Η βίλα Ζωγράφου πάλι στο προσκήνιο

Η βίλα Ζωγράφου πάλι στο προσκήνιο

Μήνες τώρα συζητιόταν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι φήμες φέρουν την οικογένεια Ζωγράφου, που δεν μας έχει ξεχάσει, κάτι να  ετοιμάζει και μάλλον ότι θα δωρίσει το υπόλοιπο 50% του κτήματος που εκκρεμεί, αυτή τη φορά χωρίς όρους.

Και να που οι φήμες επαληθεύονται αφού στις 5 Ιουλίου 2018 συγκαλείται δημοτικό συμβούλιο με τρία θέματα συζήτησης τα οποία αφορούν την αποδοχή ή όχι της δωρεάς του 50% του οικοπέδου της Βίλας Ζωγράφου (4,5 στρέμματα περίπου) ιδιοκτησίας κληρονόμων οικογένειας Ιωάννη Ζωγράφου.

Για να μην ξεχνάμε η οικογένεια Ζωγράφου τον Φεβρουάριο του 2012  είχε αποφάσισε να δωρίσει στο Δήμο Ζωγράφου το υπόλοιπο 50% της ιδιοκτησίας  της με την προϋπόθεση ο Δήμος «να σταματήσει κάθε νόμιμη διεκδίκηση».

Ο τότε Δήμαρχος Κώστας Καλλίρης προχωρούσε στην υλοποίηση της δωρεάς βήμα-βήμα χωρίς καμία συγκάλυψη που θα μπορούσε να άρει ενδεχόμενες ποινικές ή διοικητικές ευθύνες αν υπήρχαν, γιατί ως γνωστόν υπήρχαν πολλά κενά στο τρόπο αγοράς  που είχε κάνει ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος και με το δάνειο που πήρε των 25.000.000.ευρώ από την Τράπεζα Communal Credit International BanK Ltd.

Τον Ιούνιο του 2013 Κώστας Καλλίρης φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την εισήγησή του η οποία είχε συγκροτηθεί μετά από επιστημονικές εισηγήσεις του Νομικού Γραφείου, για την αποδοχή της δωρεάς του υπολοίπου 50% του κτήματος που πρόσφερε η οικογένεια, διαβεβαιώνοντας ότι «ο χώρος θα διατηρηθεί ως πράσινο και το σχέδιο της Διοίκησης που  προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο  είναι η ενοποίηση των χώρων βίλας «Ζωγράφου», βίλας «Παυλίνας» και βίλας «Νίνου» με τους περιβάλλοντες χώρους τους, σ’ ένα ενιαίο χώρο πολιτισμού, περιπάτου και πρασίνου», και ότι  «δεν προσφέρουμε καμία χείρα βοηθείας σε κανέναν, διότι όλες οι  υπό έλεγχο  ποινικές, διοικητικές  και λοιπές εκκρεμείς υποθέσεις είναι σε εξέλιξη»

Η Δήμαρχος από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε μεταξύ των άλλων  είχε θεωρήσει «ότι η αποδοχή της δωρεάς χωρίς κανένα όρο ή άλλη αίρεση όπως περιγράφηκε στα συμβόλαια που μας έδωσε η διοίκηση του Δήμου στην προηγούμενη συνεδρίαση, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Πράγματι η πρόταση της αποδοχής τότε έγινε δεκτή  με 32 «ναι», 3 «όχι», 3 «αποχές» και πέντε απόντες.

Και ενώ ήταν όλα έτοιμα για την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου δωρεάς στις 13 Ιανουαρίου 2014, η οικογένεια δεν προσήλθε, γιατί με  την από 8-1-2014 νέα επιστολή της  ζητούσε να γίνει ταυτόχρονα με τη δωρεά και η νομιμότητα της αγοραπωλησίας.

Εννοούσε την αγορά που έγινε επί Δημαρχίας Καζάκου για την οποία η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αριθμό 518/2011 οριοθετούσε πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης του στη σύμβαση αγοράς της εκτάσεως του Ο.Τ. 387 και στη σύσταση των οριζοντίων ιδιοκτησιών που υπεγράφη μεταξύ «του Δήμου Ζωγράφου και της οικογένειας Ζωγράφου, γνωμοδότηση αμφισβητούμενη από την οικογένεια και από όσους είχαν εμπλακεί την εποχή εκείνη.

Στις 14 Μαρτίου του 2014 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με το 385 απαλλακτικό βούλευμα του, ομόφωνα απαλλάσσει το πρώην Δήμαρχο Γιάννη Καζάκο από την κατηγορία που του είχε ασκηθεί «για απιστία σχετικά με την υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου περί καταχραστών Δημοσίου κ.λ.π.». σχετικά με την αγορά της βίλας Ζωγράφου, γιατί «αποδείχθηκε αβάσιμη», «δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για τις αξιόποινες πράξεις της απιστίας».

Επίσης στο σκεπτικό  του βουλεύματος αναφέρεται ότι η σύμβαση αγοράς του κτήματος και η σύμβαση του δανείου για την αγορά είναι νόμιμες, όπως νόμιμο και πραγματικό είναι το τίμημα της αγοραπωλησίας. Αναγνωρίζει ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει γίνει αποδοχή της δωρεάς και έχει εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την υπογραφή του συμβολαίου, την οποίαν το Συμβούλιο την εκτιμά ως «τυπική διαδικασία».

Κάναμε αυτή τη μικρή ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησε η αγορά μέρους της βίλας Ζωγράφου και που «σκόνταψε η δωρεά» γιατί υποπτευόμαστε πως πράγματι η οικογένεια αυτή τη φορά θα δωρίσει το υπόλοιπο 50% του οικοπέδου, χωρίς όρους, γιατί ίσως στηρίζεται στο παραπάνω απαλλακτικό βούλευμα το οποίο έχει επεκτατικό αποτέλεσμα και στην οικογένεια.

Φοβόμαστε μήπως η «αγία οικογένεια» όπως την είχε χαρακτηρίσει στο πάλαι ποτέ και ο Νίκος Παπακωνσταντίνου όπως θα θυμούνται οι πιο παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι, απαιτήσει από την κ. Δήμαρχο να της στηθεί και ανδριάντας για τη πράξη της αυτή "που την οδήγησε η αγάπη της για τους δημότες και για το καλό του Δήμου" … όπως ανέφερε στην αρχική επιστολή της και είχαμε επισημάνει  "τις αγαθές προθέσεις της" !!!!! 

Αν είναι δυνατόν!!!!!

Την Πέμπτη λοιπόν 5 Ιουλίου όλα θα ξεκαθαριστούν

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου