, να σμιλέψουμε την ταυτότητά μας με τις ιδέες ενός σύγχρονου διαφωτισμού που δίνει το πρωτείο στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, όχι στις αχαλίνωτες αγορές, που δίνει το πρωτείο στη Δημοκρατία και όχι στα ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα, που δίνει το πρωτείο στην πολιτική, όχι στα χρηματιστήρια.

 

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου