Κοινή δήλωση πολιτικών αρχηγών: Λύση με τέσσερις βασικούς άξονες

Κοινή δήλωση πολιτικών αρχηγών: Λύση με τέσσερις βασικούς άξονες

Με μια κοινή δήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως κοινό πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο διήρκεσε από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Σημειώνεται πως την κοινή δήλωση υπέγραψαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκτός του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως «κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης που θα διασφαλίζει: α) Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, β) αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, γ) ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, δ) δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  

Οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί – με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης – κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
Κοινή Ανακοίνωση
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
•    Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
•    Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
•    Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
•    Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: tvxs.gr

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου