Ο Δασάρχης "τα παίξε"
Οι σημερινοί εξηντάρηδες, κάτοικοι των Ιλισίων σίγουρα θα θυμούνται ότι απέναντι από τη φοιτητική εστία στην Ούλωφ Πάλμε υπήρχε ένας ελεύθερος χώρος που τους έδινε την αίσθηση της εξοχής και μπορούσαν να τρέξουν ή να αθληθούν μέσα στο δάσος, που ήταν γι’ αυτούς μια ιδανική απόδραση.
Αργότερα διαμορφώθηκε ένας χώρος που πάρα πολλά παιδιά, όχι μόνον του Ζωγράφου αλλά και από τις γύρω περιοχές, χάρηκαν τα παιγνίδια τους, δημιούργησαν τους πρώτους παιδικούς φίλους και έφεραν και τα μικρότερα αδέλφια τους να παίξουν και αυτά σε μια πιο οργανωμένη παιδική χαρά.
Το 1972 σε συνεννόηση με το Δήμο Αθηναίων κατασκευάστηκε η παιδική χαρά με σύγχρονες προδιαγραφές και λειτουργούσε μέσα στο Άλσος των Ιλισίων, το τελευταίο πράσινο κομμάτι του Δήμου στο οποίο μπορούσαν τα παιδιά να παίζουν.
Τα σημερινά παιδιά δυστυχώς δεν μπορούν να τρέξουν και να παίξουν ξένοιστα σε αυτό το χώρο γιατί εδώ και έξι χρόνια, κάποια απαρχαιωμένα και πνιγμένα μέσα στη γραφειοκρατία «μυαλά»με πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής την έκλεισαν με το αιτιολογικό ότι ανήκει στη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, λες και καταλαβαίνουν τα μικρά τους λόγους που τους στέρησαν το παιγνίδι μέσα στο πράσινο.
Για να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι η συγκεκριμένη παιδική χαρά έχει έκταση 2.200 τ.μ. βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και εντός του πάρκου Ιλισίων σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας στο Δήμο Αθηναίων.
Ο Δήμος Ζωγράφου λειτουργούσε και συντηρούσε την παιδική χαρά μέχρι την 6/6/2012, ενώ το 2007 έγινε και ανακατασκευή της.
Με το προεδρικό Διάταγμα 1747/6-11-2012, περί προστασίας του όρους Υμηττού, ορίζεται ότι στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να λειτουργεί παιδική χαρά.
Ο Διευθυντής λοιπόν των Δασών, Σίμνος λέγεται, δείχνει μια επιλεκτική ευαισθησία για το συγκεκριμένο χώρο με τον ισχυρισμό ότι έχει καταληφθεί έκταση δημοσίου δάσους και όχι μόνον απαγόρευσε τη λειτουργία της παιδικής χαράς, αλλά ζήτησε την αποξήλωση της περίφραξης η οποία είναι πλέον φυσική περίφραξη από φυτά και επέβαλε και ένα πρόστιμο ύψους 1.188.289,22 ευρώ.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου η Δήμαρχος όταν ανακοίνωσε στο σώμα την επιβολή αυτού του προστίμου περιέγραψε το ιστορικό και τις ενέργειες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο χώρο και δήλωσε ότι πέραν από τη νομική αντιμετώπιση του όλου θέματος και πέραν από τις επαφές που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη διαμορφούμενη απαράδεκτη όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση, θεωρεί ότι είναι επίσης απαράδεκτο ο Δήμος Ζωγράφου να σύρεται στα Δικαστήρια για ένα πρόστιμο σε παιδική χαρά μέσα σ’ ένα άλσος όπως είναι αυτό των Ιλισίων, που κατά τη γνώμη της είναι απολύτως νόμιμη.
Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες για την όλη κατάσταση, να οργανωθεί διαμαρτυρία στο χώρο της παιδικής χαράς, να δοθεί συνέντευξη και στον τοπικό και στον ευρύτερο Τύπο για όλη αυτή την παρωδία και να οργανωθεί μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας από όλους τους Ζωγραφιώτες, όπως και από τις γύρω περιοχές γιατί δεν είναι μόνον τα δικά μας παιδιά.