Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας συζητά το ΥΠΕΣΔΑ
Εξέταση σχεδίου ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας συμπεραίνεται από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έπειτα από συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Κύπριο ομόλογό του, Σωκράτη Χάσικο.
Ένα από τα «σημαντικά ζητήματα» που τέθηκε κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν «εκείνο των συμβάσεων με τους ιδιώτες (όπως επί παραδείγματι στον τομέα της καθαριότητας) όπου η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να πετύχει καλύτερους και πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους για το κράτος και όπου η ανταλλαγή εμπειριών θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την ελληνική πλευρά», αναφέρεται επί λέξη, εμφανίζοντας έτσι τις διαθέσεις του υπουργείου για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.
Όλα αυτά, μετά το περίφημο άρθρο 13, για το οποίο όχι μόνο έχουν εκφραστεί έντονες αντιθέσεις, αλλά και σοβαρές καταγγελίες από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διάταξη, «καταδεικνύει πως η δέσμευση της συγκυβέρνησης για «Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα» των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και συγκεκριμένα της καθαριότητας των Δήμων, εγκαταλείφθηκε αστραπιαία μπροστά στις πιέσεις και μεθοδεύσεις των μεγάλων εργολαβικών-ιδιωτικών συμφερόντων».
Και όλα αυτά βέβαια, σε συνθήκες Μνημονίου.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Σωκράτη Χάσικο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης του κράτους.
Αναφέρθηκαν στο μεγάλο ζήτημα των Μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κράτος μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, με κύριους στόχους τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, εξαιτίας των οποίων, όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, απορροφάται το 6% του ΑΕΠ, αλλά και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του πολίτη μέσω της μειωμένης προσωπικής επαφής του με το κράτος και τις υπηρεσίες του.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε κατά την συζήτηση, ήταν εκείνο των συμβάσεων με τους ιδιώτες (όπως επί παραδείγματι στον τομέα της καθαριότητας) όπου η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να πετύχει καλύτερους και πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους για το κράτος και όπου η ανταλλαγή εμπειριών θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την ελληνική πλευρά».
Πηγή: aftodioikisi