Οι Energa Hellaw Power επιστρέφουν στο Δήμο «χαράτσι» 145.000 ευρώ

Οι Energa Hellaw Power επιστρέφουν στο Δήμο «χαράτσι» 145.000 ευρώ

Οι Energa-Hellaw Power επιστρέφουν παρακρατηθέντα ποσά στο Δημόσιο και στους Δήμους.
Ανάμεσα στους Δήμους  που διεκδικούν μέρος από την απόδοση των δημοτικών τελών από τις εταιρείες Energa – Hellas Power είναι και ο Δήμος Ζωγράφου.
Ο Δήμος μας διεκδικεί περίπου 145.000 ευρώ, διότι ως γνωστόν, λόγω της οικονομικής κρίσης  κάποιοι από τους δημότες μας ήταν πελάτες των παραπάνω εταιρειών, αλλά οι εταιρείες που εισέπρατταν κανονικά τα ποσά τα οποία χρέωναν για την παροχή ρεύματος προς τους καταναλωτές, δεν είχαν αποδώσει τα δημοτικά τέλη καίτοι όφειλαν να τα αποδώσουν εκ του νόμου.
19 κατηγορούμενοι των παραπάνω εταιρειών η δίκη των οποίων διεκόπη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος,  με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με άλλα λόγια  δεν απέδιδαν τον ειδικό φόρο (χαράτσι) στο Δημόσιο και στους Δήμους, έχουν υποβάλει  μέσω των συνηγόρων τους δύο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών για επιστροφή των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσους επιστρέψουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.
Δηλώνουν ότι επιστρέφουν 103 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 29 εκατομμύρια διατίθενται στους Δήμους. Τα χρήματα που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012. 
Το θέμα αυτό όταν προέκυψε περίπου πριν δύο χρόνια, η Οικονομική και Νομική υπηρεσία του Δήμου είχε κάνει μια σειρά ενεργειών (δέσμευση ΑΦΜ, κατάσχεση στην Τράπεζα Πειραιώς, ασφαλιστικά μέτρα) αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να εισπράξει το ανάλογο ποσόν. 
Η σημερινή Δημοτική Αρχή έφερε έκτακτο θέμα στην οικονομική επιτροπή για διεκδίκηση του εν λόγω ποσού δικαστικά, αλλά πρότεινε την διεκπεραίωση της υπόθεσης να την αναλάβει άλλος δικηγόρος , παρακάμπτοντας τους δικηγόρους του Δήμου.
Δηλαδή αγνοεί τους δικηγόρους του Δήμου και μοιράζει τις εκκρεμείς ή μη υποθέσεις σε διάφορους νομικούς, όπως επεχείρησε και σε αυτή την υπόθεση να χρησιμοποιήσει άλλον δικηγόρο, για τον οποίον βέβαια δεν συμφώνησε η οικονομική επιτροπή και καταψήφισε την πρόταση, μεταξύ των διαφωνούντων μελών ήταν και μέλος της παράταξης της Διοίκησης.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου