Το "ΚΙΝΗΜΑ" μπορεί να είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας»

Το "ΚΙΝΗΜΑ" μπορεί να είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας»

Ο Θάνος Μωραΐτης εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μιλά για την απόφασή του να συμμετάσχει στην προσπάθεια του "Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών", για το ελληνικό χρέος, την δύσκολη μάχη στη Β΄ Αθήνας, αλλά και για το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως είπε, το "Κίνημα" μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας στη χώρα, ενώ τόνισε ότι χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι στα χέρια αδίστακτων κερδοσκόπων.
Ο κ. Μωραΐτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως είπε το πλάνο συνεργασιών του αποδεικνύει μια τρικυμία εν κρανίω, ενώ μιλώντας για τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ότι είναι "ένας πατριώτης πολιτικός με αίσθημα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας".

Γιατί οι Έλληνες να ψηφίσουν το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών; 

10 μέρες πριν τις εκλογές δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα. Η συζήτηση γίνεται γύρω από την επιστροφή στην δήθεν κανονικότητα του 2009. Εμείς είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε αυτή τη συζήτηση. Οι παθογένειες που υπηρέτησε η κανονικότητα  του 2009 έχει τελειώσει. Αυτά λένε τα κόμματα που δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς και γιατί φτάσαμε να πέσει η χώρα στα βράχια . Και κυρίως ποιοι την έριξαν. Εμείς λέμε λοιπόν ότι η Ελλάδα για να αλλάξει οριστικά χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση σαρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με δίχτυ προστασίας σε όσους έπληξε η κρίση. Οι προοδευτικοί πολίτες που δεν συμβιβάζονται με τη  δεξιά ή αριστερή συντήρηση πρέπει να βρουν μια νέα πολιτική στέγη. Το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε προοδευτικές αλλαγές .

Είναι τελικά ή όχι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; 

Εμείς λέμε καταρχήν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα  δεν είναι το δημόσιο χρέος, με την έννοια ότι όσα κουρέματα ή αναδιαρθρώσεις και να γίνουν η χώρα δεν θα ξεφύγει από την κρίση, αν δεν αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα που είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Όμως αν δεν βρεθεί οριστική λύση για το δημόσιο χρέος η οικονομία της χώρας δεν θα μπορεί να αναπνεύσει και να βρει το δρόμο της. Ο Γιώργος Παπανδρέου πριν λίγες μέρες κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο μια πρόταση για το δημόσιο χρέος  που μπορεί να είναι μια ρεαλιστική, βιώσιμη βάση συζήτησης  και διαπραγμάτευσης. Να πούμε πρώτα ότι χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου το χρέος μας δεν είναι στα χέρια αδίστακτων κερδοσκόπων. Βρίσκεται στα χέρια κρατών και αυτό σημαίνει ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να τζογάρει με την χρεοκοπία. Αυτό το λέω για να θυμίσω τους  περιφερόμενους αντιμνημονιακούς μαϊντανούς  αλλά και κόμματα που μιλούσαν για κυβερνήσεις Τσολάκογλου, την ώρα που προχωρούσαν αυτές οι ιστορικές  αποφάσεις για την χώρα που σήμερα όλοι ουσιαστικά αποδέχονται.   Εμείς λοιπόν  καταθέσαμε μια πολυεπίπεδη πρόταση που περιλαμβάνει προβλέψεις όπως η επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας έως και  την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.  Και βέβαια θα πρέπει να συντονίσουμε και να διεκδικήσουμε σε μία μεγάλη διάσκεψη για το ευρωπαϊκό χρέος που θα δρομολογήσει λύσεις συνολικά.

Θα συνεργαστείτε ή όχι με τον Τσίπρα;

Όλοι θα πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Στις εξελίξεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο οι παράμετροι του εκλογικού αποτελέσματος. Από κει και πέρα εμείς είμαστε υπέρ των συνεργασιών αλλά πλέον υπάρχει η δυσάρεστη εμπειρία  των τελευταίων 2 ετών. Αυτό που συνέβη δεν ήταν κυβερνητική συνεργασία.  Ισοπεδώθηκε κάθε έννοια συλλογικότητας και συνεργατικής προσπάθειας. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή συνεργασιών αλλά με ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.  Και οφείλουμε να πούμε ότι σε αυτό η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την αυθαίρετη στάση του κ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος έχει βαριά ευθύνη που δεν μπόρεσε ούτε στιγμή να βάλει φρένο στον αυταρχισμό Σαμαρά. Το μέλημα ήταν δυστυχώς  πως θα μοιραστούν οι καρέκλες και οι ρόλοι της εξουσίας.  Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και η χωρά να στηριχτεί στην συναίνεση και την συνεννόηση. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια τεράστια σύγχυση η οποία πιστεύω θα γιγαντωθεί μετά τις εκλογές. Και βλέπουμε ότι αντί να κάνει κάτι γι’ αυτό οδεύει προς τις εκλογές, είτε με αλαζονικές λογικές αυτοδυναμίας είτε με πλάνο συνεργασιών από το ΚΚΕ έως την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Μια πραγματική τρικυμία εν κρανίω. Εμείς δεν έχουμε πρεμούρα κυβερνητισμού. Θα υπηρετήσουμε τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον εγγυώμενοι την σταθερότητα και την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας.

Ακούμε από όλα τα κόμματα να μιλούν για την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια ώστε να  παταχτούν  η φοροδιαφυγή, οι πελατειακές σχέσεις, η ανεργία και τα λουκέτα , ωστόσο κανείς δεν μας λέει πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό, ενώ τα ίδια ακούγαμε προεκλογικά και το 2012.

Οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου παρά το σοκ της δημοσιονομικής κρίσης και σε συνθήκες οικονομικού πολέμου προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο τομέα, την διαφάνεια, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Η προσπάθεια αυτή διεκόπη με πολιτικά βίαιο τρόπο. Δυστυχώς το μεταρρυθμιστικό αυτό κύμα δεν συνεχίστηκε και μάλιστα υπήρξε συνεχής προσπάθεια αποδόμησης του. Οι ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρες που δεν υπερασπίστηκε το σημαντικό αυτό έργο. Η ουσία είναι ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς εθνικό σχέδιο για την μετά μνημόνιο εποχή. Η συγκυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καν και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με συντηρητικές επιδοματικές λογικές. Καμία κουβέντα για ένα δίκαιο και φιλοαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, καμία κουβέντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση.  Εμείς λέμε ότι χωρίς ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο, απλά η χώρα θα βαδίζει ξανά στα βράχια. Και αυτό το σχέδιο θα διεκδικήσουμε.

Έχετε πολύ στενή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Γ. Παπανδρέου, θα ήθελα να μου εξομολογηθείτε μια ιδιαίτερη στιγμή της φιλικής σας σχέσης που δεν πρόκειται να ξεχάσετε ποτέ

Ξέρετε αυτή η σχέση πέρασε και μέσα από τη δίνη της κρίσης από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2011. Στέκομαι για μια ακόμη φορά στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου γιατί σε όλες αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές που αναφέρετε επιβεβαιώνουν ότι είναι ένα πατριώτης πολιτικός, με αίσθημα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας που βάζει πάντα μπροστά το συμφέρον της χώρας. Δεν συμβιβάζεται με μια Ελλάδα των παθογενειών και της δήθεν κανονικότητας που εννοούν  ορισμένοι. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός πολιτικού. Όμως μετά από πολυετή παρουσία στη πολιτική γνωρίζω καλά ότι δεν βάζουν όλοι οι πολιτικοί πρώτα το συμφέρον της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν οριακά ποσοστά για την είσοδο σας στην Βουλή, πώς πιστεύετε ότι θα ξημερώσει η 26η Ιανουαρίου;

Οι δημοκοπήσεις δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση το κλίμα πρωτοφανούς ενθουσιασμού, το πάθος των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Οι τηλεοπτικές εικόνες των συγκεντρώσεων το δείχνουν και η κάλπη θα αποδείξει  για μια ακόμη φορά ότι η φωνή των πολιτών ούτε φιμώνεται ούτε ποδηγετείτε.

Με ποια επιχειρήματα προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες της Β’ Αθήνας; 

Υπηρέτησα για 11 χρόνια την ιδιαίτερη μου πατρίδα με προσήλωση.  Αυτό θα κάνω με το ίδιο πάθος και για την εκλογική περιφέρεια στην οποία ζω, εργάζομαι και έκανα οικογένεια τα τελευταία 25 χρόνια.  Δεν έρχομαι ουρανοκατέβατος . Τα ερωτήματα των πολιτών είναι πολλά και η αγωνία για την επομένη μέρα είναι πολύ μεγάλη. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου και να δίνω απαντήσεις που απλά χαϊδεύουν αυτιά. Οι πολίτες θέλουν ειλικρίνεια.

Πηγή: star.gr     Ευαγγελία Ντούρου

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου