Παναγιώτης Χριστιάς: Θέλω να συμβάλω στη πρόοδο του Ζωγράφου

Παναγιώτης Χριστιάς: Θέλω να συμβάλω στη πρόοδο του Ζωγράφου

Ο Παναγιώτης Χριστιάς είναι ένας από όλους εκείνους που έχουν πλούσια εμπειρία και άποψη  για τα δημοτικά αφού για πολλά χρόνια υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και διετέλεσε και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κώστα Καλλίρη.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν συμμετείχε, προχώρησε όμως στη δημιουργία ενός Νέου Δημοτικού Πολιτικού Φορέα με τον διακριτικό τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ».

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν επί σειρά ετών να τους εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και με την πεποίθηση ότι ο αγώνας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο τόπο μας είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία που πρέπει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται,  μετά από δυό χρόνια συνειδητής σιωπής, αλλά πάντα παρών, καταθέτει σε αυτή τη μικρή μας συνέντευξης τι σκέψεις του σε θέματα που του θέσαμε.

Πως κρίνετε κύριε Χριστιά τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στη βίλα Ζωγράφου. Τι προβλέπετε ότι θα πραγματοποιηθεί από δω και πέρα;

Κύριε Ραυτόπουλε διαχρονικό αίτημα όλων των Διοικήσεως του Δήμου ήταν η απόκτηση του χώρου αυτού και η μετατροπή του σε πάρκο και κέντρο πολιτισμού που θα αναβαθμίσει την πόλης μας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στις ζωές και στη περιουσία των Δημοτών.

Στη πορεία όμως αυτή τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Πολιτικές σκοπιμότητες πλήγωσαν αυτή τη πορεία, διασύροντας ανθρώπους που πίστεψαν στην ανάγκη απόκτησης του χώρου, δημιούργησαν εμπλοκές σε βάρος της απόδοσης του πάρκου στους Δημότες, καλλιέργησαν συνθήκες που οδήγησαν τελικά στην καταστολή των ΜΑΤ που είναι πάντα απευκταία στις πολιτισμένες κοινωνίες.

Πολλοί όψιμοι επιχαίροντες και υμνητές της αναγκαιότητας απόκτησης του χώρου, είχαν στο παρελθόν στοιχηθεί ή και κρυφτεί πίσω από δήθεν «συλλογικότητες» και έκαναν το παν για να μπλοκάρουν την όποια προσπάθεια απόδοσης του χώρου στους Δημότες.

Πολλές φορές στο παρελθόν οι «συλλογικότητες» αυτές ίσως και άθελά τους, χρησιμοποιηθήκαν ως εργαλείο στην πολιτική αρένα.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν στο πολιτικό προσωπικό διαχρονικά να κάνει έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο με τη κοινωνία με βάση τα πραγματικά περιστατικά έτσι ώστε να επέλθει κοινωνική συνεννόηση προκειμένου να αποφευχθούν γεγονότα που δεν τιμούν τη πολιτισμική παράδοση του Δήμου μας.

Όμως η ζωή προχωράει και είναι ποιά καιρός οι Δημοτικές παρατάξεις να έρθουν σε συνεννόηση προκειμένου  να καταρτιστεί ένα διαπαραταξιακό πρόγραμμα ενεργειών και δράσεων για την απόδοση του χώρου στους Δημότες, ως χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, αλλά και ελεύθερης έκφρασης ιδεών, ένα πραγματικό πάρκο ειρήνης για το οποίο θα είναι υπερήφανοι όλοι οι Δημότες μας.    

Ποια θα είναι η πορεία σας στα δημοτικά δρώμενα, αλλά  και ποια η προετοιμασία σας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Γεννήθηκα στον Δήμο αυτό και επί σειρά ετών υπηρέτησα ως αιρετός τους Δημότες μας από διάφορες θέσεις με κορυφαία τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φιλοδοξώ να είμαι χρήσιμος στην υπηρεσία του Δημότη και να συμβάλλω στην πρόοδο αυτού του τόπου.

Πιστεύω ότι η πρόοδος ενός τόπου απαιτεί ισχυρή βούληση, πολύ δουλειά, πίστη στην αξιοκρατία και τον ρεαλισμό μακριά από ευκαιριακούς λαϊκισμούς και πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. .

Η πρόοδος απαιτεί τη συνεννόηση πολιτικών δυνάμενων, φορέων και πολιτών και τη συστράτευση σε ένα πρόγραμμα αρχών που θα κληθούν να το υλοποιήσουν άνθρωποι που το πιστεύουν και μπορούν.

Τα Δημοτικά θέματα απαιτούν λύσεις και τεχνοκρατικές απαντήσεις, μακριά από ιδεοληψίες και κάθε είδους κομματικές αγκυλώσεις. Απαιτούν φρέσκιες ιδέες από ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους, χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη επαγγελματίες πολιτικοί, άνθρωποι που έχουν δώσει δείγμα γραφής τόσο για την προσωπική τους συγκρότηση όσο και για την επαγγελματική τους επάρκεια.

Κυρίαρχη σημασία για μένα έχει  η συμμετοχή  των πολιτών στις Διοικητικές αποφάσεις, που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Οι Δημότες πρέπει να γνωρίζουν πού ξοδεύεται το κάθε ευρώ των χρημάτων τους, να υπάρχει πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια παντού.

Κάθε σημαντική αγορά πρέπει να την ακολουθεί η πλήρης αιτιολογία προς το Δημότη τόσο για τη σκοπιμότητά της, όσο και για το κόστος και να αιτιολογείται κάθε απευθείας ανάθεση που σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο σε πολύ έκτακτες περιστάσεις.

Πιστεύω  σε ένα μοντέλο Διοίκησης που να εμπνέει τους εργαζόμενους, να τους κάνει να νιώθουν εμπιστοσύνη και στήριγμα στις προσπάθειές τους, που θα λειτουργεί διάφανα και αξιοκρατικά για όλους, στην υπηρεσία του πολίτη.

Είναι αλήθεια ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η κοινωνία μας το αίτημα για μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση από τον Δημότη για τον Δημότη, παραμένει επίκαιρο.

Αυτό το αίτημα με τους όρους που σας ανέφερα φιλοδοξώ να υπηρετήσω, σε συνεργασία με όσους μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς και οράματα.

Κύριε Χριστιά από καρδιάς σας ευχόμαστε ότι καλύτερο στις μελλοντικές επιδιώξεις σας στη δημοτική σκακιέρα.

Ευχαριστώ κύριε Ραυτόπουλε και να είσαστε σίγουρος ότι πάντα θα αγωνίζομαι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής του τόπου μας. Άλλωστε αυτή είναι η μοναδική μου επιδίωξη.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου