Έρχονται διοικητικές αλλαγές για την Απλή Αναλογική

Έρχονται διοικητικές αλλαγές για την Απλή Αναλογική

Μήνυμα στους δημάρχους να μην βιαστούν να κάνουν συμφωνίες με τις αντιπολιτεύσεις και πολύ περισσότερο αναγκαστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, στέλνουν κύκλοι του αυτοδιοικητικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, καθώς επεξεργάζονται εντατικά πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα τους βγάζει όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την “ομηρία” και θα εξασφαλίζουν κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του myota.gr και τα δύο κόμματα έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές και πριν τον Σεπτέμβριο να έρθει στην βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να αλλάζει το σύστημα διοίκησης των δήμων.

Στις επεξεργασίες επικρατούν τρία κυρίως σενάρια:

Είτε να φτιαχτεί μια ισχυρή Εκτελεστική Επιτροπή με αυξημένες αρμοδιότητες όπου ο δήμαρχος σ’ αυτήν να διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Είτε να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας ζωής με αλλαγή της σύνθεσης (άρθρο 76 του Κλεισθένη Ι)

Είτε να θεσμοθετηθεί η σύμπραξη μεταξύ των συνεργαζόμενων παρατάξεων με την δημιουργία ενός νέου οργάνου που να διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και το Άρθρο 189 του Κλεισθένη που αφορά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού των δήμων και το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 77 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167). Η διάταξη του νόμου και συγκεκριμένα η παράγραφος 8 που αναφέρει ότι «Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται αναλυτικά μέχρι τεταρτοψήφιου κωδικού αριθμού εσόδων και δαπανών και αναπτύξεων αυτού, επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί εναλλακτικών προτάσεων», θεωρείται προβληματική. Αν η συζήτηση διεξαχθεί όπως αναφέρουν οι κύκλοι που εξετάζουν τις διατάξεις, ο προϋπολογισμός σε επίπεδο τετραψήφιου κωδικού, η συζήτηση δεν θα λήγει ποτέ.

MyOΤΑ.gr

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου