Ρένα Χαλκιαδάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών. Έχουμε κάνει εμπράκτως πολύ περισσότερα από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια
Έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας χρόνος Διοίκησης στο Δήμο Ζωγράφου και θελήσαμε να υπεισέρθουμε και στις δράσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών που εφαρμόζει ο Δήμος.
Η Αντιδήμαρχος Ρένα Χαλκιαδάκη έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τις δράσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών οι οποίες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down, αναφέρθηκε στις ενέργειες που ακολουθήθηκαν για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και όπως μας εξηγεί «έχουμε κάνει εμπράκτως πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε στη διοίκηση του Δήμου μόλις έναν χρόνο» κλείνοντας τη συζήτησή μας αυτή με τις μελλοντικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί.
Ποιες δομές λειτουργούν κυρία Χαλκιαδάκη και ποιες δράσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών υλοποιούνται από την Αντιδημαρχία σας ώστε να στηρίζονται οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες της περιοχής μας;
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου βρίσκονται πάντα δίπλα στον πολίτη κύριε Ραυτόπουλε προσφέροντας κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη σε όλους τους κατοίκους του Δήμου μας. Υπάρχουν, όμως, δομές που έχουν δημιουργηθεί και απευθύνονται αποκλειστικά σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Θα ξεκινήσω αναφέροντας το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 425 νοικοκυριά, 1.050 άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα κλπ. Μάλιστα, έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία της δομής στις κρατούσες συνθήκες λόγω covid. Έτσι, αντί για τις δύο διανομές ανά μήνα, ήδη από τον Μάρτιο ξεκινήσαμε και καθιερώσαμε μία διανομή μηνιαίως με το σύνολο, όμως, των ποσοτήτων που αντιστοιχούν ανά μήνα. Επιπλέον, λαμβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τους ωφελούμενους και για μεν τις ευπαθείς ομάδες γίνεται κατ’ οίκον διανομή, για δε τους λοιπούς καθορίζονται συγκεκριμένα ραντεβού με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός τόσο προς ασφάλεια των ωφελούμενων όσο και του προσωπικού.
Λειτουργούμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ το οποίο παρέχει σε περίπου 250 ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω συνεργασιών με σχετικούς τοπικούς φορείς καθώς και από προσφορές ιδιωτών.
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ το οποίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές καθηγητές. Χωρίς την αγάπη αυτών των εκπαιδευτικών και την διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο ο θεσμός αυτός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μάλιστα, η ποιότητα των παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών είναι εφάμιλλη των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Πρέπει δε να τονισθεί ότι την περσινή χρονιά είχαμε πολλές εισαγωγές μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 35 μαθητές και εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφές.
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη, καθώς και στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Στόχος της δομής είναι η κάλυψη αναγκών των ευπαθών αυτών ομάδων σε είδη ένδυσης και υπόδησης και λειτουργεί από εθελοντές.
Επιπροσθέτως, οργανώνουμε ή συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή του Δήμου μας στην εθελοντική δράση «Το παιδί πάνω από όλους» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε» με σκοπό να συγκεντρωθούν σχολικά είδη.
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας εξυπηρετούν και άλλες δομές των Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), στις οποίες , όμως, το οικονομικό δεν είναι το μόνο κριτήριο για ένταξη .
Έχετε προβεί και έχετε προγραμματίσει δράσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων προαγωγής δημόσιας υγείας και ποιες;
Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις εθελοντικές αιμοδοσίες, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή και έχουμε προγραμματίσει νέα, αυτή τη φορά διήμερη για τις 26 και 27 Οκτωβρίου. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) πραγματοποιήσαμε δράση για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου για τους κατοίκους του Δήμου μας. Ήδη, προγραμματίζουμε συνεργασία για το προσεχές χρονικό διάστημα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο με στόχο σε πρώτη φάση την δωρεάν εξέταση όλου του γυναικείου πληθυσμού του Δήμου μας με μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου και σε δεύτερη φάση εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη για τον ανδρικό πληθυσμό μας.
Ποια μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή στους παιδικούς σταθμούς και γενικά για τις ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας με το νέο κύμα του covid-19;
Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τοποθετήθηκε το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, ώστε καθημερινά αυτοί να καθαρίζονται συνεχώς και σχολαστικά και να απολυμαίνονται τα παιχνίδια που διαθέτουν. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες και στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μόνο τα παιδιά της ίδιας ομάδας, να αυλίζονται σε διαφορετικές ώρες κλπ. Το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με μάσκες και αντισηπτικά και έχει ενημερωθεί για το πρωτόκολλο που πρέπει να εφαρμόζεται, τις ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα σε περίπτωση που κάποιο παιδάκι ή εκπαιδευτικός εμφανίσει πυρετό ή συμπτώματα ή βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες προσπαθούν να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο με ραντεβού προς αποφυγή του συγχρωτισμού, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείει την εξυπηρέτηση του κοινού άνευ ραντεβού. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπως προανέφερα, από τον Μάρτιο άλλαξε τον τρόπο εξυπηρέτησης του κοινού, Το Βοήθεια στο Σπίτι έχει ενισχυθεί με έναν ακόμη Νοσηλευτή, δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και έναν φυσιοθεραπευτή.
Επιπλέον, εξυπηρετούμε περισσότερους καρκινοπαθείς με εκτέλεση των συνταγών τους από τα κατά τόπους αρμόδια φαρμακεία του ΕΟΠΥ. Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μην ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο δημιουργήσαμε την έκτακτη Υπηρεσία του Δήμου «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», η λειτουργία της οποίας τέθηκε ως προτεραιότητα από τον Δήμαρχο Βασίλη Θώδα, προκειμένου να σταθεί ο Δήμος μας δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας και να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία απευθυνόταν στους ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνια νοσήματα, ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, πρόσωπα που με εντολή γιατρού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και που δεν είχαν στο περιβάλλον τους πρόσωπο να τους εξυπηρετήσει
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ανταπεξήλθαμε στο έπακρον στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας τον Μάρτιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down, είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε όποια κατάσταση κληθούμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε, ευχόμενη, βεβαίως, να μην παραστεί τέτοια ανάγκη.
Έχετε αρμοδιότητα και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας κυρία Χαλκιαδάκη. Αναφέρθηκε ότι έμειναν εκτός 227 παιδιά επιλαχόντα και περίπου 70 παιδιά απορρίφθηκαν. Ισχύουν τα νούμερα αυτά;
Θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι οι αριθμοί αυτοί δεν ισχύουν κύριε Ραυτόπουλε. Ο αριθμός 227 προέκυψε αρχικώς από την άθροιση των επιλαχόντων στις λίστες που αναρτήθηκαν στις 31 Αυγούστου 2020 και έτσι δίδεται η εντύπωση ότι αυτός είναι και ο αριθμός των παιδιών που έμειναν εκτός. Η πραγματικότητα, όμως σήμερα, δεν είναι αυτή. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφές/κενά που δημιουργήθηκαν δεδομένου ότι καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των παιδιών ήταν η 11η Σεπτεμβρίου, το προσωπικό που παρουσιάστηκε, την απορρόφηση παιδιών από τα ήδη λειτουργούντα νηπιαγωγεία καθώς και τη λειτουργία δύο νέων αιθουσών στο 3ο νηπιαγωγείο, ήδη σήμερα ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν τοποθετηθεί, είναι 86. Οι γονείς ειδοποιήθηκαν τηρουμένης της σειράς των επιλαχόντων λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπόψη και την κάθε ηλικιακή κατηγορία. Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για νήπια α’ και β’, όπως και βρέφη α’ και β’.
Περαιτέρω, και όσον αφορά το ερώτημά σας για τις απορριφθείσες αιτήσεις, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: O συνολικός αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στον Δήμο ήταν 963 εκ των οποίων 3 αποσύρθηκαν και 71 απορρίφθηκαν είτε γιατί δεν κατατέθηκε καθόλου φάκελος είτε γιατί αυτός ήταν ελλιπής. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στις αιτήσεις περιλαμβάνονται και παιδιά που είτε εγγράφηκαν τελικώς στους σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ είτε τακτοποιήθηκαν σε νηπιαγωγεία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαδικασία τοποθέτησης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν έχει ολοκληρωθεί. Η λίστα, των επιτυχόντων που αναρτήθηκε ήταν απολύτως σύμφωνη με το προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό) που διαθέταμε την 31 Αυγούστου , αλλά όχι και με τη συνολική δυναμικότητα των σταθμών μας, όπως θα εξηγήσω κατωτέρω. Εμείς, ως Δήμος, προβήκαμε από πολύ νωρίς σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού τόσο μέσω ΟΑΕΔ όσο και μέσω ΑΣΕΠ, προσωπικό που παρουσιάζεται σταδιακά και για την διάθεση του οποίου, ευθύνη έχουν άλλοι φορείς και όχι ο Δήμος. Κατά συνέπεια, με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων του προσωπικού, θα καλύψουμε όλα ή σχεδόν όλα τα παιδιά.
Ποια η μέριμνα της Διοίκησης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;
Το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Θώδα και για όλη τη Διοίκηση. Από τον πρώτο κιόλας μήνα ανάληψης των καθηκόντων μας δόθηκε σε λειτουργία μία αίθουσα στον σταθμό της οδού Κρίνων (Πρώην ΙΒΣΑ) και ήδη να είναι έτοιμες και εξοπλισμένες άλλες έξι, εκ των οποίων οι δύο ήδη λειτουργούν. Οι δε υπόλοιπες θα λειτουργήσουν αμέσως μόλις παρουσιαστεί το εγκεκριμένο από τα αρμόδια Υπουργεία προσωπικό, όπως προανέφερα.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία σταθμού στη Βίλα Παυλίνα, διαδικασίες που καθυστέρησαν λόγω της καταστάσεως που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας της πανδημίας. Στον σταθμό αυτό υπάρχει πρόβλεψη για φιλοξενία περίπου 100 βρεφών και νηπίων.
Νομίζω, λοιπόν, ότι γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε μεριμνήσει για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχουμε κάνει εμπράκτως πολύ περισσότερα από όσα έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε στη διοίκηση του Δήμου μόλις έναν χρόνο και μάλιστα, κάτω από πρωτόγνωρες καταστάσεις όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλον τον κόσμο.
Παρότι η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας, γνωρίζουμε ότι υπήρξε εισήγησή σας για τα προνήπια. Ποια είναι αυτή;
Ο Δήμος Ζωγράφου εξαιρέθηκε και αυτή τη σχολική χρονιά από την υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση λόγω της μη έγκαιρης χρηματοδότησης από πλευράς Υπουργείου των εγκαταστάσεων των νηπιαγωγείων στους χώρους που υπέδειξε ο Δήμος. Για πρώτη, όμως, φορά υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα από τη Διοίκηση για αυτά τα παιδιά. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο και αποφασίσαμε λόγω της ευαισθησίας του θέματος, να προτείνουμε την κατά προτεραιότητα εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς μας όσων προνηπίων δεν θα απορροφούνταν σε νηπιαγωγεία και οι γονείς τους είχαν κάνει αίτηση σε αυτούς. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή σχεδόν από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, σήμερα το σύνολο των προνηπίων που υπέβαλαν αίτηση στους σταθμούς μας είτε έχουν εγγραφεί σε αυτούς, είτε έχουν απορροφηθεί από τα νηπιαγωγεία.