Δημήτρης Δήμας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: Με το πρόγραμμα "Τρίτση" θα γίνει ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης μας

Ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου Δημήτρης Δήμας, στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει για το πώς ο Δήμος αξιοποίησε το χρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» ανακατασκευάζοντας διάφορες δημοτικές εγκαταστάσεις και πως θα αξιοποίηση το πρόγραμμα «Α. Τρίτση»,  ενώ παράλληλα αναφέρεται στα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί να γίνουν.

Αναλύστε μας τι είναι το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ κύριε Δήμα και ποια τα οφέλη του Δήμου

Το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών που χρηματοδοτεί τους Δήμους για διάφορες δράσεις κύριε Ραυτόπουλε. Συγκεκριμένα ο Δήμος μας αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αυτό σας το αναφέρω για τους εξής λόγους:

Αυτές τις ημέρες ανακατασκευάζεται εκ βάθρων η παιδική χαρά στην οδό Γαλήνης. Οι εργασίες αυτές είναι μέρος εργολαβίας χρηματοδοτούμενης από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών και αστικού εξοπλισμού και εν συνεχεία θα ανακατασκευαστούν άλλες δύο παιδικές χαρές. Επιπλέον θα αναβαθμιστεί προαύλιος χώρος και θα γίνουν φυτεύσεις σε υφιστάμενο νηπιαγωγείο και τέλος θα γίνει εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους μας.

Έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα κι έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για ανακατασκευή του δαπέδου του στίβου του γηπέδου Λαμπράκης και κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, καθώς και για ανακατασκευή του τάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου 11x11 στο πάρκο Γουδή.

Σύντομα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για αναβάθμιση των στάσεων εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού του Δήμου μας, για κατασκευή ραμπών για πρόσβαση ΑμΕΑ στις σχολικές μας μονάδες, καθώς και εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε αυτές.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα «τρέξει και το πρόγραμμα Τρίτσης». Ποια διαδικασία θα επακολουθήσετε ώστε να ενταχθεί ο Δήμος μας και τι θα αποδώσει

Το πρόγραμμα Α. Τρίτσης από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει ήδη για να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους για χρηματοδότηση. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό κάθε πεδίο αρμοδιότητάς τους με υποβολές προτάσεων χρηματοδότησης στις προσκλήσεις που την αφορούν.

Στην πρόσκληση της αστικής αναζωογόνησης ετοιμάζεται να κατατεθεί μελέτη, το έργο της οποίας στόχο θα έχει τη ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης μας με αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, ανακατασκευή πεζοδρομίων και δημιουργία πράσινων διαδρομών. Στην πρόσκληση του κτηριακού αποθέματος κατατίθεται η μελέτη για την κατασκευή του νέου παιδικού σταθμού εμβαδού 700 περίπου τ.μ. στη Βίλα Παυλίνα, με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής αυτού του έργου. Η συγκεκριμένη  διαγωνιστική διαδικασία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. Στην πρόσκληση για ωρίμανση μελετών θα κατατεθούν προτάσεις για χρηματοδότηση απαιτητικών μελετών που έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν συμμετοχή λαμβάνοντας μέρος σε άλλες προσκλήσεις του προγράμματος.

Όπως αντιλαμβάνεστε στοχεύουμε στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος και σύντομα θα ανακοινώσει ο Δήμαρχος αναλυτικά τις ενέργειες τις οποίες πραγματοποιούμε.

Μπορείτε να μας κάνετε μια ιστορική αναδρομή για την πλατεία «Βάσκα» ή «Σωτ. Ζωγράφου» και το έργο αναδόμησης της, και να ποιο είναι  το μέλλον της.

Όπως γνωρίζετε η ανάπλαση της πλατείας Σωτηρίου Ζωγράφου ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου μας. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανάπλαση αυτή, έχοντας δώσει μεγάλη έκπτωση πέραν των λογικών ορίων και εκμεταλλευόμενος νομικά το χρονικό κενό της αλλαγής των διοικήσεων στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο μας, εγκατέλειψε το έργο.

Αυτό το δικαίωμα των μεγάλων εκπτώσεων, χωρίς να μπορεί να γίνει έλεγχος αν δύναται να υλοποιηθεί ένα έργο, το δίνει ο σημερινός νόμος (Ν. 4412/16) για τα δημόσια έργα. Έχει ανακοινώσει η σημερινή κυβέρνηση ότι θα τον τροποποιήσει για να αποφεύγονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Εν συνεχεία, προχώρησαν οι απαιτούμενες διαδικασίες διάλυσης της αρχικής σύμβασης και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία για ανάληψη από νέο εργολαβο της ολοκλήρωσης του έργου. Αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν δυστυχώς χρονοβόρες και με πολλά εμπόδια, αλλά σας διαβεβαιώ ότι σύντομα η νέα πλατεία «Βάσκα» θα είναι γεγονός.

Πεζοδρόμια, δένδρα που κόβονται, ρείθρα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει τι έχετε να μας πείτε για όλα αυτά στα Άνω Ιλίσια

κ. Ραυτόπουλε γνωρίζω ότι κι εσείς ζείτε και περπατάτε στον Δήμο μας, οπότε σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι μεγάλο μέρος των πεζοδρομίων μας είναι σε κακή κατάσταση. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο Κτηριοδομικός Κανονισμός του 1989, άρθρο 24, που αναφέρει ότι η συντήρηση των πεζοδρομίων είναι ευθύνη των παρόδιων ιδιοκτητών. Αυτό δεν το γνωρίζει η πλειοψηφία των δημοτών μας και οι προηγούμενες διοικήσεις δεν προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο.

Εμείς από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και γι΄αυτό ξεκινήσαμε την ολική ανακατασκευή πεζοδρομίων (πλακόστρωση, κρασπεδόρειθρα, όδευση τυφλών, ράμπες ΑμΕΑ), δίνοντας προτεραιότητα στα Άνω Ιλίσια, επειδη αυτή η περιοχή ήταν πάντα παραμελημένη. Σε αυτή την ανάπλαση στην Εθν. Αντιστάσεως δώσαμε έμφαση στον πεζό και στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες κι έτσι δυστυχώς έπρεπε να κοπούν κάποια δέντρα που είχαν καταλάβει το σύνολο ή μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου. Στον προγραμματισμό μας όμως είναι η φύτευση δέντρων τα οποία δεν θα εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι διεκδικούμε μεγάλη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για ανάπλαση πεζοδρομίων της πόλης μας. Έχουμε καταθέσει την μελέτη αυτή στην Περιφέρεια Αττικής και αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης.

Θα γίνει τελικά ο παιδικός σταθμός στη βίλα «Παυλίνα», σε ποιο στάδιο βρίσκεται και ποιο το χρονοδιάγραμμα. Η συνάντηση με το Πανεπιστήμιο θα αποδώσει καρπούς;

Όπως σας ανέφερα προηγουμένως κοντεύει να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή αυτού του παιδικού σταθμού και αυτές τις ημέρες καταθέτουμε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»  πρόταση για χρηματοδότησή του. Εξαιτίας όμως των αναγκών που έχουμε για νέους παιδικούς σταθμούς, προχωρήσαμε στην προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία ανεξάρτητα με εύρεση χρηματοδότησης, έχοντας ως στόχο ο νέος παιδικός σταθμός να είναι έτοιμος και λειτουργικός την επόμενη σχολική χρονιά.

Στον τόπο μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας. Είναι εύλογο να προσπαθούμε να χτίσουμε καλή συνεργασία και με τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα με αμοιβαία οφέλη. Από το 1998 με ΦΕΚ έχει οριστεί έκταση 6,5 περίπου στρεμμάτων για κατασκευή σχολικού συγκροτήματος εντός της Πανεπιστημιούπολης και δίπλα στο κολυμβητήριο στα Ιλίσια. Αυτή η διαδικασία όμως δεν προχώρησε. Αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και με το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε κατασκευή νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο χώρο. Είμαστε σε καλό δρόμο και γίνεται κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία κατά το δυνατόν γρηγορότερα.

Μήπως θα πρέπει να διαχωριστεί η Πολεοδομία από τα Τεχνικά έργα. Έχουμε διαπιστώσει μια δυσλειτουργία μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία μεταξύ τους, αλλά είναι αλήθεια ότι το αντικείμενο της πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες τους, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό εξάλλου, στο νέο οργανισμό, δηλαδή στη νέα διάρθρωση υπηρεσιών του Δήμου μας, έχουμε προτείνει η πολεοδομία να ξαναγίνει διεύθυνση.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η νομιμοποίηση των δημοτικών ακινήτων.

Υποθέτω όταν λέτε νομιμοποίηση εννοείτε τακτοποίηση των δημοτικών μας ακινήτων σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Ο Δήμος Ζωγράφου προβαίνει σε σταδιακή τακτοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του με προτεραιότητα τις δομές που φιλοξενούν παιδιά (π.χ. παιδικοί σταθμοί, σχολεία) προετοιμαζόμενος για τη δημιουργία ταυτότητας κτηρίων που θα γίνει υποχρεωτική τα επόμενα έτη. Για τον ίδιο λόγο προβαίνει στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ιδιοκτησίας του χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό οποιοδήποτε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να γίνω εντελώς κατανοητός σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Σε λίγες ημέρες καταθέτουμε, κατόπιν πρόσκλησης, πρόταση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Αττικής  για ενεργειακή αναβάθμιση (θερμοπρόσοψη, αλλαγή κουφωμάτων, φωτισμός LED κλπ) δύο σχολικών μας κτηρίων. Προαπαιτούμενο για να ενταχθούμε σε αυτή τη χρηματοδότηση, αλλά και σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση, είναι η βεβαίωση τακτοποίησης αυτών των σχολικών κτηρίων.

 

 

Σχολια: 0

Δεν υπάρχουν σχόλια.