Βασίλης ΘΩΔΑΣ Υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου: Η ενότητα πάντα προσδίδει μεγαλύτερη δύναμη

Βασίλης ΘΩΔΑΣ Υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου: Η ενότητα πάντα προσδίδει μεγαλύτερη δύναμη

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης «Ζωγράφου Ώρα για δουλειά Ενωτική Δύναμη για μια ανθρώπινη πόλη» Βασίλης Θώδας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας αποκαλύπτει ότι από τις νευραλγικές θέσεις που έχει υπηρετεί στη Βουλή των Ελλήνων,  μεταφέρει την πολιτική και συνδικαλιστική του εμπειρία  στη διεκδίκηση της Διοίκησης του Δήμου μας, συμπορευόμενος με τις παρατάξεις δύο άξιων ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ικανότητα νέων κυρίως ανθρώπων που, όπως διατείνεται,  θα βγάλουν την πόλη από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αναφερόμενος στη σημερινή Διοίκηση της κ. Καφατσάκη της προσάπτει αδιαφορία, ανικανότητα, χωρίς σχέδιο-προγραμματισμό και εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές είναι «μάχη για την πόλη» πέρα και πάνω από τα κόμματα.

Δηλώνει δε κατηγορηματικά ότι «αν κάποιοι χρησιμοποιήσουν την απλή αναλογική ως όχημα για εκβιασμούς και δοσοληψίες, τότε θα μας βρούνε σθεναρά απέναντι».

Δεν παραλείπει να στείλει τις ευχές του για Καλό Πάσχα σε όλους τους συνδημότες του.

Ολόκληρη η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Είστε ένας νέος άνθρωπος κύριε Θώδα γνώστης της πολιτικής αλλά και της συνδικαλιστικής εμπειρίας από τη θέση σας ως Διευθυντής αλλά και πρώην Πρόεδρος των εργαζομένων στη Βουλή των Ελλήνων.

Τι βοήθεια θα σας προσφέρουν αυτές οι εμπειρίες στη διεκδίκηση της Δημαρχίας Ζωγράφου;

Είχα την τύχη αλλά και την ευκαιρία να εργαστώ σε νευραλγικές θέσεις στη Βουλή των Ελλήνων κύριε Ραυτόπουλε όπου έπρεπε να συγκεράσω διαφορετικές απόψεις, να χειριστώ δύσκολες υποθέσεις και να έρθω σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους. Ήταν και είναι λοιπόν η Βουλή για μένα, ένα σημαντικό σχολείο που με έχει βοηθήσει να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες και μου έχει δώσει την τεχνογνωσία να διαχειρίζομαι με επιτυχία, δύσκολες καταστάσεις. Η συνεννόηση μεταξύ διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης ανθρώπων, η επίτευξη σύγκλησης απόψεων, η δημιουργία συναινετικών διαδικασιών, η έντιμη τήρηση των συμφωνηθέντων και η αξιοπρεπής παράσταση απέναντι στην κάθε εξουσία είναι σπάνιo απόκτημα. Όλα αυτά τα βιώματα τα έχω μεταφέρει τώρα στη διεκδίκηση της Δημαρχίας Ζωγράφου, προκειμένου μαζί με τους συνεργάτες μου και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, να δουλέψουμε ενωμένοι σας γροθιά και κυρίως αποτελεσματικά. Πάνω απ’ όλα όμως, η εργασία στη Βουλή, μου έχει δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να γνωρίζω τις αδυναμίες αλλά και τα πλεονεκτήματα του δημόσιου τομέα και να γνωρίζω άριστα τον τρόπο, ώστε να μπορώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο Δήμος.

Η σύμπραξη με τις δύο παρατάξεις «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» του Θόδωρου Μετικαρίδη  η «Ανθρώπινη Πόλη» της Αναστασίας Μπότου πιστεύεται ότι σας δίνει μεγαλύτερη δυναμική για καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα χρησιμοποιήσετε και σε ποιο ποσοστό στελέχη της παλιάς κραταιάς κατάστασης ή θέλετε να απεμπλακείτε σ’ ένα βαθμό;

Καταρχάς η συμπόρευση με τις παρατάξεις δύο άξιων ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στου Ζωγράφου, του Θοδωρή Μετικαρίδη και της Αναστασίας Μπότου, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Συμβολικό γιατί αποδείξαμε ότι πάνω από το Εγώ, βάλαμε το Εμείς, αλλά και επειδή, την ίδια στιγμή που άλλοι μιλούν θεωρητικά για διάλογο και συνεννόηση, εμείς το κάναμε πράξη. Αυτή η ένωση, έχει όμως και ουσιαστικό χαρακτήρα, επειδή συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις τριών παρατάξεων σε μία, ενώθηκαν η αγάπη για την πόλη μας, η εμπειρία, η ικανότητα και η διάθεση για δημιουργία. Έτσι, προέκυψε μία μεγάλη ομάδα που μπορεί να κάνει τους Δημότες αισιόδοξους, ότι το Ζωγράφου θα γίνει μία καλύτερη και ομορφότερη πόλη, μία πόλη που αξίζει να ζεις. Η ενότητα πάντα προσδίδει μεγαλύτερη δύναμη. Εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά στους πολίτες, που έχουν κουραστεί από την πολυδιάσπαση.

Όσον αφορά στα στελέχη, εμείς δεν βάζουμε ταμπέλες σε παλιούς και νέους. Εμείς θέλουμε ικανούς ανθρώπους κοντά μας ώστε να συνδυάσουμε την εμπειρία με την ικανότητα και τη φρεσκάδα, για να βγάλουμε την πόλη μας από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν ρίξετε μία ματιά στο ψηφοδέλτιο μας, θα βρείτε ανθρώπους της εργασίας, επιτυχημένους επαγγελματίες, ικανά στελέχη και κυρίως ανθρώπους νέους που αγαπούν τον τόπο τους. Αυτό για μας μετράει πάνω απ’ όλα. Θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτεροι για την κάθε περίπτωση και την κάθε περίσταση. Είτε είναι παλιοί είτε νέοι.

Η εφημερίδα «Δημοτική Ανατροπή» κύριε Θώδα χαρακτηρίζει τη παράταξη Ζωγράφου Μπροστά, ως «μετέωρο βήμα». Ενστερνίζεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι κύριε Ραυτόπουλε ασκούν ένα λειτούργημα που είναι καθοριστικό για τη δημοκρατία και δεν θα κρίνω τη δουλειά τους ούτε τα σχόλια τους. Κρίνονται από τους πολίτες και από τους θιγόμενους, οι οποίοι αν θεωρούν ότι συκοφαντούνται μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Εμένα, όμως, θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ με τον συνδυασμό μας «Ζωγράφου Ώρα για Δουλειά, ενωτική δύναμη για μια ανθρώπινη πόλη» και τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει και μπορεί να διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα έντυπα μας, με τις οποίες πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε την πόλη μας και θα την κάνουμε καλύτερη. Και τεχνογνωσία έχουμε και όρεξη για δουλειά.

Πως κρίνεται τη σημερινή Διοίκηση της Τίνας Καφατσάκη, τι νομίζετε ότι δεν έκανε ενώ θα μπορούσε να  είχε κάνει στα πέντε χρόνια της θητεία της.

Ειλικρινά δεν προλαβαίνω να την κρίνω εγώ, καθώς την κρίνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, την απουσία της δημοτικής αρχής, την αδιαφορία της για τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας, την ανικανότητα της να διαχειριστεί ακόμα και εύκολες υποθέσεις προς όφελος του δημότη.

Η διοίκηση Καφατσάκη δεν υλοποίησε καμία από τις εξαγγελίες της. Δεν άσκησε χρηστή διοίκηση, δεν είχε σχέδιο και προγραμματισμό. Ήταν μια βαθιά συντηρητική παρουσία στη διοίκηση και στα έργα. Οι προτιμήσεις της στις απ’ ευθείας αναθέσεις και στις κατασχέσεις της περιουσίας «αδυνάτων» συμπολιτών μας για μικροποσά της στέρησε το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Έχετε δει άραγε άλλο Δήμο στο Λεκανοπέδιο τόσο βρώμικο και κακοφωτισμένο; Έχει λυθεί κάποιο από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα τελευταία πέντε χρόνια; Έχει περιοριστεί η κίνηση στους δρόμους, έχουν βρεθεί νέες θέσεις στάθμευσης, έχει γίνει πιο ασφαλής η ζωή του πολίτη;  Έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του δήμου μας στη δίχρονη προσχολική αγωγή; Έχει εξασφαλίσει θέσεις για όλα τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς της πόλης; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι. Και μην πάτε μακριά, ούτε χρειάζεται να ψάξετε λεπτομερώς. Ρίξτε μία ματιά στην κεντρική μας πλατεία, την πλατεία Αλεξανδρή. Έχετε συναντήσει κάπου αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα, την κεντρική πλατεία μίας πόλης, να είναι τόσο εγκαταλελειμμένη, τόσο υποφωτισμένη, τόσο ανεκμετάλλευτη όσο η δική μας πλατεία; Και θα καταλήξω με μία ερώτηση που ζητώ να υποβάλλετε στους Ζωγραφιώτες. Πόσες φορές συνάντησαν στην καθημερινή τους ζωή, τη Δήμαρχο του Ζωγράφου όλα αυτά τα χρόνια που ασκούσε διοίκηση; Την είδαν ποτέ έξω, μαζί τους, να ακούει προτάσεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα; Τη συνάντησαν ποτέ και κατέθεσαν τη γνώμη τους για ένα θέμα; Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την κυρία Καφατσάκη.

Εκτιμάται ότι οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη πόλη μας; Είναι η μάχη του Ζωγράφου, μια μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ;

Η μάχη αυτή, κύριε Ραυτόπουλε, είναι μάχη για πόλη μας και τις γειτονιές της. Στη γενικότερη κατάρρευση των υποψηφίων Δημάρχων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, το να αναγάγουν οι γραφειοκράτες της Κουμουνδούρου, την πόλη μας ως μητέρα όλων των μαχών και τη Διοίκηση Καφατσάκη ως προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στρατηγικό τους λάθος. Γνωρίζω ότι έχει παρελάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο του  ΣΥΡΙΖΑ από την πόλη μας. Γνωρίζω για τις κομματικές συσκέψεις και την επικοινωνιακή στήριξη. Με αφήνουν παγερά αδιάφορο γιατί με βρίσκουν πολύ μακριά σε σχέση με τη δικιά μου φιλοσοφία.

Ο καθένας μας έχει τις πολιτικές του καταβολές. Όποιος λέει το αντίθετο, φορώντας τον μανδύα του πολιτικά «ανεξάρτητου» είναι απλά υποκριτής. Την παράταξη μας στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το Πράσινο κίνημα. Ελπίζουμε ότι σε μερικές ημέρες θα υπάρξουν και νέοι συλλογικοί φορείς που θα στηρίξουν τη προσπάθεια μας.

Αλλά εδώ μιλάμε για την πόλη μας και τα χρόνια προβλήματά της. Και αυτάείναι πέρα και πάνω από τα κόμματα.

Η μάχη για τη πόλη μας δεν θα δοθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μια μάχη όπου άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, δημιουργικοί, τεχνοκράτες και νοικοκυραίοι θα βρεθούν απέναντί σε μια Διοίκηση με αυταπάτες και ιδεολογήματα, μια Διοίκηση κοντόφθαλμή και ανίκανη.

Η απλή αναλογική που θα ισχύσει βοηθά ή όχι στη διοίκηση ενός Δήμου. Οι συγκλήσεις που θα ζητηθούν θα είναι υπέρ ή θα φρενάρουν τη λειτουργία στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων;

Ομολογώ ότι είμαι προβληματισμένος με το νέο νόμο, παρότι είμαι άνθρωπος που συμφωνεί με τις συνεργασίες και το διάλογο, καθώς έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Αν στο πλαίσιο της αγάπη μας για το Δήμο, με ανοιχτό μυαλό και χωρίς εμμονές, λειτουργήσουμε για το καλό του Ζωγράφου, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικές οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι θέμα ανθρώπων που έχουν αρχές και υπηρετούν αξίες. Σπουδαίο ρόλο παίζουν η ευθυκρισία, η ανιδιοτέλεια, η ευθύτητα, η πίστη στα πραττόμενα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ικανοί για αυτές τις εποικοδομητικές συγκλήσεις. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά, ότι αν κάποιοι χρησιμοποιήσουν την απλή αναλογική ως όχημα για εκβιασμούς και δοσοληψίες, τότε θα μας βρούνε σθεναρά απέναντι. Εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν πρόκειται να ενδώσουμε.

Πως θα θέλατε κύριε Θώδα να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη

Με μια ευχή κύριε Ραυτόπουλε για όλους τους συνδημότες μας και όχι μόνο, τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα να τις  γιορτάσουμε όλοι με αδελφοσύνη και η θυσία του Θεανθρώπου να μας οδηγήσει σε σκέψεις και πράξεις για ένα καλύτερο αύριο.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου