Χωρίς καμία προοπτική ο Προϋπολογισμός του 2017

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης (δημοτικά τέλη κλπ) είναι οι κορυφαίοι πυλώνες μιας δημοτικής αρχής, κάθε χρόνο. 
Όπως σε κάθε Δήμο έτσι και στο Δήμο Ζωγράφου, ο προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει ιδεολογία, θέση και άποψη της διοίκησης σε σχέση με τη συγκυρία ιδιαίτερα σ’ ένα ρευστό πολιτικό χώρο όπως  είναι αυτός που σήμερα ζούμε. 
Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2017 που έφερε για ψήφιση η διοίκηση, προκύπτει από τη μια μεριά ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ποιοτική ζωή των δημοτών είναι φτωχά, αλλά   από την άλλη ότι οι δαπάνες των δημοσίων σχέσεων της Διοίκησης, εκτοξεύονται στο διπλάσιο περίπου από πέρυσι, γιατί όπως προκύπτει από τους πίνακες που κατέθεσε το 2016 το ποσόν που θα διέθετε ήταν 24.000 ευρώ, το 2017 αγγίζει το ποσό των 61.000 ευρώ!!!! 
Κατ’ άλλα είναι υποχρεωτικά ισοσκελισμένος για να γίνει αποδεκτός και ως εκ τούτου είναι καθαρά μνημονιακός. 
Είναι δεμένος στις κυβερνητικές οδηγίες, σε μια κατεύθυνση έξω και πέρα από τα προβλήματα  και τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου.
Η Δήμαρχος όταν ήταν στην αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός ήταν βασισμένος «στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την «Καλλικράτεια» μεταρρύθμιση  με την οποίαν ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο αντιδημοκρατικό μοντέλο. Από αυτή την άποψη ο Δήμος τη στιγμή που έρχονται τα πάνω κάτω θα έπρεπε πραγματικά να έχει ξεσηκωθεί και να απαιτεί άλλες λύσεις διότι πλέον νομίζω είμαστε πολύ κοντά στον «πάτο».
Σήμερα Διοίκηση πλέον, ισχυρίζεται ότι και ο προϋπολογισμός για το 2017, όπως και του 2016  είναι καταρτισμένοι μέσα στα πλαίσια του…ρεαλισμού!!!!!, 
Υποταγμένη στις κυβερνητικές εντολές και χωρίς «αυταπάτες»   συντάσσει το προϋπολογισμό  σύμφωνα με τις εντολές και τις διορθώσεις που προσδιορίζει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Αλλά όπως και να γίνει οι δημότες καταλαβαίνουν τα προφητικά λόγια της Δημάρχου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ότι τώρα  «είμαστε στον πάτο»!!!! 
Ακόμα και ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών Χάρης Σταματάκης ξεχνώντας τις τότε θέσεις της παράταξής του, φέρνει έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και ομολογεί ότι «Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι πιο δύσκολος από τις προηγούμενες χρονιές και κάθε χρόνο πηγαίνουμε και χειρότερα. Η κρίση απέδειξε ότι η στήριξη της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ σε κρατικές επιχορηγήσεις είναι πολύ επιρρεπής με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή οικονομική λειτουργία τους.  Οι παρακρατηθέντες πόροι (αυτοί οι πόροι που ως αντιπολίτευση προέτρεπαν να διεκδικηθούν αγωνιστικά) μειώνονται όλο και περισσότερο. Αδυναμίες υπάρχουν. Οι πολλαπλοί έλεγχοι στην οικονομική διαχείριση όπως ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους Δήμους, οι Οικονομικοί επιθεωρητές κλπ δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ και απορροφούν μεγάλο χρόνο από τις οικονομικές υπηρεσίες. Θεωρώ όμως ότι υλοποιούμε το πρόγραμμα που μας ψήφισε ο κόσμος παρ’ όλες  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και η  κάθε διοίκηση κρίνεται στο τέλος από το έργο της».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά» Παναγιώτης Αγγελόπουλος, στην εισήγησή του μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι 
«Ο προϋπολογισμός χρειάζεται να είναι και διοικητικός,  ρεαλιστικός και να στέλνει κάποια μηνύματα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια το 2017 για τόνωση της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δράσης  των συνδημοτών μας. Δεν υπάρχει εκτενής αναφορά στα συλλογικά οφειλόμενα του δήμου μας, δεν υπάρχει  συνολικό πρόγραμμα εξυπηρέτησης των οφειλών με δεδομένο ότι παρουσιάζεται ένα διαθέσιμο χρηματικό υπόλοιπο 14.000.086 ευρώ. Από αυτό το υπόλοιπο θα μπορούσε να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους μια μείωση των τελών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και μια ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δήμου μας.
«Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο το οποίο θα τηρούμε απαρέγκλιτα για να φτάσουμε το Δήμο εκεί που εσείς έχετε υποσχεθεί στο ζωγραφιώτικο λαό ότι θα το φτάσετε μέχρι το 2019. Δυστυχώς όμως αυτός ο χωρίς όραμα προϋπολογισμός, φέρει μεταφερόμενες «ψιλοαλλαγούλες»  από το παρελθόν που τις αντιγράφουμε και τον φέρνουμε προς ψήφιση.
Λείπει η πολιτική διαφοροποίηση και η ουσιαστική διοίκηση όπως προεκλογικά άλλα και μετεκλογικά υποσχεθήκατε στους δημότες. Κατόπιν αυτών εμείς ως παράταξη «Ζωγράφου Μπροστά» δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε τη σημερινή εισήγηση». 

Η πρώην Αντιδήμαρχος των Οικονομικών  Μαρία Βαρσαμιδάκη από την παράταξη «Πολίτες σε Δράση» σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός ο οποίος έρχεται  με τις ευλογίες του οικονομικού παρατηρητηρίου  και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις  δεν είναι υλοποιήσιμος. 
 «Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι φτωχός.  Είναι και αυτός όπως και οι προηγούμενοι  ενταγμένοι μέσα στο οικονομικό κλίμα που και η σημερινή κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μας επιτάσσει. Η έλλειψη πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζονται. Οι περικοπές των ΚΑΠ έχουν μειωθεί σε ποσοστά άνω των 60%, όπως και  η μείωση της ΣΑΤΑ.
 Διαπιστώνεται για μια ακόμα φορά ότι  οι σημερινοί  αιρετοί είναι απλώς διεκπεραιωτές και δημόσιοι υπάλληλοι της κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Ένας προϋπολογισμός  πρέπει να συντάσσεται με τέτοιο τρόπο που να είναι κοινωνικός, διεκδικητικός και με όραμα, με ανταποδοτικότητα  που άμεσα να έχει ωφέλεια ο Δημότης. Γι’ αυτό προτείναμε και διαφορετικό ποσό μείωσης στα δημοτικά τέλη, γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα που είναι μέρος του προϋπολογισμού τον οποίο σήμερα δεν ψηφίζουμε .
Η άρνηση ψήφου έχει όμως να κάνει με την γενικότερη πολιτική της στέρησης κονδυλίων από την τοπική αυτοδιοίκηση και των ασφυκτικών ελεγκτικών που συνεχίζονται  μέχρι σήμερα».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών – Αγαπώ Ζωγράφου» επικεφαλής του οποίου είναι ο Αντώνης Πέττας είπε ότι: 
«Για το σημερινό προϋπολογισμό, δεν θα σταθώ στους αριθμούς, στην οικονομική κρίση, στις μνημονιακές συμφωνίες, θα σταθώ στην καθημερινότητα του δημότη που ακούει ότι ο δήμος έχει 14.000.000 και διαπιστώνει ότι τα προβλήματα του δεν έχουν λυθεί, μερικά εκ των οποίων είναι  η δημοτική συγκοινωνία που είναι ανύπαρκτη, η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός κ.α. και γι’ αυτό πρέπει κάτι να γίνει για να αλλάξει. Πρέπει ο Δήμος να βρει λύση και μπορεί να τη βρει. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου» Ανδρέας Καραβίδας τον καταγγέλλει «σαν συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς» και καλεί και τους συμβούλους της διοίκησης να καταψηφίσουν αυτό τον προϋπολογισμό.
«Αν δεν δούμε σε πιο πλαίσιο συντάσσεται αυτό ο προϋπολογισμός» είπε «θα μπούμε σε μια κουβέντα με  ευχολόγια. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και έρχεται για πρώτη φορά μετά από έκθεση του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. Αυτό το αναφέρω σαν σημεία των καιρών.
Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικότατος, γιατί είναι βασισμένος σε αυτό το οποίο θέλετε. Ξέρετε πολύ καλά από όποια θέση και αν βρίσκεστε ότι οι προϋπολογισμοί τα τελευταία χρόνια από την εποχή του «Καποδίστρια», συντάσσονται έτσι ώστε να αφαιρεί από τους Δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες με τις  οποίες  συνεπάγονται ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις προσωπικού κλπ.
Παρουσιάζει ο Αντιδήμαρχος στην εισήγησή του, ένα πολιτικό στίγμα, λέγοντας ότι  η μείωση έρχεται από τους παρακρατηθέντες πόρους. Αυτό όμως είναι μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, γιατί πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται στο νόμο του Κράτους για το  πως πρέπει να γίνονται οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς.. 
Υπάρχει μια πλήρη ταύτιση σας στην οικονομική  πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» Θεόδωρος Μετικαρίδης είναι και ο μόνος από την αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι σε γενικές γραμμές η Διοίκηση τα κάνει «όλα καλά» και αυτό το ισχυρίζεται γιατί όπως είπε μεταξύ των άλλων «Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το θεμελιώδες βασικό εργαλείο για να υλοποιηθούν οι οικονομικές, διοικητικές λειτουργίες που αφορούν στη διοίκηση του δήμου και πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δημοτών μας.
Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ως προς τις δαπάνες και τα έξοδα και πράγματι ο προϋπολογισμός που καταθέτει η διοίκηση έτσι ακριβώς είναι, προσανατολισμένος στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.
Λείπουν όμως στοχευμένες παρεμβάσεις κατανομής των δαπανών που θα επέτρεπαν τη μετατόπιση κεφαλαίων προς τις κοινωνικές δομές που θα οδηγούσαν στην ανακούφιση των περισσότερων πληττόμενων συνδημοτών μας από την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία. 
Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται αποκλίσεις και ανοίγματα μεταξύ των προβλεπόμενων εσόδων και δαπανών και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε όσο γίνεται να είμαστε κοντά στα πραγματικά μεγέθη», και γι’ αυτούς τους λόγους εν κατακλείδι δίνει «θετική ψήφο γιατί αναγνωρίζω τις προσπάθειες για νοικοκύρεμα του δήμου μας».

Η επικεφαλής της παράταξης «Ζωγράφου Ανθρώπινη Πόλη» Αναστασία Μπότου μεταξύ των άλλων δηλώνει ότι: «Όχι απλώς δεν υπάρχει όραμα σε αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά δεν αντιμετωπίζεται η καθημερινότητα αποτελεσματικά και δεν υπάρχει καμία προοπτική για να αντιμετωπιστεί. Έχετε πετύχει να απογοητεύσετε τους δημότες. Βλέπω ότι έχουμε μια μείωση των ΚΑΠ από μια Κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι είναι δίπλα στον πολίτη. Επίσης έχουμε μια σταδιακή μείωση στα έσοδα του νεκροταφείου που η λειτουργία του σήμερα είναι αρνητική για το Δήμο. 
Ως προς τα έξοδα γίνεται μια απλή διαχείριση και κάποια πενιχρά έργα που η διοίκηση υποστηρίζει ότι είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, ενώ υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά, όπως αυτό το άνοιγμα της βίλας, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό για το 2017. Πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 10ετίας με προοπτική.
Δεν θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών».

Η επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα στην πόλη»  Ελένη Μπαρμπαλιά στην πρώτη της «παρθενική» εκπροσώπηση της παράταξης της και μετά από μια γενική πολιτική τοποθέτηση που έκανε, κατέληξε μεταξύ των άλλων στο ότι «Η παρούσα δημοτική αρχή του «Μαζί για την πόλη μας» με την αμαχητί  υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων  των συνταξιούχων της περιοχής μας και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.
Το «Κίνημα στην Πόλη» του Ζωγράφου με συνέπεια στις πολιτικές θέσεις του και στους κινηματικούς αγώνες που έχει δώσει με τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισες, θα συνεχίσει να προβάλλει τα προβλήματά που διογκώνονται από τις φορομπηχτικές πολιτικές της κεντρικής και τοπικής εξουσίας και θα υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις των κατοίκων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί είναι ανειλικρινής, παρουσιάζει διόγκωση εσόδων στηριζόμενων στα ανταποδοτικά τέλη, προμηνύοντας  νέα αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας". 

Η εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2017 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δηλαδή από τις ψήφους των παρόντων δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, (απουσίαζαν  οι Στρακαντούνα Βασιλική, Καππής Γιώργος, Αγγελακοπούλου Ειρήνη, Κακουρίδης Κώστας, Χριστοφορίδου Θέκλα και Σούφλας Γιώργος) και από τον  Θεόδωρο Μετικαρίδη, της αντιπολίτευσης.
Καταψηφίστηκε από τη λοιπή αντιπολίτευση.
Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος και των Δημοτικών τελών, που είχαν προηγηθεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία εγκρίθηκαν και αυτά μόνον με τις ψήφους της Διοίκησης.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου