Επεκτείνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας η Κοινωφελής Εργασία μετά τις αντιδράσεις των Δημάρχων
Μία ημέρα μετά τη διάψευση της Ράνιας Αντωνοπούλου ότι η κοινωφελής εργασία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τελικά το πρόγραμμα τα εφαρμοσθεί από το Σεπτέμβριο και στους 325 δήμους. Τι συνέβη: Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις από δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικώς πρυτάνευσε η λογική του «πολιτικού κόστους». Κι αυτό γιατί με την εφαρμογή της Κοινωφελούς εργασίας σε 51 δήμους όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις στους υπόλοιπους 274 που όπως τονίζει και στην προηγούμενη ανακοίνωσή της η κ. Αντωνοπούλου «δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν από κοινοτικούς πόρους που προορίζονται αποκλειστικά για την υποστήριξη των ανέργων τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους». Μόνο που τελικά αυτό έγινε, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση αυτής της (ερμαφρόδιτης) κατάστασης.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Εργασίας, μετά από σύσκεψη συναρμοδίων υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κ. Αντωνοπούλου, αποφασίστηκε η επέκταση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας τους επόμενους μήνες σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Να σημειωθεί ότι, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχει πιλοτικό χαρακτήρα στους πρώτους πενήντα ένα (51) Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την οκτάμηνη απασχόληση σε κοινωνικές και άλλες υποδομές, με την αναβάθμιση των προσόντων των μακροχρόνια ανέργων.
Υλοποιείται σε τρεις φάσεις:
η πρώτη φάση, αφορά δεκαεπτά (17) δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με έναρξη τον Μάιο,
η δεύτερη φάση, αφορά τριάντα τέσσερις (34) δήμους, με έναρξη δύο μήνες αργότερα, και
η τρίτη φάση, αξιολογώντας ενδιάμεσα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του, αφορά τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η κατάταξη των δήμων για την εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας προσδιορίστηκε από συνδυασμό ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων που καταγράφουν το ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα νέας γενιάς προγράμματα οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας ενισχύουν την προσπάθεια των μακροχρόνια ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των δήμων, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Αναδημοσίευση από Αυτοδιοίκηση