Απολογισμός για τις 3 "λαϊκές συνελεύσεις"

Απολογισμός για τις 3 "λαϊκές συνελεύσεις"

Από ZOGRAFOU BLOGING

Παρακολουθήσαμε τις συνελεύσεις που οργάνωσε η δημοτική αρχή στις 3 γειτονιές του δήμου μας, μεταφέρουμε το κλίμα και φυσικά κάνουμε την δική μας αποτίμηση.

Αναμφίβολα η πρωτοβουλία που πήρε η νέα δημοτική αρχή για διαβούλευση με τους κατοίκους της πόλης μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Συνέλευση δε την λες βέβαια. Συνέλευση ήταν οι δύο διαδικασίες που έκανε ο Καλλίρης για παράδειγμα για την παιδική χαρά στο άλσος Ιλισίων και την ανάπλαση του πάρκου μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ούλωφ Πάλμε. Κάτι ποιοτικά διαφορετικό από αυτό που οργάνωσε η Καφατσάκη.

Από τις άδειες αίθουσες είναι προφανές πως η δημοτική αρχή δεν έδωσε τα ρέστα της για την επιτυχία των συναντήσεων αυτών. Ούτε πανό στους δρόμους, ούτε έστω θυροκολλήσεις στις πολυκατοικίες ή κεντρικά σημεία. Όποιος διαβάζει τα sites ή είναι σε καμιά mailing list έχει καλώς. Σε αντίθεση με τα προεκλογικά φυλλάδια ορισμένων υποψηφίων που έφτασαν στην πόρτα μας όλων μας.

Από την άλλη μεριά είναι εμφανείς η διάθεση ιδιώτευσης και αποχής από τα κοινά της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής μας και όχι μόνο. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τόσο τι προσπάθεια κατέβαλε η δημοτική αρχή για να σπάσει αυτό το κλίμα αλλά πως θα κινηθεί στη συνέχεια. Ο κόσμος που θα παραβρίσκεται, θα αισθάνεται ότι έχει νόημα η συμμετοχή του;

Με μεγάλη σχετικά η συμμετοχή στα Ιλίσια, μέτρια στο Γουδί, ελάχιστη στου Ζωγράφου, Η σύνθεση του ακροατηρίου 50% δημότες εκτός πολιτικών διαδικασιών που ήρθαν να βάλουν τα ζητήματα που τους απασχολούν 50% οι πολίτες που ασχολούνται καθ’ οιοδήποτε τρόπο με τα κοινά. Κυρίως μέλη του ΜΑΖΙ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση απείχε της διαδικασίας, με το κίνημα στη πόλη να δηλώνει πως δεν την νομιμοποιεί! Αυτοί που είχαν κορωνίδα τις λαϊκές συνελεύσεις και τις συμμετοχικές διαδικασίες!! Εξαίρεση το κομμάτι που έχει αποστασιοποιηθεί πλέον από το ΚσΠ το οποίο κινήθηκε στη λογική της κριτικής αλλά και των δημιουργικών προτάσεων.

Τι απασχολεί όμως τους δημότες; ΟΙ.. ακαθαρσίες των σκύλων ή για την ακρίβεια των ιδιοκτητών τους ιεραρχήθηκε χαλαρά ως το μέγιστο ζήτημα. Σε βαθμό που εξόργισε αρκετούς παρευρισκόμενους.

Αυτό που σε μας αποτυπώθηκε είναι πως η πλειοψηφία των κατοίκων, ακόμα και αυτών που συμμετέχουν σε μία διαδικασία σαν κι αυτή αγνοεί το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει ένας Καλλικακρατικός δήμος. Ενώ φαίνεται να κατανοεί πλήρως ότι ο Σαμαράς εισπράττει του φόρους που είναι για την αυτοδιοίκηση αλλά δεν τους αποδίδει σε αυτή. Οπότε τι να σου κάνει και ο Αρμπιλιάς με 20 άτομα προσωπικό όταν χρειάζονται 50!

Αυτό που επίσης αποτυπώθηκε με ανεπεξέργαστο μεν αλλά σαφή τρόπο είναι τα ζητήματα της αστικής κινητικότητας και της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου σε όλες του τις μορφές.

Η παγιωμένη αντίληψη που λέει ο δήμος είναι μόνο για τα σκουπίδια, τις παιδικές χαρές και την πολεοδομία τροφοδότησε τις περισσότερες παρεμβάσεις. Χωρίς φυσικά να λείψουν και οι πιο οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικά.

Φανερή τέλος ήταν η αμηχανία για το τι κάνουν παρακάτω, τι όραμα έχουν και τι ορίζοντα 5 ετίας βάζουν οι αντιδήμαρχοι που πήραν το λόγο. Απαντήσεις καθαρά διαχειριστικές χωρίς πολιτικό λόγο και προοπτική. Καλή και σωστή η καταγγελία της κεντρικής διοίκησης και το κάλεσμα στους κατοίκους για συμπόρευση αλλά αυτά τα λέει και ο Καλλίρης.

Οι δήμαρχοι της ριζοσπαστικής κατά τα άλλα αριστεράς θα θέλαμε να παρουσιάσουν ένα σχέδιο ανατροπής, αλλά εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε τέτοια προσδοκία. Κάποιος θα αντιπροτείνει ότι σχέδιο υπάρχει και είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΜΑΖΙ, μόνο που αυτό ξεχάστηκε στις εκφωνήσεις των απαντήσεων προς τους δημότες".

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου