Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα «έστησαν στον τοίχο» τη Δήμαρχο Ζωγράφου

Μέσα σε μια έντονη ατμόσφαιρα διαμαρτυρίας για την κατάσταση την οποίαν βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πράσινο και στο κοιμητήριο, έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2017, παρουσία των εργαζομένων οι οποίοι στην ουσία «ξεγύμνωσαν» τη Δημοτική Αρχή με τις θέσεις και τις δικαιολογίες που προέβαλε για τη μη κάλυψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών με τα απαραίτητα για την υγιεινή τους εφόδια.
Η Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι όλη η καθυστέρηση οφείλεται στις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό ο οποίος είχε προκηρυχθεί και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Διοίκηση, είναι να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες και να τις επιταχύνει για να μπορέσουν τα μέσα προστασίας να παρασχεθούν στους εργαζόμενους, στα μέσα Φλεβάρη.  «Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτά μπορούμε να κάνουμε» τους τόνισε.
Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στα όσα ακούστηκαν, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς της διοίκησης.
Ένας από τους εργαζόμενους που πήρε το λόγο ήταν ο Πέτρος Διαμάντης ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «ο αγώνας μας είναι πραγματικά δίκαιος. Δεν γίνεται για τους λόγους που προσπαθούν να επινοήσουν κάποιες παρατάξεις, ακόμη και η ίδια η Διοίκηση. Είναι υποχρεωμένη η Διοίκηση να φέρει τα μέσα προστασίας, να κάνει τους εμβολιασμούς, να κάνει τις εξετάσεις με βάση του αστικού νόμου που κερδήθηκε με αίμα των εργατών».
Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί  οι Δήμοι  της Καισαριανής, του Βύρωνα, της Ηλιούπολης έχουν προμηθεύσει με τα απαραίτητα μέσα τους εργαζόμενους. Αυτό έγινε, κατά την άποψή του, γιατί οι Διοικήσεις και τα εργατικά σωματεία είναι πιο κοντά στον κόσμο και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αφήσουν «το παραμυθάκι εμείς είμαστε μαζί σας και τα λέμε. Κανένας δεν ήρθε να μας υποστηρίξει από καμία παράταξη, εκτός από τη Λαϊκή Ενότητα και το Κίνημα στην Πόλη».
Άλλος ένας εργαζόμενος που μίλησε ήταν ο Γιώργος Βοϊδης που αφού περιέγραψε με μεγάλη παραστατικότητα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την αποκομιδή των σκουπιδιών εξαιτίας της έλλειψης των υλικών, αλλά και της ποιότητάς τους, είπε χαρακτηριστικά στους δημοτικούς συμβούλους: «Ελάτε μια μέρα μαζί μας, ανεβείτε στο απορριμματοφόρο. Οι μάσκες που φοράνε είναι χειρουργικές, όταν αδειάζουν το κάδο και έχει μέσα πριονίδι ή οτιδήποτε άλλο και το εισπνέει ο εργάτης, ε τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. Θα σου πει: δε δουλεύω με αυτές τις συνθήκες, τελείωσε, δώσε μου μάσκα με ενεργό άνθρακα.
Η γνώμη η δικιά μου είναι ότι πρέπει να δοθούν τα σωστά μέσα, στις σωστές υπηρεσίες και όχι να παίρνουμε κάτι για να καλύψουμε την ανάγκη και να λέμε «αυτά πήραμε, δούλεψε με αυτά».
Αυτό δεν το θέλει κανένας από εμάς και πρώτος εγώ».
Το λόγο πήρε και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου  Ελισάβετ Σταμέλου η οποία διευκρίνισε μεταξύ των άλλων ότι «την απόφαση για να διεκδικηθούν αυτά που διεκδικούνται, την πήραν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, με ψήφισμα. Ο νόμος υπάρχει από το 2006 και σαφώς αναφέρει ότι «η έλλειψη ΜΑΠ είναι παράγοντας αποχής από την εργασία».
Υπήρξε κάποιος υπαινιγμός γιατί μπαίνει θέμα τώρα, λοιπόν γίνεται τώρα, γιατί το θέμα των ελλείψεων που είναι περασμένων ετών, δεν έγινε με ευθύνη των εργαζομένων. Γιατί θα πρέπει να το επωμιστούν αυτοί;  Θα πρέπει εδώ όλο το δημοτικό συμβούλιο να πάρει μια απόφαση ότι συμπαραστέκεται για τη διεκδίκηση τους και να δεσμευτεί ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το 2009 που σταμάτησαν να τους τα παρέχουν μέχρι σήμερα.
Δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σκουπίδια, δουλεύουν για να μην τρώνε από τα σκουπίδια.
Δεν ήρθαμε σήμερα εδώ για να κάνουμε μια συνάντηση με τσάι και συμπάθεια. Ήρθαμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν.
Τέλος του 2017 δεν θα υπάρχουν βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν βγήκε κανένα ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο και από τις παρατάξεις για συμπαράσταση και διεκδίκηση στη ΚΕΔΕ, δεν άκουσα τίποτα, ούτε ήρθε κανένας από τις παρατάξεις εκεί πάνω, πλην των δύο παρατάξεων που αναφέρθηκαν  για να πουν ότι συμπαραστέκονται.    
Οι κινητοποιήσεις και στο Δήμο Αθηναίων και εδώ γίνονται  υπό την πίεση και την ανασφάλεια για το τι τους ξημερώνει αύριο. Δεν έχουν στόχο πρόσωπα, έχουν στόχο πολιτικές. Και αν οι πολιτικές της Διοίκησης είναι τέτοιες που δεν συμφωνούν με την Κεντρική Πολιτική, βάζουμε μπροστά τους δημότες τους εργαζόμενους, τις λαϊκές επιτροπές και κατεβαίνουμε στα Υπουργεία. Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Αυτά και καλό βράδυ…….».
Στο τέλος της συνεδρίασης εργαζόμενος ο οποίος μίλησε κατά την αποχώρησή τους και χωρίς μικρόφωνο για να καταγραφεί, έπιασε στην ολότητά του το θέμα της αποχής από τα καθήκοντά τους, θέτοντας το εξής ερώτημα στη Δήμαρχο: «Αν πάμε στην εργασία μας και κατά τη διάρκεια της τρυπηθούμε από μια σύριγγα που υπάρχει στα σκουπίδια, παίρνετε την ευθύνη εσείς ή την έχει ο εργαζόμενος;  Μετά από αυτή την ερώτησή μου μας λέτε να πάμε στις εργασίες μας;»
Η Δήμαρχος έμεινε .. «κάγκελο».. ..ψελλίζοντας τα τετριμμένα!!!!

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου