Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου

Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου

Αίτημα προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Μπότου υπέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου, και ζητούν την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί κατά την άποψή τους, η πρόταση νόμου της κυβέρνησης φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

Προς:-Δήμαρχο κ. Θώδα -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κα Μπότου

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους

«Αίτημα άμεσης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση

Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση νόμου για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι άξονες της πρότασης είναι οι εξής:

– Εκλογή δήμαρχου/περιφερειάρχη με ποσοστό 43%.

– Τα 3/5 των εδρών δίνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στην αντιπολίτευση.

– Τίθεται όριο για την κατανομή των εδρών το 3%.

– Μειώνεται ο αριθμός των εδρών σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με μια κλιμάκωση από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους.

– Επαναφέρεται το κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και μπαίνει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των κοινοτήτων. Στην Αττική καταργούνται οι κοινότητες πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

– Διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.

– Αυξάνονται κατά πολύ τα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα κατά 150% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, κατά 100% για τους υποψήφιους δημάρχους και κατά 60% για τους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο μετατρέποντας δήμους και Περιφέρειες σε μοχλό για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.

Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση».

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

Ζωγράφου 22.2.2021»

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου