Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου με 18 ψήφους στους 41
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου στις 2 Νοεμβρίου 2016 ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων για την «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2017».
Δύο χρόνια τώρα η Δήμαρχος οτιδήποτε παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο το χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό», «με όραμα», «με προοπτική», βασισμένο στις προγραμματικές της δηλώσεις. Κλείνει όμως την τοποθέτησή της και με μια σωστή εκτίμηση: «θα μας κρίνουν οι δημότες».
Ασφαλώς και θα κριθεί από τους δημότες που στα χρόνια της κρίσης όπως πιστεύουμε έχουν αποκτήσει σωστό κριτήριο, χωρίς κομματικές ταμπέλες, αλλά με γνώμονα την χαμένη τους αξιοπρέπεια και την οικονομική τους επιφάνεια που τις έχουν υφαρπάξει.
«Η διοίκηση» συνέχισε η Δήμαρχος «μέχρι σήμερα έχει δώσει ένα δείγμα γραφής(sic!) όχι στις προθέσεις της, αλλά στα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Ζωγράφου (sic!) και πιστεύω ότι αυτό το τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και μπορούμε επιταχύνοντας τους ρυθμούς μας σε επίπεδο υπηρεσιακών δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το σχέδιο προγράμματος».
Ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Κικάκης παρουσιάζοντας την εισήγησή του στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που απ’ ότι φάνηκε, αλλά και στις επί μέρους εξηγήσεις που έδινε στις ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, προσπάθησε να εκμαιεύσει θετικές ψήφους επιβεβαίωσης του όλου εγχειρήματος λέγοντας ότι: «Στο παρόν τεχνικό πρόγραμμα έγινε προσπάθεια να γίνουν πιο συγκεκριμένα και σαφή τα έργα έτσι ώστε και οι μελέτες, οι τεχνικές προδιαγραφές και ο χρόνος υλοποίησης να μπορούν να ελέγχονται καλύτερα. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία ιεραρχήσαμε τις παρεμβάσεις μας με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας του δήμου μας. Έτσι λοιπόν έχουμε διάφορους τομείς που παρεμβαίνουμε άμεσα, όπως κατασκευή ή ανακατασκευή παιδικών χαρών, παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς και κατασκευή νέων, συντηρήσεις και επισκευές κτιρίων, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, ασφαλτοστρώσεις, στον ηλεκτροφωτισμό, παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους.
Στα συνεχιζόμενα έργα είναι η προγραμματική σύμβαση που έχουμε υπογράψει με το Πολυτεχνείο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στις κυκλοφοριακές μελέτες που θα συντάξουν οι υπηρεσίες μας και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις που θα έχουμε στο Δήμο μας.
Έχουμε και έργα που χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Περιφέρεια, αρχίζοντας από το γήπεδο «Λαμπράκη». Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε την πλατεία νεκροταφείου, τις βίλες» κλπ. κλπ. κλπ. δηλαδή με άλλα λόγια ο Αντιδήμαρχος μας είπε ότι ονειρεύεται να αλλάξει την πόλη με …. μερεμέτια και να είμαστε και ευχαριστημένοι !!!!!
Σύσσωμη η αντιπολίτευση με επιχειρήματα «αποδόμησε» το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε η διοίκηση, αρχής γενομένης από τον επικεφαλή της παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά» Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι:
Είθισται το τεχνικό πρόγραμμα να είναι πάντα η κατάθεση της πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής. Το τεχνικό πρόγραμμα όμως που μας παρουσίασε η σημερινή διοίκηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επανάληψη των επιθυμιών του παρελθόντος, χωρίς όραμα με μια καταγραφή, χωρίς ουσιαστικές και πραγματικές διαφοροποιήσεις στην επιθυμία της δημοτικής αρχής. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν έχουμε πραγματικά συγκριτικά στοιχεία μιας 5ετίας, για να δούμε τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις, για να δούμε τι υπολογίζαμε να φτιάξουμε, τι τελικά φτιάξαμε και που θέλουμε να το πάμε, με πραγματική πρόβλεψη.
Επειδή δεν πιστεύω ότι θα πετύχετε τις μεθόδους που η επιστήμη και η πολιτική απαιτεί, δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα επιθυμώντας όμως πραγματικά να έχουμε κάνει λάθος και όλα αυτά που καταγράφεται στην εισήγησή σας, να τα καταφέρεται να τα κάνετε πραγματικότητα για την καθημερινότητα μας.
Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Κώστας Καλλίρης, διευκρίνισε ότι:
«Δεν θα ψηφίσουμε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα γιατί το θεωρούμε φτωχό, χωρίς φαντασία, χωρίς σχέδιο που να εντάσσεται σε μια γενικότερη προοπτική για την πόλη. Θεωρούμε ότι σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τα κονδύλια για νέα έργα είναι λίγα και ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος σας στηρίζεται σε υποθέσεις. Αυτό δεν είναι τεχνικό πρόγραμμα είναι υποθέσεις, είναι στο κόσμο της φαντασίας, είναι άνευρο, δεν διορθώνει την κατάσταση στη πόλη, δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, δεν μπορεί να δώσει προοπτική. Ψηφίσαμε τα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα γιατί στηρίζονταν κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά, στους δικούς μας σχεδιασμούς. Ακόμη και τώρα τα έργα που γίνονται και θεωρούνται έργα δικά σας, δικαίως τα θεωρεί η κοινωνία ως τέτοια διότι δεν το έμαθε ποτέ, είναι έργα δρομολογημένα από τη δική μας διοίκηση. Διαφοροποιούμαστε σε σχέση με την τακτική μας των προηγούμενων χρόνων, γιατί πράγματι δεν μπορεί να στηρίζεται ένα τεχνικό πρόγραμμα σε περαιωμένα, περαιούμενα και συνεχιζόμενα έργα και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε».
Και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Δημοτών-Αγαπώ Ζωγράφου» Αντώνης Πέττας κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τους προλαλήσαντες τους υπενθύμισε ότι:
«Είχαμε ψηφίσει το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα γιατί όπως είχαμε πει, καίτοι ήταν πολύ φτωχό, θα δώσουμε μια ευκαιρία στη Διοίκηση και στη νέα Αντιδήμαρχο και σήμερα βλέπουμε ότι τα έργα που είχαμε ψηφίσει επαναλαμβάνονται και σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Η βασική μας κριτική ήταν ότι δεν ήταν ένα πρόγραμμα που να είχε αρχή και τέλος, δεν έχει μια συνεχεία, μια ενότητα κάθε χρονιά με την προηγούμενη. Αυτή η επίκληση του προεκλογικού σας προγράμματος είναι μάλλον να το ακούτε και να ευχαριστιέστε εσείς οι ίδιοι. Την καλή μας πρόθεση σε ότι μας αφορά όλα αυτά τα χρόνια την έχουμε αποδείξει. Βλέποντας την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος, κρίνουμε και το επόμενο. Αφού ήταν όλα έτοιμα και τα λεφτά υπήρχαν γιατί δεν τα κάνατε και τα επαναφέρετε και πάλι. Με αυτή τη λογική δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα».
Ο Ανδρέας Καραβίδας της «Λαϊκής Συσπείρωση Ζωγράφου» υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι:
«Στο τεχνικό πρόγραμμα που έφερε η διοίκηση για ψήφιση, δεν υπάρχουν έργα που θα βελτιώσουν περισσότερο τη ζωή των κατοίκων. Βλέπουμε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν χρήματα μέσω ΕΣΠΑ, επομένως με αυτή την απουσία ο γάμος τέλειωσε.
Δεν θα πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα στερείτε φαντασίας, θεωρούμε ότι μπορούσαν να γίνουν περισσότερα έργα, κινείται στις ράγες που κινείτο και τα προηγούμενα χρόνια και καταψηφίζουμε με αυτό το σκεπτικό».
Η Αναστασία Μπότου της παράταξης «Ζωγράφου Ανθρώπινη Πόλη» με «δραματικό» τρόπο στην τοποθέτησή της μεταξύ των άλλων επεσήμανε στη διοίκηση ότι:
«Τίποτα δεν προχωράει και είσαστε απλή διαχειριστές. Συνεχίζεται τα έργα που δεν είναι νέα. Η πόλης καταρρέει και δεν καταρρέει γιατί καταρρέετε εσείς, αλλά γιατί οι ανάγκες συντήρησή της είναι μεγάλες, υπάρχει παντού ένα γκρίζο διάχυτο.
Ανεξάρτητα από τα χρήματα που θα δώσει η περιφέρεια εμείς έχουμε χρήματα, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι δεσμευμένα τα χρήματα μας για να κάνουμε έργα και με αυτή τη λογική δεν θα το ψηφίσουμε».
Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» Θεόδωρος Μετικαρίδης δήλωσε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα «όπως προκύπτει από την εισήγηση, υπάρχουν πολλά έργα συνεχιζόμενα έργα από τη διοίκηση Καλλίρη και δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός ποιο αποτελεσματικός και στοχοποίηση νέων έργων που θα δώσουν νέα ζωή στη πόλη».
Το Τεχνικό πρόγραμμα όπως ήταν επόμενο ψηφίστηκε με 18 «Ναι» των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης με αποχώρηση δύο συμβούλων πριν την ψηφοφορία (Παναγιώτη Γκρέκα, και του Γιώργου Σούφλα, αλλά ακόμη και με ηχηρές απουσίες συμβούλων της για μεγάλο χρονικό διάστημα, μη ξεχνάμε ότι η δημοτική διοίκηση έχει 24 μέλη, άρα λοιπόν το Τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε με 18 θετικές ψήφους στις 24).
«Όχι» ψήφισαν οι Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Βοϊδάσκης, Κώστας Καλλίρης, Μαρία Βαρσαμιδάκη, Πέτρος Μαρίνης, Ανδρέας Καραβίδας, Αναστασία Μπότου, Άγης Παπακωνσταντίνου, και «παρών» ψήφισαν οι Θεόδωρος Μετικαρίδης και Γιάννης Βούρτσης.
Η παράταξη “Κίνημα στην Πόλη” εξακολουθεί να απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ και τρείς μήνες.